ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

 

        13. 03.2018 г.

 

 

 

Ямболският окръжен съд граждански състав в открито заседание на 22.02.2018 г.

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Д.КЮЧУКОВ

 

 

 

като разгледа докладваното от съдията Добрин Кючуков търговско дело № 48/2017г. по описа на Ямболския окръжен съд, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 74 от ТЗ

Делото е образувано по искова молба на Б.В.В. ***, в качеството и на съдружник в "ЕКОЕРИА" ООД гр. Ямбол, срещу търговско дружество "ЕКОЕРИА" ООД гр. Ямбол за отмяна на решението на Общото събрание на Дружеството, проведено на 26.05.2017 'г. за освобождаването на И.Д.К. като управител на дружеството, заедно с всички произтичащи от това последици. Твърди се, че насрочването, свикването и провеждането на ОС е извършено при съществени нарушения на процедурата за това предвидена в Дружествения договор и Търговския закон, което се е отразило и на законосъобразността на приетите решения.

Постъпил отговор на исковата молба от И.Д.К. в качеството му на управител на "ЕКОЕРИА" ООД гр. Ямбол. Иска се прекратяване на производството по делото, поради недопустимост на иска или отхвърлянето на иска, като неоснователен и недоказан. Липсва протокол за проведено Общо събрание на дружеството на 26.05.2017 г., респ. взети на него решения, които да подлежат на съдебен контрол по реда на чл.74 ТЗ. Общо събрание на дружеството на 26.05.2017 г. няма проведено, поради неявяване на ищцата, в качеството и на съдружник. Касае се до проведена процедура по уведомление за прекратяване на пълномощията на И.Д.К., като управител на дружеството, която подлежи на вписване в Търговския регистър. Процедурата по прекратяване на пълномощията И.Д.К., като управител на дружеството е законосъобразно проведена.

За да се произнесе съдът съобрази следното:

Предпоставките за предявяване на иска за отмяна на решение на Общото събрание на търговско дружество по реда на чл.74 от ТЗ са следните: 1/ Валидно учредено търговско дружество, вписано в търговския регистър 21 Да е проведено Общо събрание на Дружеството, на което да е взето решение 3/ Решението на Общото събрание да противоречи на повелителните разпоредби на закона или на учредителния договор на Дружеството. В настоящия случай не е налице втората предпоставка за завеждане на иска по чл.74 от ТЗ обуславяща правния интерес от завеждането му, а именно: да е проведено Общо  събрание  на Дружеството,   на  което  да  е  взето  решение за освобождаване на И.Д.К. като управител на Дружеството.

Следва да се отбележи, че нито с исковата молба, нито по време на производството по делото ищецът Б.В.В. е установила с доказателства обстоятелството, че е проведено Общо събрание на дружеството-ответник "ЕКОЕРИА" ООД гр. Ямбол на 26.05.2017 г., на което да е взето решение за освобождаване на И.Д.К. като управител на дружеството. По делото има приложен протокол 26.05.2017 г. съставен и подписан от управителя И.Д.К.. От съдържанието на протокола не може да се направи извода, че същият съставлява протокол за проведено Общо събрание на "ЕКОЕРИА" ООД гр. Ямбол с взети на него решения, в частност решение за освобождаване на И.Д.К. като управител на дружеството. В съдържанието на протокола не е отразено, че същият е протокол за проведено Общо събрание на "ЕКОЕРИА" ООД гр. Ямбол и липсва изричен текст за гласувани/приети/ решения. Съгл. разпоредбата на чл. 74 от ТЗ на съдебен контрол подлежат само решенията на Общите събрания на търговските дружества. Тъй като атакуваният с иска по чл.74 от ТЗ протокол от 26 .05.2017 г. не съставлява протокол за проведено Общо събрание на "ЕКОЕРИА" ООД гр. Ямбол и не отразява взети решения на същото, липсва правен интерес у съдружниците да предявят иска по чл. 74 от ТЗ за отмяна на незаконосъобразни решения на ОС на дружеството. Предявеният, на осн. чл.74 от ТЗ, иск е недопустим, поради липса на правен интерес от предявяването му, поради което производството по делото следва да бъде прекратено.

Водим от горното съдът

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по т.д. № 48/2017г. по описа на Ямболския окръжен съд

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апеативен съд Бургас в едноседмичен срок от съобщението на страните.

 

 

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: