РЕШЕНИЕ

 

гр.Ямбол 13.11. 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в закрито заседание на

тринадесети ноември две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

 

Съдия : Д.Кючуков

 

след като разгледа докладваното от съдия Д. Кючуков т.д.№ 84 за 2017 година, установи следното:

Производството е по чл.25 ЗТР.

Предмет на производството е жалба от „ЕМБО 76" ЕООД гр. Елхово срещу отказ № 20160616163535 / 06.10. 2017 г. на длъжностното лице по регистрацията при Агенцията по вписванията за вписване на подлежащо на обявяване акт: годишен финансов отчет на дружеството за 2015 г.. Иска се отмяна на отказа. В жалбата се навеждат твърдения за незаконосъобразност на отказа.Твърди се, че длъжностното лице по регистрацията незаконосъобразно не е дало указания за липсващ за обявяване акт - ГФО на дружеството за 2015 г..

Жалбата е допустима. Представена е в официално заверено копие, придружено, съобразно изискванията на чл.25 ал.З ЗТР, от копие на приложените документи към заявлението и отказа. Жалбата е депозирана в срока по чл.25 ал.1 ЗТР от легитимирано за това лице.

Разгледана по същество жалбата е основателна.

Съгласно чл.21 от ЗТР длъжностното лице по регистрацията при проверката следва да прецени дали: подаденото заявление отговоря външно на предвидената форма и ред, заявеното обстоятелство е в кръга на тези, подлежащи на вписване в Търговския регистър, изхожда от оправомощено лице, към заявлението са приложени всички документи, съгласно изискванията на закон, съществуването на заявеното за вписване обстоятелство и съответствието му със закона, са предоставени декларации по чл.13 ЗТР, е заплатена дължимата държавна такса.

В случая за да откаже вписването длъжностното лице по регистрацията незаконосъобразно е приело, че в заявлението няма искане за обявяване на ГФО и към заявлението не е приложен ГФО.

Когато към заявлението на търговеца за вписване, заличаване или обявяване не са приложени документи, които се изискват по закон, длъжностното лице по регистрацията, съгласно разпоредбата на чл. 22 ал.5 от ЗТР, дава указания на заявителя за отстраняване на нередовността.

След като е констатирало нередовности в заявлението, поради непредставяне на всички изискуеми документи по чл.27 ал.З т. 8 от Наредба № 1 за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър, длъжностното лице по регистрацията е следвало, съгл. разпоредбата на чл.22 ал.5 от ЗТР, да даде указания за заявителя за отстраняване на така констатираните нередовности.


Едва след и ако те не бъдат отстранени в указания за това срок, да се произнесе с отказ за вписване на подлежащия на обявяване акт. В настоящия случай в нарушение на разпоредбата на чл.22 ал.5 ЗТР това не е било сторено, като направо е постановен отказ без на заявителя да са дадени указания за отстраняването на констатираните нередовности .

Поради изложените съображения, на осн. чл.25 ал.5 ЗТР, обжалваният отказ следва да отменен с указания до Агенция за вписванията да извърши исканото вписване, ако бъдат изпълнени изискванията по чл. 21 ЗТР от страна на заявителя след изпълнение на процедурата по чл. 25 ал.5 ЗТР. Водим от горното и на осн. чл.25 ал.5 от ЗТР съдът

 

 

РЕШИ:

 

 

ОТМЕНЯ отказ № 20160616163535 / 06.10. 2017 г. на длъжностното лице по регистрацията при Агенцията по вписванията за вписване по партидата на „ЕМБО 76" ЕООД гр. Елхово на подлежащ на обявяване акт: годишен финансов отчет на дружеството за 2105 г..

УКАЗВА на Агенцията по вписванията да се произнесе по заявлението за вписване, след изпълнение на указанията на съда, дадени в обстоятелствената част на решението.

Решението не подлежи на обжалване

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: