П Р О Т О К О Л

 

 

12.02.2018  година                                                                                        гр. Ямбол

Ямболският окръжен съд                                         VІ-ти     Наказателен състав

На дванадесети февруари                                                                      2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕРГАНА КОНДОВА

                                   СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Б.С.

                                                                           2. С.И.

                                                                  

Секретар  М. Коматарова

Прокурор  Е. Гоцев

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КОНДОВА

НОХД № 9 по описа за 2018 година

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

          Съдът ОТКРИВА разпоредително заседание.

 

          Окръжна прокуратура - Ямбол, редовно призована, изпраща представител.

          Подсъдимият Х.К. - доведен от органите на ОЗО - Ямбол.

          За подсъдимия К. се явява адв. Ирена С. от АК - Ямбол, редовно упълномощена.

          Не се явява преводачът М.Ш..

          Съдът дава почивка до 10.40ч. за явяване на преводача Ш..

          В 10.40ч. заседанието продължи, като се яви преводачът Ш..

         

          Тъй като подсъдимият К. не владее български език, съдът намира, че на същия следва да бъде назначен преводач от български език на турски език и обратно, с оглед на което

О П Р Е Д Е Л И:

          НАЗНАЧАВА М.Я.Ш. за преводач на подсъдимия Х.К. от български език на турски език и обратно.

 

          СНЕМА самоличността на преводача, както следва:

          М.Я.Ш. - 42г., неосъждана, без родство с подсъдимия.

          Преводачът се предупреди за наказателната отговорност по чл.290 ал.2 НК и обеща да даде верен и точен превод.

 

          Подс. Х.К.: Получил съм препис от обвинителния акт в превод на турски език преди повече от 7 дни.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

          Адв. С.: Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че липсват процесуални пречки по хода на делото в разпоредително заседание и

О П Р Е Д Е Л И:

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

          ДАВА възможност на страните да изразят становище по въпросите по чл.248 ал.1 от НПК.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на съда. Няма основание за спиране или прекратяване на производство. Не е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила. Между прокуратурата и защитата е постигнато споразумение, поради което са налице условията за разглеждане на делото по реда на глава XXIX от НПК. Не са налице основания, които да налагат разглеждане на делото при закрити врати. Няма необходимост от привличане на резервен съдия и съдебен заседател. Подсъдимият има упълномощен защитник, поради което не се налага назначаване на такъв. Назначен е преводач, поради което не се налага назначаване на друг преводач, тълковник или вещо лице. Няма основания за извършване на съдебно следствени действия по делегация. Мярката за неотклонение не следва да се променя и към момента следва да остане Задържане под стража. Нямам искания за събиране на други доказателства. Заседанието, с оглед постигнатото споразумение, следва да се насрочи незабавно след приключване на разпоредителното заседание.

 

          Адв. С.: Присъединявам се изцяло към казаното от представителя на ЯОП относно въпросите по чл.248 ал.1 от НПК. Също считам, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на глава XXIX от НПК.

          На досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения, които да са довели до ограничаване правата на обвиняемия. Пострадали няма. По отношение на взетата мярка за неотклонение, нямам против тя да остане такава. Нямам искания за събиране на други доказателства.

 

          Подс. Х.К.: Поддържам казаното от адвоката ми.

 

          Съдът се оттегля на тайно съвещание за вземане на становище по въпросите по чл.248 ал.1 от НПК.

          В 10.55ч. разпоредителното заседание продължи.

 

          След тайно съвещание съдът взе следното становище по въпросите по чл.248 ал.1 НПК и

О П Р Е Д Е Л И:

          По т.1 на чл.248 ал.1 НПК съдът намира, че съгласно правилата за местната и родова подсъдност делото е подсъдно на Окръжен съд - Ямбол.

          По т.2 на ал.1 на чл.248 НПК съдът намира, че не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

          По т.3 на ал.1 на чл.248 НПК съдът намира, че на досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

          По т.4 на ал.1 на чл.248 НПК са налице основания за разглеждане на делото по реда на глава XXIX от НПК, предвид становището на страните, че са постигнали споразумение за решаване на делото.

          Не са налице основанията по т.5 на ал.1 на чл.248 НПК.

          ОСТАВЯ в сила взетата спрямо обвиняемия К. в хода на досъдебното производство мярка за неотклонение Задържане под стража.

          Не са налице основания за събиране на нови доказателства, с оглед становището страните, че не са налице такива основания, както и че съдът служебно установи, че към настоящия момент не се налага събиране на нови доказателства.

          НАСРОЧВА разглеждане на делото по реда на глава XXIX от НПК незабавно след приключване на разпоредителното заседание.

          Определението в частта му по т.3 и т.6 на ал.1 на чл.248 от НПК ПОДЛЕЖИ на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от днес пред Апелативен съд - Бургас.

          Определението в останалата част е окончателно.

 

          ОТКРИВА производство по реда на глава XXIX от НПК за разглеждане на делото и решаване на същото със споразумение.

 

          СНЕМА самоличността на подсъдимия, както следва:

          Х.К. /Н K/ - роден на *** г. в Република Турция, турски гражданин, с начално образование, работил като международен шофьор, понастоящем безработен, женен, персонален № ****, паспорт № ****, издаден на **** г. в Република Турция, живущ в Република Турция, гр. И, район К, махала Я, ул. Ч № 49, апартамент 10.

 

          Подс. Х.К.: Получил съм препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни.

 

          На основание чл. 274 и чл. 275 НПК на страните се разясниха правата им, по повод на което:

          ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отводи на състава на съда и секретаря.

          Адв. С.: Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отводи на състава на съда и секретаря.

 

          ДОКЛАДВА СЕ ДИСПОЗИТИВА НА ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ, КАКТО И ПОСТИГНАТОТО МЕЖДУ ПРОКУРОРА И ЗАЩИТНИКА НА ПОДСЪДИМИЯ СПОРАЗУМЕНИЕ.

 

ПРОКУРОРЪТ: Подсъдимият Х.К., със снета по делото самоличност, СЕ ПРИЗНАВА за виновен в това, че на 05.11.2017 г., около 15.00 часа на ГКПП-Лесово, на трасе вход-товарни автомобили, от Република Турция към Република България, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери: общо 736.32 грама изделия от благороден метал - злато /14 карата/ на обща стойност 50 069.76 лв., както следва: 78 броя златни пръстени с общо тегло 156.76 грама, 47 чифта златни обеци с общо тегло 111.87 грама, 40 броя златни гривни с общо тегло 137.95 грама, 28 броя златни висулки с общо тегло 21.59 грама и 135 броя златни колиета с общо тегло 308.15 грама, поради което на основание чл.242 ал.1 б.Д вр. чл.55 ал.1 т.1 НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да бъде изтърпяно при първоначален ОБЩ режим.

На основание чл.59 ал.1 и ал.2 НК СЕ ПРИСПАДА времето, през което подсъдимият е бил задържан по делото, считано от 05.11.2017г. до привеждане в изпълнение на определението за одобряване на споразумението.

На основание чл.55 ал.2 НК на подсъдимия се определя и наказание ГЛОБА в размер на 10 000 /десет хиляди/ лева.

       На основание чл.242 ал.7 НК предметът на престъплението - 736.32 грама изделия от благороден метал - злато /14 карата/ - 78 броя златни пръстени с общо тегло 156.76 грама, 47 чифта златни обеци с общо тегло 111.87 грама, 40 броя златни гривни с общо тегло 137.95 грама, 28 броя златни висулки с общо тегло 21.59 грама и 135 броя златни колиета с общо тегло 308.15 грама, на съхранение в Митница Бургас, се отнема в полза на Държавата.

Имуществени вреди от престъплението не са причинени.

Разноските по делото в размер на 50 лв. за експертизи се възлагат на подсъдимия и следва да бъдат заплатени от него в полза на Държавния бюджет по сметка на Митница - Бургас.

Поддържам споразумението. Намирам, че същото не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.

 

Адв. С.: Съгласни сме с така постигнатото споразумение. Същото е постигнато доброволно. Моля да го одобрите, тъй като считаме, че същото не противоречи на закона и морала. Определените с него наказания постигат изцяло превенцията на закона и отговарят на деянието, което е извършено и на личността на дееца. В този смисъл моля за Вашия съдебен акт.

 

Подс. К.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът на основание чл.382 ал.6 от НПК ВПИСВА в съдебния протокол окончателното съдържание на споразумението, както следва:

       Подсъдимият Х.К., със снета по делото самоличност, СЕ ПРИЗНАВА за виновен в това, че на 05.11.2017 г., около 15.00 часа на ГКПП-Лесово, на трасе вход - товарни автомобили, от Република Турция към Република България,  пренесъл през границата   на страната от Република  Турция в Република България, без знанието и разрешението на   митниците, стоки за   търговски   цели  в големи    размери:    общо 736.32    грама   изделия от   благороден   метал   -   злато       /14   карата/   на   обща    стойност 50 069.76  лева,   както следва:   78 броя

златни пръстени с общо тегло 156.76 грама, 47 чифта златни обеци с общо тегло 111.87 грама, 40 броя златни гривни с общо тегло 137.95 грама, 28 броя златни висулки с общо тегло 21.59 грама и 135 броя златни колиета с общо тегло 308.15 грама, поради което на основание чл.242 ал.1 б.Д вр. чл.55 ал.1 т.1 НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да бъде изтърпяно при първоначален ОБЩ режим.

На основание чл.59 ал.1 и ал.2 НК СЕ ПРИСПАДА времето, през което подсъдимият е бил задържан, считано от 05.11.2017г. до привеждане в изпълнение на определеното наказание.

На основание чл.55 ал.2 НК на подсъдимия се определя и наказание ГЛОБА в размер на 10 000 лева.

       На основание чл.242 ал.7 НК предметът на престъплението - 736.32 грама изделия от благороден метал - злато /14 карата/ - 78 броя златни пръстени с общо тегло 156.76 грама, 47 чифта златни обеци с общо тегло 111.87 грама, 40 броя златни гривни с общо тегло 137.95 грама, 28 броя златни висулки с общо тегло 21.59 грама и 135 броя златни колиета с общо тегло 308.15 грама, на съхранение в Митница Бургас се отнема в полза на Държавата.

Имуществени вреди от престъплението не са причинени.

Разноските по делото в размер на 50 лева за експертизи се възлагат на подсъдимия, като същият следва да ги заплати в полза на Държавния бюджет по сметка на Митница - Бургас.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

 

ПРОКУРОР:

                     /Е. Гоцев/

 

 

 

 

 

ЗАЩИТНИК:

                       /Адв. С./

 

 

 

 

 

ПОДСЪДИМ:

                /Х.К./

 

 

 

 

 

 

 

          Съдът намира така постигнатото между прокурора и защитника на подсъдимия Х.К. споразумение за непротиворечащо на закона и морала. От доказателствата по делото може да бъде обоснован извод, че подсъдимият К. е осъществил както от обективна, така и от субективна страна престъплението, вменено му в негова вина. Определеното на подсъдимия К. наказание съдът намира за съответстващо на степента на обществена опасност на извършеното и на личността на извършителя.

          С оглед горното съдът намери, че постигнатото споразумение следва да бъде одобрено от съда. Предвид изложеното и на основание чл.384 ал.1 вр. чл.382 ал.7 НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: № 15/12.02.2018 г.

 

          ОДОБРЯВА постигнатото между представителя на Държавното обвинение и защитника на подсъдимия Х.К. /Н K/ - роден на *** г. в Република Турция, турски гражданин, с начално образование, работил като международен шофьор, понастоящем безработен, женен, персонален № ****, паспорт № **** издаден на 09.06.2017 г. в Република Турция, живущ в Република Турция, гр. И, район К, махала Я, ул. Ч № 49, апартамент 10, споразумение при горните условия и основания.

          ОСЪЖДА подсъдимия Х.К., със снета по делото самоличност, да заплати направените по делото разноски в размер на 50 лева в полза на Държавния бюджет по сметка на Митница - Бургас.

          На основание чл.59 ал.1 и ал.2 НК ПРИСПАДА времето, през което подсъдимият Х.К. е бил задържан по настоящото дело, считано от 05.11.2017г. до привеждане на настоящото определение в изпълнение.

          ПОТВЪРЖДАВА взетата в хода на досъдебното производство спрямо подсъдимия Х.К. мярка за неотклонение задържане под стража.

          ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 9/2018г. по описа на Окръжен съд - Ямбол.

 

          Определението е окончателно.

         

          Подс. Х.К.: Желая писмен превод от споразумението.

 

          Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          Да се изготви писмен превод от български език на турски език на споразумението на подсъдимия К. ***.    

 

 

          На преводача М.Я.Ш. да се изплатят 50 лева от сметката на Окръжен съд - Ямбол, за извършения превод.

 

          Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.15 ч.

 

 

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                 СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

 

 

                                                                                       2.

 

 

 

                                                 СЕКРЕТАР: