Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

  12                                               26.03.2018г.                гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 Ямболският Окръжен съд                                              I-ви наказателен  състав

 На 07 февруари 2018 година,

 В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                            

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                          ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                                 И. ИВАНОВ     

                                                                                      

 

                                                             

 Секретар: Ив.З.

 Прокурор: Г.Г.

 Сложи на разглеждане докладваното  от съдия И.Иванов

 ВНОХД № 10 по описа за 2018 год.

 И   ЗА   ДА    СЕ  ПРОИЗНЕСЕ  ВЗЕ  ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

Производството е по реда на глава XXI от НПК.

С Присъда № 172/05.12.2017г. постановена по НОХД № 1161/2013г.,Ямболският районен съд е ПРИЗНАЛ подсъдимите П.Е.Щ. -роден на *** ***, б., б.г., с.о., з.п., ж., н., ЕГН ********** и

И.П.П. - роден на *** ***, обл. Сливенска, ул. Г.Г.№ **, б., б.г., о.о., б., н.., о., ЕГН **********

ЗА ВИНОВНИ в това, че за времето от 21.00 ч. до около 22.00 ч. на *****год., в землището на с. Л., общ. С., обл. Ямболска, местността „М.", от пчелин № *******, след предварителен сговор помежду си, действайки в съучастие като съизвършители, а подеъдимия И.П.П. *** и в условията на „Опасен рецидив", сами и чрез посредственото извършителство на Ж.Й.П., Г.Й.П.и двамата от с. Д., обл. С.и С.Р.Р.от гр. Н.З., чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - срязване на бодлива тел на входа на пчелина, чрез използване на техническо средство-клещи и на МПС - товарен автомобил, марка и модел „М ***" с per. номер ******, собственост на „В.С.**" ЕООД с. П., обл. С.с управител В.С.С.от гр. Н.З. и лек автомобил,марка и модел „П.П.***" с per. номер *****, собственост на поде. П.Е.Щ. ***, отнели чужди движими вещи - 46 бр. кошери тип „Дадан Блат", 10 рамкови, с размери 50/42,5 см., всеки с по два магазина в едно с пчелно семейство във всеки от тях, с единична стойност 130 лв. за брой, на обща стойност 5 980 лв. и 2 бр. кошери теп „Дадан Блат", 12 рамкови, с размери 50/42,5 см., всеки с по два магазина в едно с пчелно семейство във всеки от тях, с единична стойност 140 лв. за брой, на обща стойност 280 лв., всичко на обща стойност 6 260 лв., от владението на собственика им Й.М.В.от гр. С., обл. Ямболска, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай, поради което и на основание чл.195, ал.1, т.З, т.4 и т.5, вр.чл.194, ал.1 вр.чл.58а ал.1 от НК на подсъдимия П.Е.Щ. му е определил наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ОСЕМ месеца, което на основание чл.66 ал.1 от НК е отложено от изтърпяване за изпитателен срок от ТРИ години.

На основание чл.196, ал.1, т.2, вр.чл.195, ал.1, т.З, т.4 и т.5, вр.чл.194, ал.1, вр.чл.29, ал.1, б. „а" и б. „б" вр.чл.58а ал.1 от НК на подеъдимия И.П.П. му е определил наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ДВЕ години, което да бъде изтърпяно при първоначален СТРОГ режим.

ОСЪДИЛ е  подсъдимите П.Щ. и И.П. да заплатят направените по делото разноски, в размер на по 25 лв. всеки от тях в полза на републиканския бюджет, по сметка на ОД на МВР Ямбол и по 250 лв. всеки от тях в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ЯРС.

Срещу Присъдата в законоустановения срок е постъпила въззивна жалба от подсъдимия И.П.П. чрез служебния си защитник - адвокат М.Г. ***.В Жалбата се сочи , че присъдата е явно несправедлива и определеното наказание на П. не отговаря на многобройните смекчаващи вината обстоятелства които изброява.Настоява се да бъде изменена присъдата на ЯРС , като бъде приложена разпоредбата на чл.58а ал.4 от НК.

Въззивникът И.П.П. , редовно призован  се явява лично и със служебен защитник – адвокат Г..Поддържа се въззивната жалба  предвид съображенията изложени в нея.Твърди се ,че ЯРС не е съобразил размера на наказанието с наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства. Настоява да се да бъде приложена разпоредбата на чл.58а ал.4 от НК и се намали размера на наказанието на подсъдимия П. на една година.

Въззиваемият П.Е.Щ. редовно призован се явява лично и със служебния си защитник - адвокат З.Д. ***.Не се присъединяват към жалбата на подсъдимия П..Считат наложеното наказание на Щ. за законосъобразно и справедливо и не желаят изменение или отмяна на присъдата на ЯРС.

В съдебно заседание представителя на ЯОП счита , че въззивната жалба е неоснователна и следва да се остави без уважение , а атакуваната присъда на ЯРС като правилна и справедлива следва да бъде потвърдена.

Въззивният съд, наказателно отделение, като се запозна с изложеното в жалбата и доводите на страните, обсъди доказателствата по делото поотделно и в тяхната съвкупност, и извърши цялостна проверка на атакувания съдебен акт в пределите по 313 и сл. от НПК , установи следното:

Жалбата е допустима, подадена в процесуалните срокове, а разгледана по същество се явява неоснователна.

Производството по делото пред първоинстанционния съд е протекло по реда на глава XXVII от НПК.

Фактическата обстановка е изяснена безспорно , направен е подробен и задълбочен анализ на доказателствата и изводите върху тях.Същата се подкрепя изцяло от обясненията на подсъдимите Щ. и П., показанията на свидетелите В., Ж.П.,Г.П.,Р., С.и К., както и от всички приобщени по делото писмени  доказателства.

 Направените от подсъдимите признания на фактическите обстоятелства , съдържащи се в обстоятелствената част на обвинителния акт , напълно се подкрепя от посочените по-горе гласни и писмени доказателства.

Фактическите положения, приети за установени от първата инстанция са правилни , подкрепят се напълно от събраните по делото доказателства и въз основа на тях са направени законосъобразни и правилни изводи.В съответствие с тях Ямболският районен съд законосъобразно и обосновано  е приел , че подсъдимият Щ. е осъществил както от обективна така и от субективна страна състава на престъплението по чл.195 ал.1 т.3 т.4 и т.5 вр. с чл.194 ал.1 от НК., а подсъдимият П. е осъществил както от обективна така и от субективна страна състава на престъплението по чл.196 ал.1 т.2 вр. с чл.195 ал.1 т.3 т.4 и т.5 вр. с чл.194 ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б"а" и б”б” от НК, тъй като за времето от 21.00 ч. до около 22.00 ч. на *****год., в землището на с. Л., общ. С., обл. Ямболска, местността „М.", от пчелин № *******, след предварителен сговор помежду си, действайки в съучастие като съизвършители, а подеъдимия И.П.П. *** и в условията на „Опасен рецидив", сами и чрез посредственото извършителство на Ж.Й.П., Г.Й.П.и двамата от с. Д., обл. С.и С.Р.Р.от гр. Н.З., чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - срязване на бодлива тел на входа на пчелина, чрез използване на техническо средство-клещи и на МПС - товарен автомобил, марка и модел „М ***" с per. номер ******, собственост на „В.С.**" ЕООД с. П., обл. С.с управител В.С.С.от гр. Н.З. и лек автомобил,марка и модел „П.П.***" с per. номер *****, собственост на поде. П.Е.Щ. ***, отнели чужди движими вещи - 46 бр. кошери тип „Дадан Блат", 10 рамкови, с размери 50/42,5 см., всеки с по два магазина в едно с пчелно семейство във всеки от тях, с единична стойност 130 лв. за брой, на обща стойност 5 980 лв. и 2 бр. кошери теп „Дадан Блат", 12 рамкови, с размери 50/42,5 см., всеки с по два магазина в едно с пчелно семейство във всеки от тях, с единична стойност 140 лв. за брой, на обща стойност 280 лв., всичко на обща стойност 6 260 лв., от владението на собственика им Й.М.В.от гр. С., обл. Ямболска, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай.

От обективна страна авторството на деянието е безспорно установено както от самопризнанието на подсъдимите , което се подкрепя в пълна степен от събраните на ДП писмени и гласни доказателства.Предмет на извършеното престъпление са чужди движими вещи ¸които към момента на отнемането им са притежавали определена парична стойност.Фактическата власт върху конкретните вещи се е упражнявала от техния собственик – свидетеля В..Подсъдимите са прекъснали упражняваната от собственика фактическа власт и са установили своя такава.Липсвало е съгласие от страна на В. за извършване на това своене.

От субективна страна престъплението е извършено при пряк умисъл.Подсъдимите са съзнавали , че лишават от фактическа власт досегашния собственик на вещите .Предвиждали са преминаването им в тяхна фактическа власт и пряко са целели настъпването на този противоправен резултат.

Относно вида и размера на наложеното наказание на  подсъдимия И.П.П.  , ЯРС от една страна правилно и законосъобразно е съобразил висотата обществена опасност на извършеното деяние , високата стойност на отнетите вещи, високата степен на обществена опасност на П. - същият е о. единадесет пъти за умишлени престъпления от общ характер.От друга страна ЯРС е взел предвид като смекчаващи вината обстоятелства –  направените самопризнание , с които е способствал за разкриване на обективната истина, проявена самокритичност ,проявено съжаление за извършеното.Именно и поради това ЯРС правилно и законосъобразно е определил наказание от три години  „лишаване от свобода” при превес на смекчаващите вината обстоятелства¸като на основание чл.58а ал.1 от НК е намалил същото с 1/3 а именно на две години "лишаване от свобода" ,което да изтърпи при първоначален "строг режим".Посочените смекчаващите вината обстоятелства не са нито многобройни нито изключителни.

Правилно и законосъобразно ЯРС не е приложил разпоредбата на чл.55 от НК , тъй като посочените смекчаващи вината обстоятелства не са нито изключителни , нито многобройни и същевременно и най – лекото предвидено в закона наказание от три години „лишаване от свобода” не е несъразмерно тежко.

Правилно ЯРС на основание чл.58а ал.1 от НК е намалил с 1/3 наложеното наказание , а именно три години „лишаване от свобода” на две години „лишаване от свобода” , което да изтърпи в затвор при първоначален „строг режим”.

Настоящия състав на въззивният съд намира , че присъдата на ЯРС е справедлива тъй като ЯРС е взел предвид обществената опасност на деянието и дееца , съдебно му минало и като такава ще постигне целите на чл.36 от НК – на специалната и генералната превенция.

Ето защо и на основание чл.338 вр. с 334 т.6 от НПК,Ямболският окръжен съд,            

           

Р    Е    Ш    И  :

 

 

             ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 172/05.12.2017г., постановена по НОХД № 1161/2013г. по описа на Ямболски районен съд.

             Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:…………………

 

 

                                                                     ЧЛЕНОВЕ:1. …………………..

 

 

                                                                                              2. ………………….