О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

......................   02.02.2018г., гр.Ямбол

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, IV-ти състав, в закрито заседание на 02.02.2018г. в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калина Пейчева

                            

като разгледа докладваното от съдията К. Пейчева

гр. дело 26 по описа за 2018г. на ЯОС,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В ЯОС е подадена искова молба от К.И.Б.,***, срещу Прокуратурата на РБ, с която е предявен иск за обезщетение от 5 000 000 лв. за неимуществени вреди - емоционални вреди, вследствие забавяне протакане на пр.пр.№ 10945/2012г. по описа на СГП и №77/2013г. по описа на ВКП - иск по чл.2б от ЗОДОВ.

В чл.7 от ЗОДОВ е определена специална подсъдност на исковете за обезщетение по ЗОДОВ. Съгласно чл.7 от ЗОДОВ, искът за обезщетение се предявява пред съда по мястото на увреждането или по настоящия адрес или седалището на увредения срещу органите по чл.1, ал.ч и чл.2, ал.1, от чиито незаконни актове, действия или бездействия са причинени вредите. Адресът на ищеца е в гр.София, а от изложеното в исковата молба съдът констатира, че мястото на увреждането е в гр.София. Ето защо, искът съгласно чл.7 от ЗОДОВ е подсъден на СГС, предвид и размера на претенцията. Настоящото производство следва да бъде прекратено, а делото - изпратено по подсъдност на компетентния съд - СГС.

На основание чл.118, ал.2, вр. ал.1 от ГПК, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Прекратява производството по гр.д.№ 26/2018г. по описа на ЯОС.

Изпраща делото по подсъдност на компетентния съд - СГС.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд - Бургас в 1-седмичен срок от съобщаването на определението.

 

 

                                       Окръжен съдия: