Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

 

№ ...87/ 22.12.2017г., град Ямбол

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

          ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 22.12.2017 година в състав:

 

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ: К. Пейчева    

 

 

като разгледа докладваното от съдията К.Пейчева ф.д. № 20 по описа за 2017г. на ЯОС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл.595 и сл. от ГПК вр. с чл.18 от ЗЮЛНЦ.

В ЯОС е постъпило заявление от М.Д.Г. с ЕГН ********** ***, управител на клон, с което се иска вписването в регистъра на ЯОС за юридически лица с нестопанска цел на клон на сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност "ИНИЦИАТИВА ЗА ЧИСТА СРЕДА" с наименование "ИНИЦИАТИВА ЗА ЧИСТА СРЕДА - клон Ямбол". Към заявлението са приложени следните документи: протокол 04.10.2017г. на общо събрание; покана за общо събрание; списък на присъствалите членове на общото събрание; протокол от заседание на Управителния съвет на 01.11.2017г.; актуален устав на сдружението; удостоверение за правното състояние на на сдружение с нестопанска цел "ИНИЦИАТИВА ЗА ЧИСТА СРЕДА"; решение по ф.д.504/2017г. на СГС, устав; уведомително писмо за уникалност на наименованието; образец от подписа на управителя на клона, нотариално заверен; вносна бележка за платена държавна такса.

Като обсъди подаденото заявление и представените доказателства, ЯОС намира следното:

Съгласно чл.602, ал.2 от ГПК, съдът проверява наличието на подлежащото на вписване обстоятелство и допустимостта на неговото вписване. При това съдът проверява спазени ли са изискванията на закона за исканото вписване, подадено ли е заявлението от надлежно лице (чл.600 от ГПК) и има ли изискуемото от чл.601 от ГПК съдържание.

Видно от представеното удостоверение за правното състояние на на сдружение с нестопанска цел "ИНИЦИАТИВА ЗА ЧИСТА СРЕДА", сдружението се представлява от председателя на Управителния съвет Д М К-С. ЯОС констатира, че заявлението не е подадено от представляващия сдружението. Заявлението не е подадено от оправомощено според чл.600 от ГПК лице. Съгласно разпоредбата на чл.600 ГПК заявлението за вписване на юридическо лице, както и на клон на сдружение с нестопанска цел се подава от оправомощено лице, или от орган, който може да образува, преобразува или прекратява ЮЛ, от ликвидатор. В случая заявлението е подадено от лице, посочено като управител на клон, а той не е орган, който може да образува, преобразува или прекратява сдружението, нито е ликвидатор. Освен това, в протокола на общото събрание и в протокола на УС няма взето решение за оправомощаване на лицето М.Г. да заяви пред съда вписване на клон на сдружение с нестопанска цел "ИНИЦИАТИВА ЗА ЧИСТА СРЕДА", поради което заявителят не е оправомощено лице" и в този смисъл. Заявителят не е лице по чл.600 от ГПК в нито една от хипотезите му.

Освен това, съгласно чл.18, ал.1, т.10 от ЗЮЛНЦ, на вписване в регистъра подлежат следните обстоятелства: клоновете на юридическото лице с нестопанска цел, седалището и адресът им на управление, имената и длъжността на лицето, определено за представляващ, както и предвидените в учредителния акт ограничения на правомощията и представителната му власт. В случая не са посочени предвидените в устава ограничения на правомощията на представляващия клона и представителната му власт.

С оглед горното, ЯОС намира, че следва да откаже исканото вписване на клон, тъй като заявлението не е подадено от оправомощено лице по чл.600 от ГПК и не отговаря на изискванията на чл.601, ал.1, т.3 ГПК вр. с чл.18, ал.1, т.10 от ЗЮЛНЦ.

Предвид изложеното, на основание чл.602, ал.2 от ГПК, ЯОС

 

Р Е Ш И:

 

ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при Окръжен съд - Ямбол на заявеното по заявление вх.№7642/15.12.2017г., по фирмено дело № 20/2017г. по описа на ЯОС, вписване на клон на сдружение с нестопанска цел "ИНИЦИАТИВА ЗА ЧИСТА СРЕДА" гр.София с наименование "ИНИЦИАТИВА ЗА ЧИСТА СРЕДА - клон Ямбол".

Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд - Бургас в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: