Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А  Н  Е

                                                                     07.03.2018г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                                                    гражданско отделение,

На 07.03.2018година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ:

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Ч. гр.дело № 72 по описа за 2018г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Делото е образувано в изпълнение на Решение №63/08.01.2018г. на Апелативен съд гр.София, постановено по възз.гр.д.№3596/2017г., с което е обезсилено Разпореждане №135/13.04.201г. на ЯОС по ч.гр.д.№93/2017г. и делото е върнато на окръжния съд да се произнесе по молбата на Р. Г. С. с правно основание чл.627“б“ ГПК.

В изпълнение на дадените от апелативния съд задължителни указания, ЯОС квалифицира производството  по реда на чл.627“б“ ГПК, във връзка с чл.75, ал.2 от Регламент (ЕО) №4/2009г. относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на съдебни решения и сътрудничество по въпроси, свързани със задълженията за издръжка (наричан по-долу в разпореждането Регламент (ЕО) №4/2009).

Подадена е молба с вх. №324/30.01.2017г. от Р.Г.С. ***, в качеството й на майка и законен представител на малолетното дете Л.В.П., род. на ***г., с искане за издаване на изпълнителен лист въз основа на съдебно решение, постановено в държава-членка, обвързана от Хагския протокол от 2007г. Искането за издаване на изпълнителен лист е въз основа на съдебно решение, постановено на 21.06.2013 г. по дело №323/2012г. на Районен съд в гр.Мадрид, Испания, действащ като първоинстанционен съд №2, с което В.П.Т., български гражданин, с постоянен адрес ***, е осъден да заплаща месечна издръжка на малолетната Л.В.П. в размер на 150 евро, считано от 21.06.2013г., платима чрез майката и законен представител на детето до 5-то число на текущия месец, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска.

 ЯОС, като взе предвид изложеното в молбата и приложенията към нея на испански и български език в заверени преписи, приема следното:

 Молбата е допустима, подадена е пред компетентния съд, съобразно установения със справка от Национална база данни “Население“ постоянен адрес на ответника, придружена е с необходимите приложения по смисъла на чл.20, ал.1 от Регламент (ЕО) №4/2009г.: влязлото в сила Решение №00080/201 от 21.06.2013г. по дело №323/2012г. на първоинстанционен следствен съд №2 Койада Вийбала, Мадрид, Испания, Разпореждане от 02.06.2015г., с което е поправено решението относно името на Р.Г. Н. (сега с фамилия С. съгласно декларация за идентичност на имена), извлечение от решението, издадено от съда по произход във формуляра от приложение І. Видно от същите  ответникът В.П.Т. е задължен да заплаща издръжка за малолетното си дете Л.В.П., чрез неговата майка Р.Г. Н. (С.), в размер на 150 евро месечно, считано от 21.06.2013г., която сума следва да бъде изплащана авансово в рамките на първите 5 дена от месеца. Съгласно решението и посоченото в т.5.2.1.6. от формуляра няма вписване вземането за издръжка да е лихвоносно. Посочено е, че сумата за издръжка ще се актуализира ежегодно съгласно индекса на потребителските цени.

 С оглед представените писмени доказателства, молбата се явява основателна и следва да бъде уважена, като се издаде изпълнителен лист относно месечния размер на издръжката. С оглед разпоредбата на чл.17 от Регламент (ЕО) №4/2009г. по отношение на решенията, постановени в държава-членка, обвързана от Хагския протокол от 2007г., в случая Испания,  същите се признават в друга държава-членка, без да се изисква каквато и да е процедура и без да е възможно да се оспори тяхното признаване. Основанията за отказ или спиране на изпълнението, при условията на чл.21 от Регламент (ЕО) №4/2009г. се преценяват по възражение на длъжника, пред въззивния съд.

Молбата в частта относно искането за издаване на изпълнителен лист за лихви върху главницата за издръжка е неоснователна и следва да се отхвърли, тъй като лихва не е присъждана.

С молбата е представен  платежен документ за внесена по сметка на Окръжен съд Кърджали ДТ в размер на 15лв., но същата е недължимо платена съгласно чл.83, ал.1,т.2 ГПК и подлежи на връщане съгласно чл.82 ГПК. Дължимата по делото държавна такса в размер на 50,00 лева по чл.15 от ТДТКССГПК следва да се възложи в тежест на задължения за издръжка родител.

Съдът не е сезиран с искания за присъждане на разноски, като не дължи служебно произнасяне по този въпрос.

Водим от изложеното, ЯОС

 

                                               Р А З П О Р Е Д И:

 

ДА се издаде изпълнителен лист въз основа на съдебно решение №00080/201 от 21.06.2013г., постановено от първоинстанционен следствен съд №2 Койадо Вийалба в град Мадрид, Испания, в полза на малолетното дете Л.В.П., с ЕГН**********, родено на ***г., чрез неговата майка и законен представител Р.Г.С. ***, с ЕГН **********, срещу бащата В.П.Т., с ЕГН**********,***, като лице, задължено да заплаща месечна издръжка за детето си в размер на 150 евро, считано от 21.06.2013 г., които да се изплащат авансово в рамките на първите 5 дни от месеца.

ОТХВЪРЛЯ молбата на Р.Г.С. ***, с ЕГН ********** в качеството й на майка и законен представител на малолетното дете Л.В.П., с ЕГН**********, родено на ***г., за издаване на изпълнителен лист въз основа на посоченото по - горе решение за законна лихва върху задължението за издръжка на детето.

 ОСЪЖДА В.П.Т., с ЕГН**********,***, да заплати по сметка на Ямболски окръжен съда държавна такса за образуване на настоящето производство в размер на 50 (петдесет) лева.

  Разпореждането подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд, в двуседмичен срок, който за молителя тече от датата на връчване на настоящето разпореждане, а за ответника от връчване на поканата за доброволно изпълнение.

 

                                                   ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: