П  Р  И  С Ъ  Д  А

 

 

                                            29.03.2018 година                                 град Ямбол

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

Ямболският окръжен съд         IV-ти  Първоинстанционен наказателен състав

На двадесет и девети март                                                                  2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

 

Секретар М. К.

Прокурор Г. Г.

Като разгледа докладваното от съдия ПЕТКОВ

НОХД № 37 по описа на 2018 година

 

                                П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия В.Г.В. - роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, живущ ***, безработен, ЕГН: **********

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 16.05.2017 г., около 07,25 ч., в гр. Ямбол, при управляване на моторно превозно средство лек автомобил "Тойота Ярис" с рег. № *****, по ул. Ямболен в посока от изхода на гр. Ямбол към кръстовището на ул. Ямболен с ул. Индустриална със скорост от 72 км/час на горепосоченото кръстовище, е нарушил правилата за движение по пътищата по чл. 21, ал. 2 от ЗДвП, в резултат на което е причинил по непредпазливост смъртта на Ж. А. Ж. на 83 години, от гр. Ямбол, като след извършване на деянието е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия, поради което на основание чл. 343а, ал. 1, б. "б", вр. чл. 343, ал. 1, б. "в", вр. чл. 342, ал. 1 и чл. 58а ал. 1 и чл. 54 НК МУ ОПРЕДЕЛЯ наказание ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

 

На основание чл. 66 ал. 1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ  ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила. 

 

На основание чл. 343г, вр. чл. 37 ал. 1, т. 7 от НК лишава подсъдимия В.Г.В. от право да управлява МПС за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

ПРИЗНАВА подсъдимия В.Г.В. за НЕВИНОВЕН в това да е извършил престъплението, като да е нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в чл. 20, ал. 2 изр. 2 от ЗДвП, поради което и на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА по предявеното му обвинение в тази му част.

 

ОСЪЖДА подсъдимия В.Г.В. да заплати на гражданските ищци Д.Ж.П. ***, с ЕГН: ********** и Я.К.Н. ***, с ЕГН: ********** обезщетение за причинени от престъплението имуществени вреди в размер на 891 лева, ведно със законната лихва, считано от 16.05.2017 г. до окончателното изплащане на сумата.

 

ОСЪЖДА подсъдимия В.Г.В. да заплати Държавна такса върху уважения размер на гражданския иск - сума в размер на 50 лева в приход на Бюджета на съдебната власт по сметка на Окръжен съд - Ямбол.

 

ОСЪЖДА подсъдимия В.Г.В. да заплати на гражданските ищци и частни обвинители Д.Ж.П. ***, с ЕГН: ********** и Я.К.Н. ***, с ЕГН: ********** направените от тях разноски по делото в размер на 1 500 лева.

 

ОСЪЖДА подсъдимия В.Г.В. да заплати направените по делото разноски в размер на 824,81 лева в приход на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР гр. Ямбол.

 

На основание чл. 111 ал. 1 НПК веществените доказателства по делото - 1 бр. тампон, обтривка, иззет от предно панорамно стъкло, горен десен ъгъл на л.а. „Тойота Ярис" и множество косми от човешки скалп, иззети от предния десен ъгъл на предно панорамно стъкло на л.а. „Тойота Ярис", като вещи без стойност да бъдат унищожени след влизане в сила на настоящата присъда.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Бургас.

                                                       

                                        

                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: