Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                                гр.Ямбол........13.07........2018 г.

 

                               В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

  Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание

  На..............................осемнадесети...юни……….....................................

  През две хиляди и осемнадесета година,..........в състав:

                                                         Председател: Галина Вълчанова

 

  като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова................гр.д.№ 97

по описа за 2018 година….., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството пред ЯОС е образувано по искова молба от А. П. А. *** в качеството му на член на ЛРС „Гребенец“ гр.Сливен против ЛРС „Гребенец“ гр.Сливен, с която се претендира да бъде постановено решение за прекратяване на дейността на ответника като бъде определен и ликвидатор, както и се желае съдът да не предоставя възможност на сдружението за отстраняване на неизправностите. Според ищеца дейността на ЛРС „Гребенец“ противоречи на законите и добрите нрави като излага причините за това, а именно: от вписването до момента управлението на сдружението не се е намирало на вписания адрес в гр.Ямбол; от учредяване на сдружението до момента не е свиквано общо събрание; вписания състав на УС е бил променен на събрание на УС от 27.04.2017 г., а четирима от вписаните членове не са заседавали тогава; изпратения в ДГС Сливен устав на сдружението не е вписан от ЯОС; променя се състава на УС без да е ясно как е станало това и т.н.

В срока по чл.131 от ГПК писмен отговор от ответника е постъпил и с него се прави възражение за недопустимост на иска поради липса на активна процесуална легитимация и конкретизация на декларирания правен интерес като се иска прекратяване на делото. По това възражение съдът се е произнесъл при насрочване на делото като е приел същото за неоснователно. Исковете се оспорват и изцяло като неоснователни, желае се отхвърлянето им и присъждане на разноските. Според ответника твърденията в исковата молба не отговарят на действителността, а ако съществуват сочените нарушения, то те не водят до прекратяване на сдружението като ЮЛ.

В съдебно заседание ищецът редовно призован, явява се лично и с пълномощник като поддържа заявеното становище с исковата си молба.

Ответникът също редовно призован не изпраща представител, а чрез пълномощника си поддържа възраженията си по писмения отговор.

След преценка на събраните по делото доказателства, съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

Страните не спорят, а и видно от протокол от 18.04.2008 г. в с.Блатец, община Сливен е проведено учредително събрание, на което е учредено ЛРС „Гребенец“ със седалище и адрес на управление гр.Ямбол, ул.“Ж.Папазов“ 14, к.308 и основна цел на сдружението – да опазва и стопанисва дивеча и рибните ресурси в предоставените му за стопанисване ловностопански райони. Предмета на дейност на сдружението е прието да бъде организация на ловното стопанство и правото на лов и риболов, съхраняване на генофонда и видовото разнообразие, увеличаване и устойчиво развитие на дивечовите и рибните запаси, обогатяване на фауната и запазване на екологичното равновесие на природната среда в предоставените му за стопанисване ловностопански райони. Прието е още, че за осъществяване на тези дейности сдружението ще извършва допълнителна стопанска дейност свързана с предмета на основната си дейност. Представен е и списък на учредителите, които са общо 127 души от с.Блатец, с.Глушник, с.Тополчане и ЛРД Сливен-2, както и приетия при учредяването устав в на ЛРС „Гребенец“. С решение № 79/2.06.2008 г. по ф.д.№ 15/2008 г. ЯОС е вписал в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел ЛРС „Гребенец“.

Освен доказателствата за учредяване и съществуване на ответника като ЮЛНЦ, ищецът е представил решение на членове на сдружението за свикване на общо събрание на 9.10.2015 г., протокол за провеждане на това събрание и взетите решения; протокол от събрание на УС от 17.03.2016 г.; списък на членовете, желаещи отделяне на групите Блатец и Глушник в отделни групи. Представен е протокол от 27.04.2017 г. за събрание на УС, с което е одобрено единодушно решението на ЛРД "Блатец" за отпадане на А. от дружинката, както и писма от МЗХ, „Югоизточно държавно предприятие“ ДП Сливен, ТП ДГС Сливен, с които А. е уведомен, че не са предприемани мерки за отписването му като член на ЛРД "Блатец", т.е. е негов член.

Видно от представеното от ищеца решение № 127/4.11.2008 г. по ф.д.№ 15/2008 г., ЯОС е отказал да впише в регистъра промяна в седалището и адреса на управление на ЛРС „Гребенец“ от това на адреса в гр.Ямбол на адрес в гр.Сливен, а с определение № 292/23.08.2016 г. ЯОС е прекратил гр.д.№ 216/2016 г. поради недопустимост на искавата молба на А., насочена към актове на орган на сдружението, които не подлежат на съдебен контрол.

При така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:  

Предявеният иск е с правно основание чл.13 ал.1 т.3 б.б от ЗЮЛНЦ за прекратяване на сдружение по съдебен ред поради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави. Съдът намира предявеният иск за допустим, тъй като е заведен от легитимирано за това лице, както вече се е произнесъл – този иск може да бъде предявен от всяко заинтересовано лице, каквото в случая е ищецът А. като член на ответното ЛРС. Разгледан по същество съдът намира искът за неоснователен по следните съображения:

За да бъде уважена претенцията за прекратяване на юридическо лице би следвало ищецът в тома производство да представи доказателства за това, че същото извършва дейност, противоречаща на конституционна забрана, на императивни правила на закона или тази дейност противоречи на добрите нрави. Тогава биха били налице основания за прекратяване на едно юридическо лице /частноправен субект/, създаден при спазването на ЗЮЛНЦ. Твърденията на ищеца в исковата му молба, поддържани в хода на производството относно осъществявана противоправна дейност от ответното сдружение, съдът не може да окачестви като сочещи на извършване на такава дейност. Изброените от ищеца действия или бездействия на ответното сдружение - от вписването до момента управлението на сдружението не се е намирало на вписания адрес в гр.Ямбол; от учредяване на сдружението до момента не е свиквано общо събрание; вписания състав на УС е бил променен на събрание на УС от 27.04.2017 г., а четирима от вписаните членове не са заседавали тогава; изпратения в ДГС Сливен устав на сдружението не е вписан от ЯОС; променя се състава на УС без да е ясно как е станало това и т.н. са такива, които не подлежат на съдебен контрол, а тези които съдът може да контролира /напр. несвикване на общо събрание/ не са действия, сочещи противоправна дейност на сдружението по смисъла на чл.13 ал.1 т.3 б.б от ЗЮЛНЦ. Липсват твърдения и представени доказателства за това с дейността си ЛРС „Гребенец“ да е нарушило конституционна норма или други императивни норми на конкретен закон, нито пък да е извършвало дейност в противоречие на добрите нрави, за да се приеме, че сдружението осъществява под някаква форма незаконосъобразна дейност, попадаща в хипотезата на процесния иск.

С оглед изложеното съдът намира искът за неоснователен, поради което следва да бъде отхвърлен, а ищецът следва да бъде осъден да заплати на ответника направените по делото разноски в размер 600 лв.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                            РЕШИ:

 

ОТХВЪРЛЯ предявеният от А. . А., ЕГН ********** ***0 в качеството му на член на ЛРС „Гребенец“ гр.Сливен иск с правно основание чл.13 ал.1 т.3 б.б от ЗЮЛНЦ против ЛРС „Гребенец“ със седалище и адрес на управление гр.Ямбол, ул.“Ж.Папазов“ № 14 к.308 за прекратяване по съдебен ред на ЛРС „Гребенец“.

ОСЪЖДА А. . А. с посочени данни да заплати на основание чл.78 ал.3 от ГПК на ЛРС „Гребенец“ направените по делото разноски в размер 600 лв.

Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от съобщението на страните пред Апелативен съд Бургас.

 

                                                                ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: