О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                                   15.03.2018г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                                     гражданско отделение, първи състав

На 15.03.2018 година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ: КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

                                                                         ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз. ч. гр. дело №83 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274, ал.1, т.2 ГПК,вр. с чл. 419, ал.1 ГПК.

Образувано е по частна жалба на търговското дружество "Беркут Корпорейшън" ЕООД гр.София, представлявано от управителя С.Н., срещу Разпореждане за незабавно изпълнение на издадената заповед за изпълнение по ч.гр.д. №3884/2017г. по описа на ЯРС, с което жалбоподателят е осъден солидарно с длъжника "Ели комерс" ЕООД да заплати на кредитора "Маршал кредит груп" ООД сумата 20 000 евро, представляваща частичен размер на изискуемо, падежирало или ликвидно вземане по договор за кредит от 04.10.2016г., законната лихва от подаване на заявлението - 13.10.2017г., както и разноски по делото в размер на 782,34 лева - платена ДТ и 150 лева - юрисконсултско възнаграждение.

В частната жалба се сочи, че разпореждането за незабавно изпълнение е неправилно и се моли за неговата отмяна. Твърдението на частния жалбоподател е, че договорът за встъпване в дълг е нередовен от външна страна, тъй като подписите на длъжника и на поемателя, от една страна, и на кредитора - от друга, са положени в промеждутък от 15 дни, в който дружеството "Беркут Корпорейшън" ЕООД е заявило, че оттегля встъпването, при което е отпаднало качеството му на съдлъжник. На следващо място излага, че заявителят не е представил данни за движението по погасяване на кредита, кога е настъпила предсрочната изискуемост на целия кредит и кога и с какъв документ това е било съобщено на длъжниците, при което не е установено, че задължението е падежирало, изискуемо и ликвидно.

В срока за отговор кредиторът е депозирал такъв, в който сочи, че атакуваното разпореждане е законосъобразно. Излага, че договорът за встъпване в дълг от 03.05.2017г. с нотариална заверка на подписите е породил действие по отношение на него, тъй като е вписан в службата по вписвания и съглашението не може да бъде отменено или изменено без негово съгласие. Сочи, че приложените към заявлението документи установяват подлежащо на изпълнение вземане, като в случая се касае за претендирана главница с настъпил падеж, а не за такава, която е била обявена за предсрочно изискуема от кредитора.

ЯОС намира, че частната жалба е процесуално допустима, тъй като е подадена в срок, от лице, имащо правен интерес от обжалване и срещу подлежащ на контрол съдебен акт.

Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

От фактическа страна е установено, че ч.гр.д. № 3884/2017г. по описа на ЯРС е образувано по заявление на дружеството "Маршал Кредит Груп" ООД гр. София, с което то в качеството на кредитор е поискало издаване на заповед за незабавно изпълнение за сумата 20 000 евро и законната лихва върху нея срещу солидарните длъжници "Ели комерс" ЕООД гр.Ямбол и "Беркут Корпорейшън" ЕООД гр.София. Вземането е претендирано като част от главница по нотариално заверен договор за кредит - №G116-161004С157/04.10.2016г. и три допълнителни споразумения към него с нотариална заверка на подписите, а солидарната отговорност на длъжника "Беркут Корпорейшън" ЕООД е основана на нотариално заверен договор за встъпване в дълг от 03.05.2017г. Видно от договора за кредит и допълнителните споразумения към него, заявителят се е задължил да предостави на длъжника "Ели комерс" ЕООД сума в общ размер на 210 000 евро, с краен срок за връщане 04.10.2017г. и 12 авансови месечни вноски за договорната лихва върху сумата по кредита. Кредиторът е представил писмени доказателства за извършените от него банкови преводи на сумите по кредита, както и четири нотариални акта за учредени в негова полза договорни ипотеки върху четири собствени на длъжника недвижими имоти, находящи се в гр. София. Представил е и договор за встъпване в дълг от 03.05.2017г., сключен между "Маршал Кредит Груп" ООД, "Беркут Корпорейшън" ЕООД и "Ели комерс" ЕООД, с който "Беркут Корпорейшън" ЕООД е приел като солидарен длъжник да встъпи в дълга на "Ели комерс" ЕООД по договора за кредит от 10.04.2016г. и допълнителните споразумения към него до размера на сумата 130 000 евро, а кредиторът "Маршал Кредит Груп" ООД е одобрил това споразумение между длъжника "Ели комерс" ЕООД и поемателя. Договорът е с нотариална заверка на подписите на трите сключили го страни и е вписан в Службата по вписвания - София.

ЯРС е уважил заявлението, като е издал заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист срещу солидарните длъжници за сумата по заявлението, ведно със законната лихва и разноските в заповедното производство.

Разпореждането за незабавно изпълнение на заповедта е правилно.

В производството по издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист въз основа на документите, визирани в чл.417 ГПК, съдът е компетентен да провери само дали документът е редовен от външна страна и дали удостоверява подлежащо на изпълнение вземане срещу длъжника (чл.418, ал.2 ГПК). В случая съдът е сезиран със заявление за издаване на заповед за незабавно изпълнение по чл.417 ГПК и изпълнителен лист за сумата 20 000 евро - част от главница с падеж 04.10.2017г. по договор за кредит от 04.10.2016г. и допълнителни споразумение към него. Солидарната отговорност на длъжника "Ели комерс" ЕООД и на жалбоподателя "Беркут Корпорейшън" ЕООД произтича от представените документи по смисъла на чл.417 ГПК - договора за кредит и допълнителните споразумения към него с нотариална заверка на подписите и договора за встъпване в дълг, също с нотариална заверка на подписите. Договорите с нотариална заверка на подписите са измежду визираните в чл.417, т.3 ГПК документи, въз основа на които може да бъде поискано издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, независимо от размера на вземането. В рамките на дължимата от съда проверка по чл.418, ал.2 и ал.3 ГПК, настоящият съдебен състав приема, че процесният договор за кредит и допълнителните споразумения към него, които са с нотариална заверка на подписите, са редовни от външна от страна и удостоверяват изискуемото парично вземане за процесната главница, която е уговорена като срочна, с настъпил падеж на 04.10.2017г. - съгласно чл.14 и чл.7 от договора за кредит. Не се касае за претенция, която е резултат от обявяване на кредита за предсрочно изискуем, като оплакванията на частния жалбоподател в тази връзка са изцяло необосновани и поради това неоснователни.

Представеният договор за встъпване в дълг от 03.05.2017г. също е редовен от външна страна документ, като подписан от длъжника, поемателя и кредитора, чиито подписи са заверени нотариално по надлежния ред. Този договор е действителен и е породил правни последици, ангажирайки солидарната отговорност на встъпилото в дълга търговско дружество "Беркут Корпорейшън" ЕООД, на основание чл.101 ЗЗД. Без правно значение е на кои дати е извършена нотариалната заверка на подписите на длъжника и поемателя, от една страна, и на кредитора - от друга, след като процесният документ съставлява предвидено от закона и редовно от външна страна несъдебно изпълнително основание, удостоверяващо годно за изпълнение изискуемо притезание на кредитора срещу солидарния длъжник. Възраженията на последния, изложени в жалбата му, и приложените доказателства - договор от 28.04.2017г. и известие от 08.05.2017г., които не са с нотариална заверка, съгласно чл.419, ал.2 ГПК не могат да бъдат предмет на разглеждане в настоящото производство, тъй като не са основани на съображения, извлечени от документите по чл.417, т.3 ГПК. Същите могат и следва да бъдат предмет на обсъждане в исковото производство по чл.422 ГПК.

Предвид всичко изложено, ЯОС счете, че разпореждането на ЯРС за издаване на заповед за незабавно изпълнение в полза на заявителя "Маршал Кредит Груп" ООД срещу солидарния длъжник "Беркут Корпорейшън" ЕООД, е законосъобразно и следва да се потвърди. Частната жалба е неоснователна и следва да се остави без уважение.

Водим от изложеното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Разпореждане за незабавно изпълнение по Заповед №2473/17.10.2017г., издадена по ч.гр.д. №3884/2017г. по описа на Ямболски районен съд срещу солидарния длъжник "Беркут Корпорейшън" ЕООД гр. София.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                        

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                        ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

                                                                                                                2.