П Р О Т О К О Л

 

  

19.01.2018  година                                                                                 гр. Я.

 

Я.ският окръжен съд,                                            I-ви   Наказателен състав

На деветнадесети януари                                                                  2018  година

В публично заседание в следния  състав:

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                   СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Л.Х.                                                                        2. С.С.

                                                                                                      

Секретар Ив. З.

Прокурор   Е. Г.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ФАРФАРОВА

НОХД № 394 по описа за 2017 година

На именното повикване в  09.30 часа се явиха :

Подсъдимият И.К.П., редовно призован, се явява лично и с адв. П..

Пострадалата М.Г.И., редовно призована, не се явява.

Прокурорът - Да се даде ход на делото.

Адв. П. - Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че липсват пречки по даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО В РАЗПОРЕДИТЕЛНО ЗАСЕДАНИЕ

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ПОДСЪДИМИЯ, КАКТО СЛЕДВА:

И.К.П. - роден на *** ***, б., б.г., н., не р., о., със с.о., ЕГН **********,

 

Съдът разясни на страните правата по чл. 274 и чл. 275 от НПК, по повод на което:

Прокурорът - Нямам искания, бележки, възражения. Не правя отводи на състава на съда. Моля, да приемете по делото като доказателство разписка за възстановени имуществени вреди от страна на подсъдимия, както и постигнато писмено споразумение между защитата и прокуратурата за решаване на наказателното производство.

Адв П.- Нямам искания, бележки, възражения. Не правя отводи на състава на съда. Постигнахме споразумение, което моля да одобрите като непротиворечащо на закона и морала.

Подс. И.П.- Получил съм препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни. Разбирам обвинението.

 

Съдът дава възможност на страните да изразят становище по чл. 248 ал. 1 от НПК.

Прокурорът- Намирам, че делото е подсъдно на съда. Няма основания за спиране или прекратяване на наказателното производство. Не са допуснати съществени отстрани нарушения на процесуалните правила, които да водя до ограничаване правата на обвиняемия и на пострадалия. С оглед писменото споразумение са налице основания за разглеждане на делото по реда  на особените правила - по реда на Глава ХХIХ от НПК. Няма основания налагащи разглеждане на делото при закрити врати. Няма необходимост от привличане на резервен съдия и заседател. Подсъдимият има упълномощен защитник. Не се налага назначаване на служебна защита. Няма основания за назначаване на вещи лица, преводачи и тълковник. Не се налага по делото да бъдат извършвани последващи действия по делегация. Няма основания към монета за изменение на мярката за неотклонение взета спрямо подсъдимия.

С оглед постигнатото споразумение считам, че следва да бъде открито производство по реда на глава ХХIХ от НПК  незабавно след приключване на въпросите по чл. 248 от НПК.

Адв. П.- Поддържам всичко, което каза представителя на обвинителната власт. Не са допуснати съществени процесуални нарушения. Делото е подсъдно на Окръжен съд-Я.. Постигнахме споразумение, поради което следва делото да се разгледа по силата на Глава ХХIХ от НПК.

По отношение на мярката за неотклонение не са налице условия за промяна на мярката за неотклонение. Не се налага назначаване на вещо лице. Възстановили сме сумата изцяло видно от представената разписка.

 

След провеждане на тайно съвещание по въпросите по чл.248 ал.1 НПК, съдът взема следното становище:

Съдът намира, че съгласно правилата за определяне на местната и родова подсъдност делото е подсъдно на Окръжен съд - Я.. Не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. По делото не се направиха възражения от страните за допуснати съществени процесуални нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия и пострадалата. Такива нарушения не бяха констатирани и от настоящия съдебен състав при служебната проверка на доказателствата по делото. Съдът намира, че с оглед изявленията, направени от обвинението и подсъдимия в производството, че са налице основанията за разглеждане на делото по реда на Глава ХХIХ от НПК, следва същото да бъде насрочено по този ред. До същия извод съдът стигна и при служебната проверка на доказателствата по делото. Съдът намира, че не са налице основания за привличане на резервен съдия, резервен съдебен заседател, за назначаване на вещо лице, преводач или тълковник по делото, Предвид насрочването на делото по специалната процедура на Глава ХХIХ от НПК не е необходимо и извършване на следствени действия по делегация. Съдът намира, че към настоящия момент следва взетата по отношение на подсъдимия мярка за неотклонение подписка да бъде оставена в сила. От страните не са направени искания за събиране на нови доказателства. Към настоящия момент съдът намира, че не е необходимо събирането на такива доказателства, а и този извод следва от заявеното становище на страните за провеждане на процедурата по специалния ред на Глава ХХIХ от НПК.

По изложените съображения съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Делото е подсъдно на Окръжен съд - Я..

Не са налице основания за прекратяване и спиране на наказателното производство.

На досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия и пострадалата.

Не са налице основанията на т. 5 на ал. 1 на чл. 248 НПК.

Налице са основанията за разглеждане на делото по реда на Глава ХХIХ от НПК.

ОСТАВЯ в сила взетата по отношение на подсъдимия П. мярка за неотклонение подписка.

Не са налице основания за събиране на нови доказателства към настоящия момент.

По т. 3 и т. 6 от ал. 1 на чл. 248 НПК определението на съда подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от днес пред Апелативен съд - Бургас, в останалата му част определението не подлежи на обжалване.

 

Съдът открива порзиводство по реда на Глава ХХIХ от НПК.

 

ДОКЛАДВА СЕ ОБВИНЕНИЕТО ОТ ПРОКУРОРА

 

Прокурорът- Поддържам представеното писменото споразумение. Същото не противоречи на закона  и морала и моля да бъде одобрено.

Адв. П. - Постигнали сме споразумение с представителя на ЯОП, с оглед на това че сме възстановили сумата, която е отнета от М.Г.. Моля да одобрите споразумението, тъй като не противоречи на закона и морала.

Съдът намира, че представената в днешното съдебно заседание разписка от *****г. за възстановените щети на пострадалата М.Г.И. в размер на сумата 718 лв. следва да бъде приета като доказателство по делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА И ПРИЛАГА към доказателствата по делото Разписка за възстановена сума - 718 лв., подписана от М.Г.И. на *****г.

Подс. И.П.- Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно ще подпиша споразумението. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

 

На основание ал. 6 на чл. 382 от НПК съдът вписва окончателно споразумение:

Подсъдимият И.К.П. - роден на *** ***, б., б.г., н., не р., о., със с.о., ЕГН **********, се признава

ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ:

На *****г. в гр. Я., к-с З.Р.бл. **вх. * ет.* от детска количка на междуетажна площадка пред ап. ***е отнел оставени без постоянен надзор чужди движими вещи - черно портмоне от естествена кожа на стойност 18 лева и сумата от 100 лева, всичко на стойност 118 лева от владението на собственика М.Г.И. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено повторно и не представлява маловажен случай, поради което и на основание по чл. 195 ал. 1 т. 2 и т. 7, вр. чл. 194 ал. 1 вр. чл. 28 ал. 1, вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК  му се определя наказание ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

 

На *****г. в условията на продължавано престъпление в гр. Я., в 11.54 часа и в 11.56 часа на ATM устройство на ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА-АД СОФИЯ на ул. К.И.№ * е използвал платежни инструменти -дебитна карта с № ******и кредитна карта с № ******издадени от ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД-СОФИЯ, без съгласието на титуляра М.Г.И. ***, като е изтеглила общо сумата от 600 лева, като деянието не съставлява по-тежко престъпление, както следва:

На *****г. в гр. Я., в 11.54 часа, на ул. К.И.№ * на ATM устройство на ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА-АД СОФИЯ е използвал платежен инструмент - кредитна карта с № ******, издадена от ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД-СОФИЯ, без съгласието на титуляра М.Г.И. ***, като изтеглил сумата от 400 лева, като деянието не съставлява по-тежко престъпление,

На *****г. в гр. Я., в 11.56 часа, на ул. К.И.№ * на ATM устройство на ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА-АД СОФИЯ е използвал платежен инструмент - дебитна карта с № ******, издадена от ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД-СОФИЯ, без съгласието на титуляра М.Г.И. ***, като изтеглил сумата от 200 лева, като деянието не съставлява по-тежко престъпление, поради което и на основание по чл. 249 ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1, вр. чл. 55 ал.1 т. 1 и ал. 3 от НК - му се определя наказание от ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 23 ал. 1 от НК му се определя общо наказание в размер на ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което на основание чл. 57 ал. 1 т. 3 от ЗИНЗ следва да бъде изтърпяно при първоначален ОБЩ режим.

 

Разноски по делото - 168,49 лева се възлагат на подсъдимия П. и следва да бъдат заплатени по сметка на РУ на МВР-Я..

 

Причинени вреди -възстановени.

 

Веществени доказателства по делото - бяла тениска със сиви петна, раница с тъмносин цвят и картинка СПАЙДЪРМЕН, след приключване на нак производство да бъдат върнати на подсъдимия И.П..

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

ПРОКУРОР:

                Е. Г.

 

 

ЗАЩИТНИК:

              Адв. П.

 

 

ПОДСЪДИМ:

                И.  К.П.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съдът, след тайно съвещание по отношение предложеното споразумение, взе решение, че същото не противоречи на закона и на морала, поради което и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между представителя на държавното обвинение - прокурор Г. от Я.ска окръжна прокуратура и защитника на подсъдимия И.К.П. с ЕГН ********** - адв. П., споразумение при горните условия и основания.

ПОТВЪРЖДАВА взетата по отношение на подсъдимия П. мярка за неотклонение „Подписка”.

ОСЪЖДА подс. П. да заплати в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР-Я. сума в размер на 168,49 лв.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 394/2017 г. по описа на ЯОС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

Протокола се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.15 часа.

 

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                  СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                            2.

 

 

        СЕКРЕТАР: