РЕШЕНИЕ

гр.Ямбол 24.04.2018 г. В  ИМЕТО  НА НАРОДА

 

Ямболският окръжен  съд,  гражданска  колегия,  в публично заседание на десети април две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

Председател: Д. Кючуков Членове: Н. Иванов

Г. Вълчанова

 

след като разгледа докладваното от съдията Д. Кючуков в.гр.д. № 56/2018г. по описа на Ямболския окръжен съд, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Ямболския окръжен съд е постъпила жалба от П.Т.Б. *** срещу решение № 64/31.01.2018 г. по гр.д. № 3675/2017 г. по описа на Ямболския районен съд, с което е отхвърлен иска срещу А.П.П. за заплащане на издръжка на П.Т.Б. в размер на 75 лв.. Като счита решението в тази му част за неправилно, незаконосъобразно и необосновано, жалбоподателката иска да бъде отменено и иска уважен в пълния му размер. Във възможностите на ответника е да заплаща издръжа в претендирания с исковата молба размер.

Постъпил е отговор по жалбата от А.П.П., според който решението е правилно и законосъобразно. Правилно районният съд е преценил, че не са налице условиято по чл.139 СК, тъй като ищцата, макар и нетрудоспособна, може да се издържа от имуществото си, формирано от месечния и доход от пенсия и от продажба на имущество. От друга страна ответникът е материално затруднен и не може да отделя претендираните с иска суми за издръжката на ищцата. Иска се решението на ЯРС да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

Окръжният съд ,след като разгледа жалбата и обсъди събраните по делото доказателства установи следното:

Ищцата П.Б. е майка на ответника А.П.. Същата е пенсионер и получава месечна пенсия в размер на 200 лв.. Настанена е в Дом за стари хора, в който за цялостната и издръжка отделя средно по 125 лв месечно. Или от пенсията и остават около 75 лв. за задоволяване на други свои нужди. Освен това синът и С. П. осигурява издръжката и до живот по силата сключения помежду им договор за прехвърляне на имот срещу задължението за издръжка и гледане.

Съобразно разпоредбата на чл. 139 СК право на издръжка има лице, което е нетрудоспособно и не може да се издържа от имуществото си. Лицата имащи право на издръжка могат да я търсят от децата си, като размерът и се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка и възможностите на лицето, което я дължи- чл.140 ал.1 СКичл.142 ал.1 СК.


Безспорно е, че ищцата е нетрудоспособна т.е. налице е първата предоставка по чл.139 от СК, даваща и основание да търси издръжка от децата си. Не е налице обаче втората кумулативно предвидена предпоставка по чл.139 СК за това- да не може да се издържа от имуществото си. Правилни са съжданията, развити от районния съд в тази насока, че размерът на получавана от ищцата пенсия, покриваща всичките и битови нужди в Дом за стари хора, както и издръжката, която другият и син С. П. осигурява на майка си по силата сключения помежду им договор за прехвърляне на имот срещу задължението за издръжка и гледане, изключват извода, че ищцата не може да се издържа от имуществото си

От друга страна ответникът А.П.П. не получава сигурни доходи. Има задължение за издръжка към непълнолетната си дъщеря. Има задължение за издръжка и към пълнолетния си син, който е със 100% инвалидност. При тези данни районният съд правилно е преценил,че не може да се направи катотегоричен извод, че ответникът има възможност да заплаща издръжка на ищцата.

При наличието на възможност на ищцата, макар и нетрудоспособна, да се издръжа от имуществото си и предвид невъзможността на ответника да заплаща издръжка, районният съд правилно е приел, че не са налице основания за уважаване на предявения иск по чл.139 СК и отхвърлил същия. Водим от горното окръжният съд

 

 

РЕШИ:

 

 

ПОТВЪРЖДАВА решение № 64/31.01.2018 г. по гр.д. № 3675/2017 г. по описа на Ямболския районен съд

ОСЪЖДА П.Т.Б. *** ЕГН ********* да заплати на А.П.П. *** ЕГН ********** направените по делото разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 300 лв..

Решението не подлежи на обжалване