П Р И С Ъ Д А

 

№114                                                   10.11.2017 г.                          гр.Я.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Я.СКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД                          НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ 

На  десети ноември                                                                    2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:Д.  ФАРФАРОВА

 

                  СЪД.ЗАСЕДАТЕЛ :1. Е.П.

                                                   2. С.И.

 

 

Секретар  Ив. З.

Прокурор  Р. Л.

Като разгледа докладваното  от съдия Фарфарова

НОХД № 169 по описа за 2017 година

 

 

П Р И С Ъ Д И :

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия М.В.Т. - роден на *** ***, живущ ***, б., б.г., с в.о., у.на „С.Б." -ООД, гр.С., ж., о., ЕГН: **********

ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ:

На ******. около 17.00 ч. на АМ "Т.", в района на км. 282, в отсечката между паркинга до с. К., обл. Я. и кръстовището с път I-7 - пътен възел до с. З., обл. Я., в посока от гр. С. за гр. Б., при управление на МПС - л. а. "М.3" с рег. № ******, собственост на „С.Б." - ООД, гр.С., представлявано от Г.В.Т. *** с превишена скорост - около 164 км/ч., след употреба на алкохол - с концентрация на алкохол в кръвта си 1,89 промила, е нарушил правилата за движение, визирани в разпоредбите на чл. 5, ал. 3, т. 1, чл. 20, ал. 1 и чл. 21, ал. 1 от ЗДП, в резултат на което е предизвикал ПТП и по непредпазливост причинил смъртта на К.Й. ***, като деянието е извършено в пияно състояние, поради което и на основание чл. 343, ал. 3, предл. 1, бук. "б", предл. 1 вр. ал. 1, бук. "в" вр. чл. 342, ал. 1, вр. чл. 2 ал. 2, вр. чл. 54 ал. 1 от НК го ОСЪЖДА НА ТРИ ГОДИНИ И ДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален ОБЩ режим.

На осн. чл. 343 Г от НК лишава подсъдимия М.В.Т.  /с установена по делото самоличност / от правото да управлява  МПС за срок  от  ЧЕТИРИ ГОДИНИ,считано  от влизане на присъдата в сила.

Признава  подсъдимия М.В.Т. /с установена по делото самоличност/ за невиновен при осъществяване на горното деяние да е  нарушил разпоредбата на чл.5 ал.1 т.1 от ЗДП поради което и на осн. чл.304 от НПК го оправдава по това му предявено обвинение.

ОСЪЖДА подсъдимия М.В.Т./с установена по делото самоличност/  да заплати направените по делото разноски  в размер на  2441,85 лева  в полза на Републикански бюджет по сметка  на  ОД на МВР-Я. и 149,40 лв. бюджет на съдебната власт по сметка на Я.ски окръжен съд.

Присъдата ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ И ПРОТЕСТИРАНЕ  в  петнадесетдневен срок  от днес пред  Апелативен съд-Б..

          

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:   

                                                                           

 

 

                СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:1.                                       2.