Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                                гр.Ямбол........24.01........2018 г.

 

                               В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

  Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание

  На..............................двадесет и четвърти...януари..................................

  През две хиляди и осемнадесета година,..........в състав:

                                                         Председател: Галина Вълчанова

 

  като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова.................т.д.№ 47

по описа за 2017 година…., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.632 ал.5 от ТЗ.

С решение № 27/2.08.2017 г. ЯОС е обявил неплатежоспособността на „НИКРАС ОЙЛ“ ООД гр.Ямбол и е открил производство по несъстоятелност на дружеството. С определение 302/1.09.2017 г. съдът е разрешил продължаване на изпълнителните действия по и.д.№ 146/2017 г. по описа на ЧСИ Г. Г. с район на действие ОС С., предприети в полза на „Райфайзенбанк/България/“ ЕАД гр.София. Видно от определение № 47/22.12.2017 г., кредиторът „Райфайзенбанк/България/“ ЕАД гр.София е с най-голямо прието вземане в размер 4 339 442,58 лв.

По искане на синдика С. съдът е постановил определение от 19.09.2017 г., с което е отправена към кредиторите покана да предплатят по особената сметка на длъжника в едноседмичен срок от уведомлението сумата 2500 лв., необходима за издръжка на производството по несъстоятелност. На кредиторите е указано, че при невнасяне на сумата производството подлежи на спиране по реда на чл.632 ал.1-5 от ТЗ. С молба от 12.10.2017 г. кредиторът „Райфайзенбанк/България/“ ЕАД е внесъл сумата 617 лв., която съдът е разпоредил да бъде получена от синдика С. - 500 лв. като възнаграждение за м.август 2017 г. и 117 лв. – направени от синдика лични разходи за издръжка на настоящото производство. Други суми до момента никой от кредиторите, които са надлежно уведомени не са привнесли.

С молба от 11.12.2017 г. синдикът С. е поискал съдът да спре производството по делото, тъй като по особената банкова сметка ***та до кредиторите за предплащане на разноски по делото. Синдикът с лични средства е заплатил обявяване в ТР на списъка на приетите вземания с платежно нареждане от 14.11.2017 г. С молба от 23.01.2018 г. синдикът представя списък на издиреното имущество, собственост на „Никрас ойл“ ООД, който се състои от три недвижими имота-сгради, находящи се в м.“Карандила“ гр.Сливен и един лек автомобил „Фолксваген транспортер“ Т4. Относно недвижимите имоти са представени нотариални актове, по които са с учредени договорни ипотеки в полза на кредитора „Райфайзенбанк/България/“ ЕАД и са предмет на изпълнителното производство пред ЧСИ Гергана Грозева Сливен, т.е. тези имоти няма да бъдат осребряване в производството по несъстоятелност. Единствената вещ, подлежаща на оценка и осребряване е лекият автомобил, който синдикът е установил, че е произведен 1992 г., не е в движение и предполагаемата му цена е около 1499 лв., съгласно отчет вх.№ 69/4.01.2018 г.

Предвид така изложените обстоятелства, съдът достигна до следните правни изводи:

С определение от 19.09.2017 г. е отправена към кредиторите покана да предплатят по особената сметка на длъжника в едноседмичен срок от уведомлението сумата 2500 лв., необходима за издръжка на производството по несъстоятелност. На кредиторите е указано, че при невнасяне на сумата производството подлежи на спиране по реда на чл.632 ал.1-5 от ТЗ.

Уведомяването на кредиторите за поканата за внасяне на средства е извършено на основание чл. 619, ал. 3 от ТЗ - чрез вписване на определението в книгата по чл. 634в от ТЗ, а отделно от това кредиторите са уведомени с нарочно съобщение. В отговор на тази покана е внесена сумата 617 лв., която е получена от синдика и отново липсват средства по особената сметка за разноски в производството по несъстоятелност. Даденият от съда срок е изтекъл, а разноските не са внесени, поради което на основание  чл. 632, ал. 5 вр. ал. 1 от ТЗ следва да бъде постановено решение за спиране на производството. То би могло да бъде възобновено в срок от една година от вписването решението - по молба на длъжника или на кредитор. Възобновяване се допуска, ако кредиторите удостоверят, че е налице достатъчно имущество или ако депозират необходимата сума за предплащане на разноски за производството. Ако в едногодишния срок не бъде поискано възобновяване, съдът ще прекрати производството по несъстоятелност и ще постанови заличаване на длъжника от търговския регистър.

 На основание изложеното, ЯОС

 

                                                            РЕШИ:

 

СПИРА производството по несъстоятелност по т.д.№ 47/2017 г. по описа на ЯОС.

Спряното производство може да бъде възобновено в срок от една година от вписването на настоящото решение - по молба на длъжника или на кредитор. Възобновяване се допуска, ако молителят удостовери, че е налице достатъчно имущество или ако депозира необходимата сума за предплащане на определените разноски за производството. Ако в едногодишния срок не бъде поискано възобновяване, съдът ще прекрати производството и ще постанови заличаване на длъжника от търговския регистър.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Решението да се впише в Търговския регистър.

Решението подлежи на обжалване пред Бургаския апелативен съд в седмодневен срок от вписването му в търговския регистър.

 

 

                                                                     ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: