Р Е Ш Е Н И Е

 

  85 / 15.12.2017 год.      гр.Ямбол

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ,      Фирмено отделение

на       15    декември     2017  година

в закрито заседание в следния състав:

 

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

 

секретар   

като разгледа докладваното от съдия   Росица Стоева

фирмено дело №  18  по описа за 2017 година,

за да се произнесе взе предвид следното:     

 

Производството е по реда на чл.595 и сл. ГПК.

Образувано е по постъпило заявление, вх.№7402/06.12.2017 г., подадено от Д.И.И., действаща в качеството на Председател на Фондация „Криейтив си ти” гр.Ямбол, с което се иска вписване на фондацията в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при Окръжен съд - Ямбол.

След като се запозна със заявлението и приложените документи и извърши проверка за тяхното съответствие с нормите на ЗЮЛНЦ, съдът намери, следното:

В производството по Глава 55 от ГПК съдът проверява наличието на подлежащите на вписване обстоятелства и допустимостта на това вписване (чл.602, ал.2 ГПК). Тази проверка включва дали са били спазени изискванията на закона, въз основа на които се твърди, че е настъпило обстоятелство, подлежащо на вписване, дали заявлението за вписване на това обстоятелство е подадено от надлежно лице (чл.600 ГПК) и дали има съдържанието, изискуемо от закона (чл.601, ал.1 ГПК).

Искането за вписване е заявено от учредител и към него е приложен учредителният акт, съдържащ наименованието, седалището, целите, видът на дейност, предоставеното имущество, органите на фондацията и правила относно правомощията на органите и начина на представляване на безсрочно учредената фондация. Спазена е предвидената от закона форма /чл.33, ал.2 ЗЮЛНЦ/. Учредителният акт съдържа реквизитите по чл.34, ал.1 ЗЮЛНЦ и предвижда повече от един орган – едноличен орган /Председател/ и колективен орган /Управителен съвет/.

Съдът констатира, че клаузите на учредителния акт не разграничават ясно правомощията на Председателя от тези на Управителния съвет и от запазените права на учредителя на фондацията. Управителният орган /Председателя/ би трябвало да има само представителни и изпълнителни функции, а правомощията му по чл.17 на учредителния акт включват изменение и допълване на учредителния акт, избор на членовете на Управителния съвет, приемане бюджета на фондацията. Същевременно, правомощията на колективния орган - Управителен съвет са неоправдано разширени - чл.20 от учредителния акт предвижда възможност за Управителния съвет да взема решения за преобразуване и за прекратяване на фондацията. Общото правило, че юридическото лице се прекратява по решение на върховния си орган не се отнася за фондациите, тъй като прекратяването им от органи противоречи на основен принцип в дружественото право, съгласно който само субектът, създаващ юридическото лице има право да прекрати дейността му. Органът на фондацията не може да има повече права от учредителя й доколкото е произведен от него.

На следващо място в чл.10, ал.3 от Учредителният акт е предвидено Управителния съвет да приема и изключва членове. Фондацията е сдружение, което няма членове, поради което и правилата в ЗЮЛНЦ, отнасящи се до сдруженията не намират приложение за фондациите. Тъй като УС е посочен като върховен колективен орган, то е възможно това правило да се отнася само до органа на фондацията, но пък няма правила, по които да бъдат избирани /назначавани/ и освобождавани членове на върховния орган. Липсват и запазени права за учредителя. Учредителният акт не съдържа и ясни правила за извършване на обявената дейност в съответствие с посочените в Раздел ІІІ цели, свързани със защита на гражданските права на определени общности и лица.

Не на последно място с оглед дълготрайните цели на фондацията, учредена като безсрочна и размера на дарената сума /100 лв./, следва да се приеме, че макар замисълът на учредителите да е създаване на фондация от открит тип, то липсват каквито и да било правила за набиране на постъпления в полза на фондацията след възникването й, както и правилата за управление на събраните през време на функционирането й средства и за проверка на произхода им. На проверка при регистрацията на ЮЛ подлежи не само минимално необходимото съдържание на учредителния акт на фондацията, тъй като статутът й на организация за обществено полезна дейност е привилегия, а не право.

По изложените съображения, свързани със съдържанието на учредителния акт, заявление, вх.№7402/06.12.2017 г., подадено от Д.И.И., действаща в качеството на Председател на Фондация „Криейтив си ти” гр.Ямбол, с което се иска вписване на фондацията в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при Окръжен съд - Ямбол следва да бъде оставено без уважение.

Водим от горното, ЯОС

 

Р Е Ш И:

 

ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при Окръжен съд – гр.Ямбол на Фондация с наименование" „Криейтив си ти” гр.Ямбол, със седалище и адрес на управление: гр.Ямбол, ж.к."Диана" бл.1, вх.А, ап.1, заявено със заявление, вх.№7402/06.12.2017 г. на ЯОС, подадено от Д.И.И. с ЕГН **********, действаща в качеството на учредител и председател на фондацията.

 

Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд – Бургас в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: