РЕШЕНИЕ

 

гр.Ямбол 15.03.2018 г.

 

В  ИМЕТО  НА НАРОДА

Ямболският окръжен  съд,  гражданска  колегия,  в публично заседание на осми март две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

 

Председател: Добрин Кючуков

 

 

при секретаря М. К., като разгледа докладваното от съдията Д. Кючуков т.д.№ 90 за 2017 година, за да се произнесе,взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.625 и сл. от ТЗ.

С молба от 30.10.2017 г. на "МАГИ-ВАСИЛЕВА" ЕООД гр. Ямбол Ямбол е поискано , на осн. чл.625 ТЗ, обявяване на неплатежоспособност и откриване на производство по несъстоятелност на дружеството. Твърди се, че дружеството е изпаднало в неплатежоспособност. Стойността на активите на дружеството не е достатъчна за да се погасят задълженията му към кредиторите. Поради недостатъчността на краткотрайните му активи дружеството не е способно да погасява задълженията си от публичноправен и от частноправен характер . Ако съдът установи, че дружеството не притежава средства за покриване на разноските по несъстоятелността, да постанови решение при условията на чл.632 ТЗ, като спре производството по несъстоятелността за срока по чл.632 ал.2 ТЗ. Към молбата са приложени изискуемите по чл.628 ТЗ документи

След преценка на доказателствата, събрани по делото, съдът прие за установено от фактическа страна следното:

Молителят "МАГИ-ВАСИЛЕВА" ЕООД гр. Ямбол е търговец по смисъла на чл.1 ТЗ. Във връзка с упражняване на търговската си дейност.видно от приложените към делото счетоводни баланси, отчети за приходите и разходите, счетоводни справки, аналитичните оборотни ведомости и от заключението на вещото лице по назначената от съда счетоводна експертиза, към 30.09.2017 г. търговецът има изискуеми и неплатени задължения към кредиторите си общо в размер на -705934,25 лв., аналитично посочени по клиенти в приложенията към заключението на вещото лице, от които към НАП и НОИ за данъци и задължителни осигурителни вноски - общо в размер на 245 938,68 лв. и задължения по осчетоведени дългосрочни заеми в размер на 459898,01лв. от кредити към "ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ" АД. По данни от Оборотна ведомост и Инвентарна книга към 30.09.2017г. имуществото (дълготрайните и краткотрайни активи) на длъжника е с отчетна стойност 914 283,60 лв., като дълготрайните материални активи на длъжника са с обща отчетна стойност 914 283,60 лв., а краткотрайните активи - налични парични средства в касата и по банкова сметка ***,98 лв. По заключението на вещото лице последните плащания на търговеца към държавата и доставчици по търговски сделки са извършени на 05.10.2017 г.. От този момент фактически търговецът е преустановил дейността си.

По отношение на показателите за финансово състояние към 30.09.2017 г. назначената от съда съдебно икономическа експертиза сочи на следното: 1. Коефициент на финансова автономност към 30.09.2017 г. - 0,23, при нормални стойности над единица.Този коефициент е под единица и за предходните три финансовите години и показва, че съществуващите задължения на търговеца не са обезпечени с имущество 2. Коефициент на задлъжнялост към 30.09.2017 г. - 4,31, при нормални стойности около единица, т.е показва силната зависимост на търговеца от своите кредитори 3. Коефициентите за обща и бърза ликвидност на търговеца към 30.09.2016 г. - 0,0056, при нормални стойности над единица. Показателите за ликвидност отразяват възможностите на предприятието да покрие задълженията си в даден момент. Финансовия резултат на дружеството за последните три финансови години е: загуба в размер на 28 000 лв. за 2014 г., загуба в размер на 29 000 лв. за 2015 г., загуба в размер на 134 000 лв. за 2016 г. и загуба към 30.09.2017 г. в размер на 39 000 лв..

Според заключението на вещото лице затрудненията на търговеца да покрива задълженията си към кредитори не са с временен характер и имат трайна тенденция на задлъжнялост.

Въз основа на установеното от фактическа страна съдът изведе следните правни изводи.

За откриване производство по несъстоятелност следва да са налице следните кумулативни материалноправни предпоставки: подадена до компетентният по смисъла на чл. 613 ТЗ съд молба от лицата, изрично изброени в чл. 625 ТЗ, съответно лицата по чл. 742, ал. 2 ТЗ; длъжникът да е търговец по смисъла на чл.1 ТЗ; да е налице изискуемо задължение на длъжника по търговска сделка или публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност или задължение по частно държавно вземане; наличие на неплатежоспособност на длъжника по смисъла на чл. 608, ал. 1 ТЗ /евентуално свръхзадълженост съгласно чл. 742, ал. 1 ТЗ, ако е корпоративно търговско дружество/ и затрудненията на длъжника да не са временни, като състоянието на неплатежоспособност да е обективно и трайно /арг. чл. 631 ТЗ/.

Настоящата молба по чл.625 и сл. от ТЗ е подадена от лице, което попада в кръга на лицата, имащи право да сезират съда с искане за откриване на производство по несъстоятелност.

Молбата е подадена до компетентния по смисъла на чл.613 ТЗ

съд.

Съгласно разпоредбата на чл.607 а от ТЗ производство по несъстоятелност се открива за търговец, който'е неплатежоспособен. Легалното определение на понятието "неплатежоспособност" е дадено в ал.1 на чл.608 ТЗ, а именно - търговецът да не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка или публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност или задължение по частно държавно вземане. Неплатежоспособността се предполага съгласно ал.2 на чл.608 ТЗ при спиране на плащанията.

По своята правна същност неплатежоспособността е обективна невъзможност на търговеца да изпълни задълженията си, т. е.

спирането на плащанията трябва да се дължи на липсата на краткосрочни активи с достатъчна степен на активност да покрият краткосрочните задължения. Неплатежоспособността е фактическо състояние на длъжника, което не зависи от волята му и което се изразява в липсата на налични парични средства, с които да изпълни изискуемите вземания по търговски сделки или публичноправните си задължения. В случая, наличието на изискуеми задължения на длъжника по публичноправни задължения към държавата и изискуеми парични задължение към банки, свързани с търговската му дейност е установено.

След съвкупната преценка на доказателствата по делото, съдът приема, че търговското дружество "МАГИ-ВАСИЛЕВА" ЕООД гр. Ямбол е изпаднало в състояние на неплатежоспособност по смисъла на чл.608 ал. 1 и 2 ТЗ т.к. не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка - да обслужва дългосрочните си банкови кредити, както и да изпълни публичноправно задължение към държавата за данъци, свързани с търговската му дейност.В подкрепа на изводите на съда са коефициентите за финансова автономност и задлъжнялост на търговеца, които са под единица и показват необезпеченост на задълженията на търговеца към кредиторите и пълната му зависимост от последните. Коефициентът на обща и бърза ликвидност са под единица и показва, че търговецът не разполага с краткотрайни активи за покриване на задълженията си. Коефициентът на обща ликвидност показва, че дружеството не е в състояние да изплаща текущите си задължения и да генерира доходи. Коефициентът на бърза ликвидност показва, че материалните запаси на дружеството не могат да бъдат превърнати в налични пари. Това означава, че търговецът не е в състояние да погасява задълженията към кредиторите си, както и да обслужва кредитите си, съобразно предвидените погасителни планове.

Дружеството е спряло плащанията към кредитори на 05.10.2017 г., която дата съдът определя като начална дата на неплатежоспособността.

Налице са изискванията за постановяване на решение по реда на чл.630 ал.1 ТЗ, с което да се обяви неплатежоспособността на търговеца, като за нейна начална дата се определя 05.10.2018 г., да се открие производство по несъстоятелност, да се назначи временен синдик, при спазване изискванията по чл.655 от ТЗ, да се допусне обезпечение чрез налагане на възбрана и запор върху имуществото на търговеца и се определи дата на първото събрание на кредиторите

С оглед искането на молителя производството по несъстоятелност да протече при условията на чл.632 от ТЗ ,съдът изследва имуществото на търговеца. Видно от приложения към делото счетоводен баланс и заключението на вещото лице по назначената от съда икономическа експертиза, към 30.09.2017 г. молителят притежава имущество- ДМА на обща отчетна стойност 914 283,60 лв.. Следователно не налице недостатъчност по смисъла на чл.632 ал.1 ТЗ за покриване на началните разноски по несъстоятелността . По изложените съображения съдът намери молбата на търговеца за откриване на производство по несъстоятелност при условията на чл. 632 ал.1 от ТЗ за неоснователна.

Водим от горното и на осн. чл.630 ал.1 ТЗ, съдът

РЕШИ

 

 

ОБЯВЯВА неплатежоспособността на "МАГИ-ВАСИЛЕВА" ЕООД гр. Ямбол, със седалище и адрес на управление: гр. Ямбол, ул. "Преслав" № 331, ЕИК 128624049, представлявано от управителя М.П.С., с начална дата 05.10.2017 г..

ОТКРИВА производство по несъстоятелност на "МАГИ-ВАСИЛЕВА" ЕООД гр. Ямбол, със седалище и адрес на управление: гр. Ямбол, ул. "Преслав" № 331, ЕИК 128624049, представлявано от управителя М.П.С.

НАЗНАЧАВА за временен синдик В. Л. Б. от гр. София, ул. "Ивайло" № 23 ап.З, ЕГН **********, с месечно възнаграждение в размер на 1000 лв., платимо от масата на несъстоятелността. Синдикът следва да встъпи в длъжност в седмичен срок от уведомяването му и след установяване на наличието на предпоставките и условията по чл.655 и чл.656 от ТЗ.

ДОПУСКА обезпечение чрез налагане на обща възбрана и запор върху имуществото на "МАГИ-ВАСИЛЕВА" ЕООД гр. Ямбол, със седалище и адрес на управлениетр. Ямбол, ул. "Преслав" № 331, ЕИК 128624049, представлявано от управителя М.П.С.

ОПРЕДЕЛЯ дата на първото събрание на кредиторите МАГИ-ВАСИЛЕВА" ЕООД гр. Ямбол за 12.04.2018 г. от 11,00 ч. .

Поканата за събранието с дневния ред по чл.672 да се публикува в Търговския регистър

Решението да се изпрати за вписване на АВ - Търговски регистър

Решението да се впише в книгата по чл.634 в от ТЗ

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Бургас в седемдневен срок от вписването му в Търговския регистър

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: