Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                                гр.Ямбол........14.02........2018 г.

 

                               В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

  Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание

  На..............................дванадесети...февруари...........................................

  През две хиляди и осемнадесета година,..........в състав:

                                                         Председател: Галина Вълчанова

 

  като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова................т.д.№ 103

по описа за 2017 година…., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ.

Пред ЯОС е депозирана искова молба от Г.Г. – прокурор при ОП Ямбол, с която се претендира съдът да прекрати търговско дружество „ФОТА-2010“ ЕООД гр.Ямбол с едноличен собственик на капитала К. Р., починал на ***г. Твърди се, че след смъртта на едноличния собственик неговите наследници Р. А. Р. – съпруга, К. К. Р. и М. К. Р. – синове не са поискали да продължат дейността на дружеството и към настоящия момент в продължение на повече от три месеца няма управител.

 На ответника бе назначен по реда на чл.29 ал.2 от ГПК особен представител. В срока по чл.367 от ГПК писмен отговор от ответната страна е постъпил и искът се счита за допустим, но неоснователен, тъй като липсва категоричен отказ на наследниците за продължаване дейността на дружеството.

В съдебно заседание исковата молба се поддържа.

Особеният представител на ответното дружество поддържа становището си, че молбата на прокуратурата е неоснователна, тъй като липсва категоричен отказ на наследниците да продължат дейността на дружеството.

След преценка на събраните по делото доказателства съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

От учредителния акт на ЕООД се установява, че на основание чл.113 във връзка с чл.147 ал.2 от ТЗ на 22.03.2010 г. е учредено „ФОТА-2010“ еднолично ООД със седалище и адрес на управление в гр.Ямбол с едноличен собственик на капитала Р. К., ЕГН ********** и с голям обхват на предмета на дейност. Тези данни се потвърждават от направената справка по партидата на дружеството в Търговския регистър.

От представените от ОП Ямбол справки от НБД Население към 28.11.2017 г. се установява, че К. Р. е починал на ***г. и е оставил наследници преживяла съпруга Р. А. Р. и пълнолетни синове К. К. Р., ЕГН ********** и М. К. Р., ЕГН **********. НАП, ТД Бургас е изпратила уведомление изх.№ 7126/20.11.2017 г. до ОП Ямбол за това, че след извършена проверка на „ФОТА-2010“ ЕООД е установено, че регистрацията на физическото лице  Р. К. в ЕСГРАОН е прекратена поради неговата смърт на ***г., а в продължение на три месеца след смъртта му няма вписан управител на дружеството.

При така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Съгласно разпоредбата на чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ, ако след смъртта на управителя на търговското дружество в тримесечен срок няма вписан нов управител, съдът прекратява дружеството по иск на прокурора.

От доказателствата по делото се установява, че едноличният собственик и управител на дружеството К. Р. е починал на ***г., тримесечният срок е изтекъл на 2.10.2017 г. Наследниците на починалия едноличен собственик  на капитала не са предприели действия за вписване на нов управител. Съдът намира за неоснователни възраженията на особения представител в тази връзка за това, че наследниците не са потърсени, за да се разбере тяхната воля по отношение продължаването на дружеството. В разпоредбите на ТЗ, уреждащи прекратяването на ЕООД при смърт на едноличния собственик не е предвидена процедура по уведомяване на наследниците и даване на срок за становище. В чл.27 от учредителния акт на дружеството е предвидено, че при смърт на едноличния собственик дружеството може да продължи дейността си, ако наследниците заявят писмено това при условията на чл.157 от ТЗ. В случая няма данни наследниците в тримесечния срок след смъртта на наследодателя си да са заявили пред Търговския регистър искания за продължаване дейността на дружеството, поради което ОП Ямбол правилно е предявила иск за прекратяване на „ФОТА-2010“ ЕООД след уведомлението от НАП.

При прекратяване на дружеството по този ред следва да се извърши ликвидация на основание чл.156 ал.1 и 4 от ТЗ и чл.266 ал.2 изр.2 от ТЗ.

При този изход на делото дружеството следва да бъде осъдено да заплати ДТ 80 лв., както и по сметката на съда сумата 300 лв. – адвокатско възнаграждение на особения представител.

Да се изплати от сметката на съда на адв.К.А. *** 300 лв. адвокатско възнаграждение на особен представител.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                           РЕШИ:

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ „ФОТА-2010“ ЕООД, ЕИК 201096913 със седалище и адрес на управление гр.Ямбол, ул.“Търговска“ № 72 с едноличен собственик на капитала Р. К., ЕГН **********,***.

ОСЪЖДА „ФОТА-2010“ ЕООД гр.Ямбол да заплати ДТ 80 лв., както и по сметката на съда сумата 300 лв. – адвокатско възнаграждение на особения представител.

ДА СЕ ИЗПЛАТИ от сметката на съда на адв.К.А. *** 300 лв. адвокатско възнаграждение на особен представител.

ДА СЕ ВПИШЕ служебно прекратяването на „ФОТА-2010“ ЕООД гр.Ямбол в Търговския регистър.

След влизане в сила на решението да се извърши ликвидация на дружеството.

Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от съобщението на страните пред Апелативен съд Бургас.

 

                                                             ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: