ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

.....................................

 

Гр. Ямбол 02.07.2018 г.

 

В закрито съдебно заседание на 02.07.2018 г. Ямболския окръжен съд, в

състав:

 

Председател: Д. Кючуков

 

Членове:   Н. Иванов

Г. Вълчанова

 

като разгледа, докладваното от председателя в.гр.д № 40/2018 г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Подадена е молба от "КАЛЧЕВ, Г. *** за допълване на решение № 66/05.06.2018 г., постановено по в.гр.д.№ 92/2018 г. по описа на Ямболския окръжен съд, в частта му за разноските. Иска се присъждане на направените по делото разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 600 лв.. Насрещната страна не взема становище по молбата След като разгледа искането за допълване на решението в частта му за разноските окръжният съд намира същото за процесуално допустимо, а по същество - основателно.

Производството е по реда на чл. 248 ал.1 ГПК.

С решение № 66/05.06.2018 г., постановено по в.гр.д.№ 92/ 2018 г. по описа на Ямболския окръжен съд, последният е отменил решението на ЯРС, с което е допусната делба на процесния имот и е отхвърлил иска за делба по отношение на същия. С решението си въззивният съд не се е произнесъл по искането на жалбоподателя "КАЛЧЕВ, Г. И СИЕ" ООД за присъждане на направените по делото разноски за адвокатско възнаграждение пред районния съд, предявено своевременно с отговора на исковата молба от 30.06.2018 г. и придружено с представяне на списък на разноските.

Решението на въззивния съд е обявено на 08.06.2018 г.. С молба от 12.06.2018 г. "КАЛЧЕВ, Г. И СИЕ" ООД е поискало допълване на решението в частта му за разноските. Искането е направено в едномесечния срок по чл.248 ал.1 ГПК.

Като своевременно направено и основателно искането за допълване на решението на ЯОС в частта му за разноските следва да уважено.

Безспорно е, че образуваното пред PC- Ямбол гражданско дело е с предмет на спора - делба на недвижим имот. Ответникът "КАЛЧЕВ, Г. И СИЕ" ООД е упълномощил адвокат, който да го представлява в съдебното производство пред районния съд. Видно е, че същият е заплатил възнаграждение на упълномощения адвокат в размер на 600 лева, която сума е заплатена изцяло и в брой. Фактът на заплащането се удостоверява с представения по делото договор за правна защита и съдействие.

С решение № 66/05.06.2018 г., постановено по в.гр.д.№ 92/ 2018 г. по

описана Ямболския окръжен съд, последният е отменил решението на Я PC, с което е допусната делба на процесния имот и е отхвърлил иска за делба по отношение на същия. С постановеното решение съдът не се е произнесъл по въпроса за разноските, каквото искане е било направено от ответника "КАЛЧЕВ, Г. И СИЕ" ООД с подаването на отговор на исковата молба от 30.06.2018 г., придружено с представяне на договор за правна помощ и списък на разноските. Искането за присъждане на разноските направени пред двете съдебни инстанции се подържа от "КАЛЧЕВ, Г. И СИЕ" ООД и пред въззивния съд.

При съдебната делба разноските се поемат от съделителите, така както са ги направили. Когато обаче искът за съдебна делба е отхвърлен и такава не е била допусната, отговорността за разноските се урежда съобразно общите правила по ГПК. В настоящия случай сме изправени именно пред аналогична ситуация - съдебна делба не е била допусната, поради отхвърляне на иска за съдебна делба. В полза на "КАЛЧЕВ, Г. И СИЕ" ООД следва да бъдат присъдени, на осн.чл. 78 ал.З ГПК, направените по делото разноски за адвокатско възнаграждение на процесуалния му представител по делото пред първоинстанционния съд в размер на 600 лв..

 

Водим от изложеното,съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допълва решение № 66/05.06.2018 г., постановено по в.гр.д.№ 92/ 2018 г. по описа на Ямболския окръжен съд в частта му за разноските , както следва:

Осъжда К.Д.П. *** ЕГН ********** да заплати на "КАЛЧЕВ, Г. *** ЕИК 203164479 направените по делото пред първоинстанционни съд разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 600 лв..

Определението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд на РБългария в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:


ЧЛЕНОВЕ: