О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

 

                                           18.07.2018 г.       гр.Ямбол

 

   Ямболският окръжен съд,….втори въззивен граждански състав

   На…осемнадесети…юли…….две хиляди и осемнадесета година

   в закрито заседание в следния състав:

                                                    Председател: Добрин Кючуков

                                                           Членове: Николай Иванов

                                                                           Галина Вълчанова

 секретар                                              

 като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова

 възз.гр.д. № 201 по описа на 2018 г.,

 за да се произнесе взе предвид следното:

Производството пред ЯОС е образувано по жалба с вх.№ 1532/15.01.2018 г. на А.С.Д. ***, длъжник по и.д.№ 20168780400624 по описа на ЧСИ И.Х. При първоначалното депозиране на жалбата ЯОС е прекратил производството и върнал същата за администриране от ЧСИ И.Х. поради неясен петитум и внасяне на ДТ по сметката на съда. Понастоящем жалбата е с отстранени от Д. нередовности като в свой отговор/становище е изброил действията на ЧСИ, които обжалва, а именно: образуването на изпълнителното дело е в нарушение на местната компетентност на ЧСИ, съгласно разпоредбата на чл.427 ал.1 от ГПК; начисляването на лихви е незаконосъобразно и техният размер не е посочен от ЧСИ; актовете на ЧСИ, с които назначава вещо лице и пазач също са незаконосъобразни, в резултат на които задължението му се е увеличило близо три пъти. Относно петитума на жалбата се сочи, че се желае на основание посочените нарушения да бъдат отменени действията на ЧСИ по и.д.№ 20168780400624 и да бъде осъден ЧСИ Х. да му заплати незаконосъобразно събраните от него разноски по изпълнителното дело в размер на 554,90 лв. чрез наложения запор на пенсията му, както и направените от него разноски 65 лв., а окръжният съд да му върне неправилно получената повторно ДТ в размер на 25 лв.

Взискателят по изпълнителното дело И.С.Ц., редовно уведомен за жалбата е взел становище при първоначалното й депозиране. Излагат се съображения за неоснователност на жалбата, тъй като съдебният изпълнител не е нарушил каквато и да е разпоредба на закона и правилата за подсъдност. Иска се жалбата да бъде отхвърлена и да му бъдат присъдени направените разноски в размер 300 лв.

От ЧСИ Х. са изложени подробни мотиви за неоснователност на жалбата, включително, ако същата бъде възприета от съда като неуважено искане за прекратяване на изпълнителното производство предвид незаплатените, приети като разноски адвокатско възнаграждение и такси по изпълнението.

Съдът като постави жалбата за произнасяне, счита, че настоящото производство следва да се прекрати, тъй като жалбата на Д. е недопустима по следните съображения:

И.д.№ 20168780400624 по описа на ЧСИ И.Х. гр.Я. е образувано въз основа на издаден от РС Габрово изпълнителен лист № 167/4.02.2016 г., издаден от Габровски РС по гр.д.№ 47/2015 г., по който А.С.Д. *** е осъден да заплати на И.С.Ц. *** разноски в размер 335 лв. и в размер 200 лв. Взискателят Ц. желае ЧСИ Х. да събере вземането му от разноски в размер 200 лв. в образуваното изпълнително производство. На 3.01.2018 г. ЧСИ е изпратил до ТП на НОИ гр.София запорно съобщение, с което налага запор върху пенсията на длъжника Д. до размера на вземането му, което общо възлиза на 690,75 лв. На 9.01.2018 г. длъжникът Д. лично е получил съобщението от ЧСИ за образуваното против него изпълнително дело и задължението му, което е посочено, че е в размер 200 лв. неолихвяема сума; 0,80 лв. присъдени разноски и 73,85 лв. разноски по и.д.; такса по чл.26 т ТТР по ЗЧСИ с ДДС в размер 66,10 лв., както и други суми дължими до този момент общо в размер 350 лв. /в т.ч. адв.възнаграждение, възнаграждение за в.л., за пазач и пр./. Други изпълнителни действия освен посочените ЧСИ не е извършвал по изпълнителното дело.

С процесната жалба длъжникът е представил вноски бележки за това, че е изплатил двете суми за разноски по издадения изпълнителен лист – на 28.03.2016 г. сумата 335 лв. /която не е и претендира от взискателя/ и на 9.01.2018 г. сумата 200 лв. /след завеждане на изпълнителното производство/.

Депозирана от длъжника Д. жалба против посочените от него действия на съдебния изпълнител ЯОС намира за недопустима, тъй като на първо място се атакуват действия, които ЧСИ не е извършвал. По изпълнителното дело липсва произнасяне на ЧСИ за начисляване на лихви върху главницата, изрично посочена в съобщението като неолихвяема сума, както и няма извършени действия за назначаване на вещо лице и пазач. В чл.435 ал.2 от ГПК законодателят изчерпателно е изброил действията на съдебния изпълнител, които длъжникът може да обжалва и сред тях не са обжалваните с настоящата жалба действия.

По отношение на възраженията на длъжника Д. относно неспазване на местната подсъдност при образуване на изпълнителното дело и относно връщане от ЧСИ на дадени от него средства за разноски, ЯОС намира за жалбата за недопустима като преждевременно предявена. За да се произнесе окръжният съд при възражение за подсъдност и за разноските по изпълнението следва длъжникът да е сезирал с исканията си първо съдебният изпълнител и съдът да проконтролира действията му при произнасяне по тези искания. По делото липсват данни длъжникът да е отправял възражения до ЧСИ, както относно местна подсъдност, така и относно оспорване на разноските в изпълнението, т.е. липсва произнасяне на ЧСИ, което да обективира негови действия, предмет на обжалване по реда на чл.435 от ГПК.

По тези съображения настоящият състав счита, че жалбата е недопустима и производството по делото следва да бъде прекратено.

При този изход на делото жалбоподателят следва да бъде осъден да заплати на взискателя направените от него разноски при обжалването в размер на 300 лв. 

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                         ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по възз.гр.д.№ 201/2018 г. по описа на ЯОС поради недопустимост на жалбата.

ОСЪЖДА А.С.Д. с посочени данни да заплати на И.С.Ц. с посочени данни направените по делото разноски в размер на 300 лв.

Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщението на страните пред Апелативен съд гр.Бургас.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  1.                                        2.