Р Е Ш Е Н И Е

 

134                                                                15.01.2017 г.                                  гр.Я.В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд                                                           І-ви        наказателен състав

На  15 ноември                                                                                                      2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Фарфарова

                               ЧЛЕНОВЕ:       П.Жекова

                                                         Ив.Иванов

Секретар М.К.

Прокурор Г.Г.

Като разгледа докладваното  от съд.Фарфарова

ВНОХД №328 по описа на  ЯОС за 2017 година

За да се произнесе взе предвид следното:

 

   С Присъда №127/26.09.2017 г. постановена по НОХД №1249/2015 г. е признал подс.Я.Т.В.  за виновен в това, че на ******г. в гр.Я.се е заканил  с убийство спрямо  Н.Г.Н. в качеството му на длъжностно лице - ст. п.в група ООР, сектор "О.п." към ***Я.при изпълнение на службата му, като казал "Познавам много хора, на които ще платя 5000 лева за да те ликвидират", като това заканване би могло да възбуди у Н.  основателен страх от осъществяването му, поради което и на осн. чл.144 ал.3 вр. с ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл.55 ал.1 т.1 от НК му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от  десет месеца, което на осн. чл.66 ал.1 от НК

Със същата присъда ЯРС е осъдил  подс.В.  да заплати  на гражданския ищец Н.Н. сума в размер на 1200 лв. представляващи обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на престъплението, ведно със законната лихва, считано от датата  на увреждането  - ******г. до окончателното изплащане на сумата, както и ДТ върху уважения размер на гражданския иск в размер на 50 лв., като иска за разликата до 3000 лева отхвърля  като неоснователен и недоказан.

Недоволен от така постановената присъда е останал подс.В. и я е обжалвал  като постановена в нарушение на материалния закон, процесуалните правила, в противоречие със събрания доказателствен материал, което я прави необоснована и е явно несправедлива. Излагат се съображения за неправилна интерпретация на доказателствата по делото и постановяване на присъдата само и единствено на показанията на пострадалия свидетел и негови колеги. Сочи се, че не е налице съставомерност съобразно повдигнатото и внесено обвинение и предвид съдържанието на визирания израз с който се твърди, че е отправена заканата за убийство. Сочи се, че в мотивите на присъдата не е налице и мотивировка в този смисъл. Излагат се съображения, че присъдата е изградена изцяло върху предположения и хипотетични  внушения и обвинението не е доказано по несъмнен начин в нарушение на разпоредбата на чл.303 от НПК. Прави се искане за признаване на подсъдимия за невиновен и  оправдаването му, както и за  отхвърляне на предявения граждански иск  поради липсата на причинна връзка между осъществено от подсъдимия престъпно деяние и увреждане на  гр.ищец Н..

                   В съдебно заседание въззивника  Я.В. участва лично и чрез редовно упълномощен защитник. Чрез защитата си поддържа жалбата си на изложените в същата основания и  с направените искания.

Участващия по делото прокурор изразява становище за  неоснователност на жалбата и законосъобразност и обоснованост на обжалвания съдебен акт. Прави се  искане за потвърждаване на  обжалваната присъда.

Съдът след цялостна проверка на доказателствата по делото, становищата на страните и атакувания съдебен акт в съответствие  с правомощията си по чл.313 и сл. от НПК намира следното:

Жалбата е процесуално допустима като подадена в срок  и от лице имащо право а и интерес от това. Разгледана по същество се явява основателна  по следните съображения:

С обжалваната присъда ЯРС е признал подс.Я.В. в осъществено съставомерно престъпно деяние по чл.144 ал.3 вр. с ал.2 вр. с ал.1 от НК и във вразка с чл.55 ал.1 т.1 от НК му е наложил наказание лишаване от свобода в размер на  десет месеца, изтърпяването на което е отложил на осн. чл.66 ал.1 от НК за срок от три години. В мотивите на присъдата съда е анализирал смекчаващи и отегчаващи отговорността на В. обстоятелства, като е приел, че наказанието му следва да бъде определено при превес на смекчаващи такива. Едновременно с това е посочил, че не са налице основания за определяне на същия на наказание при условията на чл.55 от НК, при определяне на вида и размера на наказанието, без да изложи съображения в тази насока.

На лице е противоречие между мотивите и диспозитива на обжалвания съдебен акт по отношение на  приложената норма на материалния закон касателно начина на определяне на наказанието  на въззивника В.. В диспозитива на присъдата съда е посочил разпоредбата на чл.55 ал.1 т.1 от НК, като приложена такава за определяне на наказанието му - т.е. при наличието на изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства, когато и най- лекото предвидено в закона наказание се окаже несъразмерно тежко и дадена възможност съобразно разпоредбата на ал.1 т.1 от визирания текст - определя наказанието под най- ниския предел.

Видно от мотивите на  обжалваната присъда съда е посочил декларативно, че в случая смекчаващите отговорността обстоятелства не са нито  изключителни по своя характер, нито многобройни за да обуславят приложението на чл.55 от НК при определяне на вида на наказанието. До колкото в разпоредбата на  чл.144 ал.3 от НК предвиденото наказание е лишаване от свобода, при липса на минимум и декларативното посочване при определяне на вида на наказанието, то вероятно съда е имал предвид липса на основание за приложение на разпоредбата на чл.55 ал.1 т.2 б.б от НК, без да е излагал мотиви в тази насока. Посочените противоречия, при декларативност на визираното в мотивите относно характера  на смекчаващите отговорността обстоятелства, от които да може да се направи извод за изключителност или многобройност на същите и липса на основание за определяне на друго по вид наказание, до степен на пълна липса на мотиви в тази насока, при противоречието между  диспозитива и мотивите на  обжалваната присъда, води до невъзможност на подсъдимия да разбере при какви условия на закона  му е наложено наказанието, а декларативността  в мотивите относно начина на формиране  на волята на съда до невъзможност за извършване на  необходимата проверка от въззивния съд.  Още повече, че е налице и вътрешно противоречие в диспозитива на присъдата - определено наказание съобразно чл.55 ал.1 т.1 от НК, по вид лишаване от свобода, при липса на предвиден минимум на наказание лишаване от свобода в текста на чл.144 ал.3 от НК, по който текст жалбоподателя е признат за виновен. Касае се за постановяване на присъдата при допуснати  съществени неотстраними процесуални нарушения от решаващия съд, довели до нарушаване на процесуалните права  на подсъдимия, а и липса на мотиви във визираната част.

Съда намира за несъстоятелно посоченото в мотивите на съда, че в присъдата е допусната техническа грешка  при изписване на приложимия законов текст, като вместо чл.54 НК е изписан текста на чл.55 ал.1 т.1 от НК. НПК визира очевидна техническа грешка единствено в обвинителния акт в разпоредбата на чл.248а от НПК, респективно посочва и процедура за отстраняването и.

По изложените съображения и в съответствие с чл.335 ал.2 вр. с чл.348 ал.3 т.1 и т.2 от НПК ЯОС                                                                              

 

                                                                        Р      Е      Ш      И      :

 

ОТМЕНЯ  Присъда №127/26.09.2017 г. постановена по НОХД №1249/2015 г. по описа на ЯРС и връща делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

Решението не  подлежи на обжалване и протестиране.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  ЧЛЕНОВЕ: 1.                               2.