РЕШЕНИЕ

гр.Ямбол 15.03.2018 г. В  ИМЕТО  НА НАРОДА

 

В открито заседание на 13.03.2018 г. Ямболския окръжен съд, в състав:

Председател: Д. Кючуков Членове: Н. Иванов

Г. Вълчанова

 

при секретаря. П. У. ,след като разгледа докладваното от съдията Д. Кючуков в.гр.д. № 20/2018г. по описа на Ямболския окръжен съд,за да се произнесе,взе предвид следното:

В Ямболския окръжен съд е постъпила жалба от Снежана Стоянова - прокурор в Районна прокуратура гр.Елхово срещу решение № 133/15.12.2017 г. по гр.д. № 429/2017 г. по описа на Елховския районен съд в частта, с която Прокуратурата на РБългария е осъдена да заплати на Д.М.Д. *** обезщетение за неимуществени вреди в размер на 7000 лв., причинени му в резултат от повдигнато незаконно обвинение в извършване на престъпление по чл.212 ал.4 вр. с ал.1 и чл.26 ал.1 от НК. Счита се, че така постановенното решение е неправилно. Първоинстанционният съд е определил размера на дължимото обезщетение в разрез с установените по делото обстоятелства-продължителност на обвинението, взета мярка за неотклонение, здравословно състояние на ищеца и увреждане в професионален план. Съдът не е обсъдил, с оглед вида и характера на претендираните вреди от двете незаконни обвинения по наказателни производства срещу ищеца, водени паралено през периода 2015г.- 2016 г., по кои от тях ищецът претендира вреди и какво е значението им за определяне размера на глобалното обезщетение. Присъденото обезщетение не е определено в съответствие с критирия за справедливост, залегнал в разпоредбата на чл.52 ЗЗД. Размерът на обезщетението не е съобразен с вида и характера на упражнената процесуална принуда спрямо ищеца, на прочинените му здравословни увреждания, както и с икономическия стандарт в страната, като определянето на обезщетението в този висок размер води до неоснователно обогатяване на ищеца,

Въззиваеният Д.М.Д., чрез пълномощника си адв. Д., моли жалбата, като неоснователна, да не бъде уважавана и да се потвърди решението на ЕРС, като обосновано и законосъобразно. По безспорен начин се установяват нарличието на предпоставките за уважаване на иска по чл.2 ал.1 т. 3 ЗОДОВ. Районният съд е определил справедливо размера на обезщетението за претърпени от ищеца неимуществени вреди, като се е съобразил с тежестта на повдигнатото и подържано олбвинение, продължителността на наказаелното производство, отражението на последното върху здравето и психиката на ищеца и репутацията му.

За да се произнесе Окръжният съд взе предвид следното

С постановление от 16.03.2011 г. на ЕРП е било образувано досъдебно производство № 79/2011 г. срещу Д.М.Д. за извършено престъпление по чл. 212 ал.З пр.1 вр.. ал. 1, чл.26ал.1НК.

С постановление от 23.01.2012 г. по ДП №79/2011 г. на РУ- Елхово Д.М.Д. е била привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 212 ал.4 пр.1 вр. ал. 1 пр. 2,вр. чл.26 ал.1.НК,

С постановление от 20.08.2012 г. Д.М.Д. е била привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 212 ал.4 пр.1 вр. ал. 1 пр. 2,вр. чл.26 ал.1. НК

В хода на производствто по ДП №79/2011 г. на РУ- Елхово спрямо обвиняемия Д.М.Д. не е взата мярка за неотклонение

След приключване на разследването в ЕРС е внесен за разглеждане на 3.07.2013 г. обвинителен акт срещу Д.М.Д. за извършено престъпление по чл. 212 ал.4, вр. ал. 1, вр. чл.26 ал.1 НК. Образувано е нохд № 534/2012 г. по описа на ЕРС. Спрямо подсъдимият Д.Д. е взета мярка за неотклонение "подписка".

С присъда № 173/02.12. 2015 г. по нохд № 534/2012 г. по описа на ЕРС подсъдимият Д.М.Д. е бил признат за невиновен и оправдан по повдигнатото му обвинение. Присъдата е , потвърдена с решение № 65/13.05.2016 г. по внохд № 73/2016 г. на ЯОС и е влязла в законна сила .

Според въззивният съд, безспорно в настоящия случай, се ангажира отговорността на държавата по чл.2 ал.1 т.З ЗОДОВ за вредите, причинени на Д.М.Д. от Прокуратурата на РБългария, вследствие незаконното обвинение в престъпление, за което е бил признат за невиновен и оправдан.

Въззивният съд напълно споделя мотивите на първоинстанционния съд, че в резултат на незаконното обвинение ищцата Д. е понесла неимуществени вреди, които са пряка и непоследствена последица от незаконното обвинение, и препраща към тях по реда на чл.272 ГПК.

Повдигнатото обвинение и воденото срещу Д. наказателно производство са се отразили негативно на психическото му и емоционално състояние. В резултат ищецът изпитвал тревоги и притеснения, както за изхода на делото, така и за отзука му сред близки и приятели. Повдигнатото обвинение се е отразило и на работата му, на отношенията му с приятелите и на здравословното му състояние. Започнал да страда от безсъние и повишено кръвно налягане.

Въззивният съд намира за напълно доказано по делото, че в резултат на незаконното обвинение пocтpaдaлияY Д. е преживял твърдените с исковата молба негативни емоции и стрес, влошаване на здравословното състояние, уронване на доброто му име.

Отчитайки продължителността на съдебното преследване, негативното отражение върху психиката, здравословното състояние контактите и социалния живот, професионалната реализация и рупутацията на ищеца, изхождайки от принципа на справедливост, залегнал в разпоредбата на чл.52 ЗЗД, въззивният съд счита,че размерът на обещетението за претърпените от ищеца Д.Д. неимуществени вреди от незаконното обвинение, следва да

бъде определен в размер на 4000 лв., която сума ще го възмезди напълно за неблагоприятните неимуществени последици от незаконното наказателно преследване. До този размер искът за присъждане на обещетение за претърпени неимуществени вреди е основателен. Решението на районниья съд, с което искът е бил уважен над този размер до размер на 7000 лв се явява неправилно и следва да бъде отменено в тази му част, като иска бъде отхвърлен. Решението на първоинстанционния съд и в останалата му част е правилно е следва да бъде потвърдено.

Водим от горното и съобразно правомощията си, дадени му с разпоредбата на чл. 271 ГПК окръжният съд

 

 

РЕШИ

 

 

ОТМЕНЯ решение № 133/15.12.2017 г. по гр.д. № 429/2017 г. по описа на Елховския районен съд в частта, с която Прокуратурата на РБългария е осъдена да заплати на Д.М.Д. ***, ЕГН **********,на основание чл.2.ал.1 т. 3 от ЗОДОВ, обезщетение за причинените му неимуществени вреди в резултат от повдигнато незаконно обвинение в извършване на престъпление по чл.212 ал.4 вр. с ал.1 и чл.26 ал.1 от НК, в размера над 4000 /четири хиляди/лв. до размера на 7000 /седем хиляди/ лв..

ОТХВЪРЛЯ предявеният, на основание чл.2.ал.1 т. 3 от ЗОДОВ, от Д.М.Д. ***, ЕГН ********** срещу Прокуратурата на РБългария иск за заплащане на обезщетение за причинените му неимуществени вреди в резултат от повдигнато незаконно обвинение в извършване на престъпление по чл.212 ал.4 вр. с ал.1 и чл.26 ал.1 от НК , в размера над 4000 /четири хиляди/лв. до размера на 7000 /седем хиляди/лв..

ПОТВЪРЖДАВА решение № 133/15.12.2017 г. по гр.д. № 429/2017 г. по описа на Елховския районен съд в останалата му част.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд на РБългария в едномесечен срок от съобщението му на страните

ПРЕДСЕДАТЕЛ :      ЧЛЕНОВЕ :