О  П  Р  Е  Д  Е Л  Е  Н  И  Е

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,        ІІ-ри Въззивен  граждански  състав    

На 14 март 2018 година

В закрито заседание в следния състав:

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОБРИН КЮЧУКОВ

                                    ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                          ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА

                                                         

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

възз. гр. дело №85   по описа за 2018 година

За да се произнесе взе предвид:

 

Производството е по реда на чл.463 от ГПК.

Образувано по жалба на С.Г.Ч. *** срещу Разпределение по изп.д. №20148780400569 по описа на ЧСИ №878- И.Х., с район на действие ЯОС. В жалбата се твърди, че обжалваното разпределение е неправилно и незаконосъобразно. Счита, че при изготвянето му ЧСИ не се е съобразил и не е признал привилегията на жалбоподателката- присъединения взискател, като ипотекарен кредитор – титуляр на вземане, обезпечено с ипотека. Моли съда да отмени разпределението и да посочи как следва да се извърши същото.

Съдът след като се запозна с жалбата и при съблюдаване на закона, констатира следното:

Жалбата е депозирана директно до съда /същата е била изпратена в ЯОС, по пощата на 12.03.2018г. -видно от клеймото на пощенския плик/, в нарушение на разпоредбата на чл.462 ал.2 вр. с чл.463 ал.1 ГПК. Съгласно посочените разпоредби, жалбата срещу извършеното разпределение от СИ, се подава в тридневен срок  от предявяване на разпределението, чрез съдебния изпълнител, а последния е длъжен, в случай че разпределението бъде обжалвано в срок да изпрати делото с жалбата за разглеждане от окръжния съд по мястото на изпълнението. Целта е да бъде установено, попада ли жалбоподателят в кръга на лицата легитимирани да атакуват извършеното от СИ разпределение,  спазен ли е преклузивния срок за подаването на жалба, събиране на дължимата ДТ, уведомяването на насрещните страни, окомплектоване на жалбата с изп. дело и излагане на мотиви по обжалваните действия от СИ. Тази процедура по администриране на жалбата в случая не е изпълнена. Не са представени и доказателства за заплатена ДТ.

Анализът на посочените правни норми води до извод, че същите са с императивен характер, поради което не може да се прилагат стеснително или разширително. Т.е. действията по администрирането на жалбите са изключително в правомощията на съдебния изпълнител. Ето защо производството по делото следва да бъде прекратено, а жалбата следва да се изпрати на ЧСИ №878- И.Х., с район на действие ЯОС за съответното окомплектоване и изпълнение на указанията, дадени в мотивировъчната част на настоящото определение.

Водим от изложеното ЯОС

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по възз. гр.д. №85/2018 год. по описа на Ямболски окръжен съд.

ИЗПРАЩА на ЧСИ №878- И.Х., с район на действие ЯОС, жалба вх.№1454/14.03.2018г. по описа на ЯОС, подадена от С.Г.Ч. *** срещу Разпределение по изп.д. №20148780400569 по описа на ЧСИ №878- И.Х., с район на действие ЯОС, за администрирането й съгласно изискванията на ГПК и окомплектоването й с изпълнителното дело, след което същата да се изпрати на ЯОС за произнасяне.

Определението  е окончателно.

 

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                         2.