П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

26.02.2018 година                                                               гр.Ямбол

 

ОКРЪЖЕН СЪД - ЯМБОЛ      VI ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На двадесет и шести февруари                              2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА

                                                 

                                                                                            

Секретар: П. Узунова

Прокурор: 

           Сложи за разглеждане докладваното от СЪДИЯ ВЪЛЧАНОВА

          Търговско дело № 89 по описа за 2017 година

На именното повикване в 09:40 часа се явиха:

 

Ищецът "Деликаси Фудс ЛТД" - Дружество с ограничена отговорност, регистрирано и действащо съгласно законите на Кипър, редовно но несвоевременно призован, явява се пълномощникът адв. Димитър Д. от САК, редовно упълномощен.

 

Ответникът "ГМВ Фууд Енд Полимерс Индъстри" ЕООД гр. Ямбол, редовно призован, не изпраща представител, явява се адв. К..

 

Адв. Д.: Да се даде ход на делото, не възразявам срещу несвоевременното призоваване.

 

Адв. К.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че липсват пречки и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

На 23.02.2018 г. пълномощниците на страните по делото са депозирали  договор за спогодба, подписан от двамата, в който подробно излагат условията на своето споразумение, по който начин желаят да приключи и настоящото производство окончателно, като бъдат разрешени техните взаимоотношения по повод сключените помежду им процесни договори № 640 и № 641.

 

Адв. Д.: Поддържаме изявленията, които сме направили по отношение на спогодбата. По отношение количествената разлика, която се претендира в размер на 8 536.95 евро се явява елемент от договореностите, постигнати с договора за спогодба и ги потвърждаваме, като евентуална претенция на тези разходи ще има в случай на неизпълнение на договора за спогодба от страна на ответника, така както сме посочили в т.3, ал. 2.

 

Адв. К.: Уважаема госпожо председател, с ищцовата страна постигнахме спогодба, която молим да одобрите в днешното съдебно заседание, като непротиворечаща на закона.

 

Съдът пристъпи към изслушване на постигнатата между страните спогодба, както следва:

 

Днес, 26.02.2018 г., гр. София, на основание чл. 365 и сл. от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) във връзка с чл. 234 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), се сключи настоящият Договор за спогодба ("Договор") между:

Деликаси Фуудс Лтд., Дружество с ограничена отговорност, регистрирано и действащо съгласно законите на Кипър, със седалище и адрес на управление: Греъм Бел 18, Индустриална зона Деринея, 5380 Кипър, ("Деликаси Фуудс"); и

ГМВ ГРУП - ФУУД ЕНД ПОЛИМЕРС ИНДЪСТРИ ЕООД, Еднолично дружество с ограничена отговорност, регистрирано в търговския регистър при Агенция по вписванията с ЕИК 201917139 със седалище и адрес на управление: гр. Ямбол 8600, ул. „Граф Игнатиев" № 87, ("ГМВ Груп"),

 

КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ:

А) На 31.10.2016 г. между ГМВ Груп - фууд енд полимерс индъстри ЕООД и Деликаси Фуудс Лтд. е сключен Договор № 640, по силата на който ГМВ Груп се задължава да произведе и достави 3000 броя бутилки от 5 литра всяка - бутилирано слънчогледово олио за общата сума от 11,700.00 евро, платени напълно на 04.11.2016 г.

(Б) На 31.10.2016 г. между ГМВ Груп - фууд енд полимерс индъстри ЕООД и Деликаси Фуудс Лтд. е сключен Договор № 641, по силата на който ГМВ Груп се задължава да произведе и достави 1900 броя бутилки от 10 литра всяка -бутилирано слънчогледово олио за сумата от 14,535.00 евро, платени напълно на 04.11.2016 г.

Във връзка с гореописаните договори Деликаси Фуудс заплаща допълнителна такса от 50 евро за производство на етикети на 04.11.2016 г.;

 

(Г) ГМВ Груп не е изпълнило своите задължения по договорите, в резултат на което Деликаси Фуудс е подало искова молба в Окръжен Съд Ямбол и е образувано търговско дело № 89/2017 по описа на Окръжен съд Ямбол за 2017 г. със страни: Деликаси Фуудс (ищец) и ГМВ Груп (ответник), също така Договорите са развалени, считано от 02.11.2017 г.;

 

(Д) Деликаси Фуудс и ГМВ Груп желаят да сключат договор за спогодба по реда на чл. 365 и сл. ЗЗД във връзка с чл. 234 от ГПК, посредством която да прекратят съществуващия между тях спор, по повод на който е образувано Дело № 89/2017 по описа на Окръжен съд Ямбол.

 

 

СТРАНИТЕ, СЛЕД ПРЕГОВОРИ И ВЗАИМНИ ОТСТЪПКИ, СЕ ДОГОВОРИХА ЗА СЛЕДНОТО:

 

Чл. 1. (1) С настоящето, Деликаси Фуудс и ГМВ Груп се споразумяват да прекратят съществуващия между тях спор относно Договор № 640 и 641, както и образуваното в тази връзка дело, при условията и сроковете на настоящото споразумение.

 

Чл. 2. (1) ГМВ Груп се задължава да заплати на Деликаси Фуудс общата сума в размер на 59,616.91 лева (петдесет и девет хиляди шестстотин и шестнадесет лева и деветдесет и една стотинки), равняващи се на EUR 30,481.64 (тридесет хиляди четиристотин осемдесет и един евро и шестдесет и четири евро цента) („Дълг"), представляващи:

EUR 26,285.00 (двадесет и шест хиляди двеста осемдесет и пет евро) - получени суми по Договор № 640 и 641;

EUR 696,64 (шестстотин деветдесет и шест евро и шестдесет и четири евроцента) - половината от съдебната такса, платена от Деликаси Фуудс;

 

3. EUR 3500.00 (три хиляди и петстотин евро) - разноски за адвокатски
възнаграждения, платени от Деликаси Фуудс;

 

(2) ГМВ Груп се задължава да заплати сумите по ал. 1 на вноски, както следва:

1. шест равни месечни вноски в размер на 2,000.00 лева (две хиляди лева) всяка. Първото плащане ГМВ Груп се задължава да извърши в тридневен срок от датата на Определението на Окръжен съд Ямбол за утвърждаване на настоящата спогодба. Всяка следваща вноска се заплаща до 30 число на месеца, за който съответното плащане се отнася, започващи от 01 април 2018 г.

2. петнадесет равни месечни вноски в размер на 3,000.00 лева (три хиляди лева) всяка, платими не по-късно от първия ден на месеца, за който съответното плащане се отнася, започващи от 01 септември 2018 г.

3. последна вноска в размер на 2,616.91 лева (две хиляди шестстотин и шестнадесет лева и деветдесет и една стотинки) платима не по-късно от 01 декември 2019 г.

 

(3) При условие че ГМВ Груп заплаща точно и в срок всички вноски по ал. 2, Деликаси Фуудс се задължава да не предявява иск за заплащане на неустойка съгласно чл. 11.2 от Договори № 640 и 641.

 

(4) всички плащания по настоящото споразумение се извършват по следната банкова сметка ***:

 

 

Helenic Bank

Iban: ***de (BIC): ***:

PARALIMNI BUSINESS CENTER

85 1st April Str.

5280 Paralimni, Cyprus

 

 

Чл. 3. (1) В случай че ГМВ Груп забави две заплащане на която и да е вноска по чл. 2, цялата сума на Дълга става предсрочно изискуема и платима, без да има нужда от допълнителна покана, като Деликаси Фуудс има право да се снабди с Изпълнителен лист срещу ГМВ Груп.

 

(2) В допълнение към остатъка от Дълга, ГМВ Груп се задължава да заплати неустойка в размер на 4 270 евро заедно със законната лихва съгласно чл. 86, ал. 1 от ЗЗД, считано от датата на последното плащане по настоящата спогодба.

 

Чл. 4. Настоящата спогодба влиза в сила на датата на нейното утвърждаване с Определение от Окръжен съд Ямбол.

 

Чл. 5. Този Договор се регулира от законите на Република България и за него се прилагат разпоредбите на българското гражданско и търговско законодателство. Всички спорове породени от тълкуването, изпълнението на Договора се разрешават от компетентния съд.

 

                                С П О Г О Д И Л И  С Е :

 

 

За ищеца Деликаси Фуудс Лтд., Дружество с ограничена отговорност, регистрирано и действащо съгласно законите на Кипър,

 

Адв. Д.:

 

 

 

За ответника: ГМВ Груп - фууд енд полимерс индъстри ЕООД

 

 Адв. К.:

 

 

Съдът след като се запозна със спогодбата, постигната в днешно съдебно заседание между страните, счита, че същата не противоречи на законите и добрите нрави и на основание чл. 234 ГПК следва да бъде одобрена, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА постигнатата днес спогодба.

ПРЕКРАТЯВА производството по т.д. № 89/2017 г. по описа на ЯОС.

 

На основание чл. 78, ал. 9 ГПК на ищеца Деликаси Фуудс Лтд., Дружество с ограничена отговорност, регистрирано и действащо съгласно законите на Кипър, да се ВЪРНЕ половината от внесената държавна такса в размер на 1 362.50 лв.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от днес пред Апелативен съд - Бургас.

 

 Протоколът се изготви в съдебно заседание.

 Заседанието приключи в 10:00 ч.

 

 

 

                                                ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:

 

 

 

                                                              СЕКРЕТАР:

 

Вярно с оригинала

/ПУ