О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

 

                                           8.06.2018 г.       гр.Ямбол

 

   Ямболският окръжен съд, втори въззивен граждански състав

   на..…осми…юни…………...две хиляди и осемнадесета година

   в закрито заседание в следния състав:

                                                    Председател:  Росица Стоева

                                                           Членове:  Николай Иванов

                                                                            Галина Вълчанова

 секретар                                              

 като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова

 възз.ч.гр.д. № 175 по описа на 2018 г.,

 за да се произнесе взе предвид следното:

Производството пред ЯОС е образувано по частна жалба на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД гр.Сливен по реда на чл.274 от ГПК. Претендира се съдът да постанови определение, с което да отмени, постановеното от ЯРС по ч.гр.д.№ 1165/2018 г. определение от 12.04.2018 г., с което е обезсилена издадената в полза на заявителя на основание чл.410 от ГПК заповед за изпълнение и делото да бъде върнато за продължаване на съдопроизводствените правила. Според частния жалбоподател атакуваното определение е незаконосъобразно, неправилно и неоснователно, тъй като длъжникът е починал в хода на производството, а не преди депозиране на заявлението в съда и в такъв случай не е трябвало да бъде обезсилена издадената вече заповед по чл.410 от ГПК.

Съдът след като се запозна с материалите по ч.гр.д.№ 1165/2018 г. по описа на ЯРС, с постановеното определение за обезсилване на издадената заповед на изпълнение, както и с доводите по частната жалба, намира последната за допустима, а разгледана по същество за основателна по следните съображения:

Ч.гр.д.№ 1165/2018 г. по описа на ЯРС е образувано въз основа на подадено на 22.02.2018 г. първоначално пред Сливенски РС заявление по чл.410 от ГПК от заявител „Топлофикация-Сливен“ ЕАД гр.Сливен. Тъй като РС Сливен е установил, че постоянният и настоящ адрес на длъжника В.И.П. е в района на подсъдност на РС Ямбол е прекратил производството пред себе си и изпратил делото за разглеждане от надлежния съд. ЯРС е уважил искането по заявлението на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД гр.Сливен и издал заповед № 739/22.03.2018 г. за изпълнение на парично задължение по чл.410 от ГПК, с която е разпоредено, че длъжникът В.И.П. следва да заплати задължение към заявителя в посочен размер. При изпълнение на задълженията си за уведомяване на длъжника за заповедта, районният съд е установил, че длъжникът В.И.П. е починала 21.03.2018 г. /съгласно данните от връчителя и извършената служебна справка по Наредба № 14/18.11.2009 г./. Въз основа на това обстоятелство ЯРС е постановил атакуваното определение № 1268/12.04.2018 г., с което обезсилва издадената заповед и прекратява заповедното производство, тъй като към момента на издаване на заповедта по отношение на длъжника е бил налице правопрекратяващ правоспособността й факт, обуславящ невъзможността му да бъде страна по делото.

ЯОС не споделя изводите на районния съд, довели до обезсилване на издадената заповед за изпълнение. Действително длъжникът П. е починала преди издаване на заповедта, но меродавен в случая е моментът на образуване на заповедното производство с подаване на заявлението в съда, а не този на неговото приключване. Към датата на депозиране на заявлението по чл.410 от ГПК на 22.02.2018 г. макар и пред Сливенски РС, длъжникът е бил жив и е бил надлежна страна в заповедното производство. Настъпилата смърт на длъжника в хода на заповедното производство дори в момента преди издаване на заповедта за изпълнение води до прилагане на разпоредбата на чл.227 от ГПК. В случая са налице условията за правоприемство в процеса, тъй като съгласно тази разпоредба, когато страната умре, производството по делото продължава с участието на правоприемника. Независимо, че се касае за заповедно производство, допустимо е правоприемниците (законните наследници) на починалото лице могат да се конституират в процеса, тъй като страната (в случая длъжника) е починала в хода на заповедното производство. В заповедното производство намират приложение правилата за правоприемство в процеса, които са установени в общия исков процес и намират приложение, доколкото самият характер на производството го позволява и липсва законова забрана за прилагането им. Разпоредбата на  чл.227 ГПК има предвид продължаване на вече образувано производство, което означава, че смъртта на правния субект /длъжник в случая/, трябва да е настъпила по време на висящ процес, а това предполага, че към момента на постъпване на заявлението по чл. 410 ГПК в съда, правните субекти трябва да са съществували. Разглежданият случай е точно такъв, в който е създадено валидно процесуално правоотношение и може да съществува и процесуално правоприемство, което следва да се приложи, а не да се обезсилва издадената заповед и да се прекратява производството по делото.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                  ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ определение № 1268/12.04.2018 г., постановено по ч.гр.д.№ 1165/2018 г. по описа на ЯРС.

ВРЪЩА делото за продължаване на съдопроизводствените действия по прилагане на разпоредбата на чл.227 от ГПК и следващите от това последици.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ: 1.                         2.