Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

113                                        01.11.2017г.                                   гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 Ямболският Окръжен съд                                                I-ви наказателен  състав

 На 04 октомври  2017 година,

 В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                            

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                                          ЧЛЕНОВЕ: ИВАН И.

                                                                                 ГЕРГАНА КОНДОВА

                                                                                     

 

                                                             

 Секретар: Ив.З

 Прокурор: Д.Л

 Сложи на разглеждане докладваното  от съдия И.И.

 ВНОХД № 192 по описа за 2017 год.

 И   ЗА   ДА    СЕ  ПРОИЗНЕСЕ  ВЗЕ  ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

Производството е по реда на глава XXI от НПК.

С Присъда № 64/02.05.2017г. , постановена по НОХД № ****. , Ямболският районен съд е ПРИЗНАЛ подсъдимия Й.Г.Й., роден на *** ***, постоянен адрес:***, българин, български гражданин, начално образование, неженен, осъждан, ЕГН **********,

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 14.04.2016 г., около 00.30 ч., в гр. Стралджа, в близост до кръстовището на ул. П.Х.с ул. Х.Д., противозаконно е повредил чужда движима вещ - л.а. „ОПЕЛ АСТРА" с per. № ****, собственост на ОД на МВР - гр. Ямбол, представлявана от Директора Г.И., като размерът на причинената щета е 588,40 лв. -престъпление по чл.216, ал.1 от НК, поради което и при условията на чл.54 от НК му е НАЛОЖИЛ наказание от ЕДНА ГОДИНА лишаване от свобода.

ПРИЗНАЛе подсъдимия Й.Г.Й., с посочена по-горе самоличност, ЗА ВИНОВЕН и в това, че на 14.04.2016 г., около 00.30 ч., в гр. Стралджа, в близост до кръстовището на ул. П.Х.с ул. Х.Д., е употребил сила и заплашване спрямо органи на властта - младши инспектор Г.И.И. - „полицай (ВПА)" в група „Охранителна полиция" към РУ-Стралджа при ОД на МВР-Ямбол и младши инспектор Г.В.С.- „мл. автоконтрольор I ст." в група „Охранителна полиция" към РУ-Стралджа при ОД на МВР-Ямбол, с цел да ги принуди да пропуснат нещо по служба - да осъществят действия по задържане на Й. и В., като лица, за които е имало данни, че са извършили престъпление - престъпление по чл.269, ал.1 от НК, поради което и при условията на чл.54 от НК му е НАЛОЖИЛ наказание от ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА лишаване от свобода.

На основание чл.23, ал.1 от НК  е НАЛОЖИЛ на подсъдимия Й. най-тежкото от така определените му наказания - лишаване от свобода за срок от ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл.25, ал.1 вр. чл.23, ал.1 от НК е НАЛОЖИЛ на подсъдимия Й. най-тежкото от наказанията, определени му с настоящата присъда и с Определение № 34/23.02.2017 г. по НОХД № 1062/2016 г. на ЯРС -лишаване от свобода на срок от ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл.24 от НК Е УВЕЛИЧИЛ размера на наложеното на подсъдимия най-тежко наказание от ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА на ТРИ ГОДИНИ лишаване от свобода.

На основание чл.57, ал.1, т.З от ЗИНЗС наложеното на подсъдимия Й. най-тежко наказание следва да се изтърпи при първоначален ОБЩ режим.

На основание чл.59, ал.1, т.1 и чл.25, ал.2 от НК е ПРИСПАДНАЛ времето, през което подсъдимият Й. е бил задържан под стража, считано от 14.04.2016 г. до 23.02.2017 г., както и времето, през което същият е търпял наказание лишаване от свобода по НОХД № 1062/2016 г. на ЯРС, считано от 23.02.2017г.

ПРИЗНАЛ е подсъдимия Й. за НЕВИНОВЕН в това да е извършил горните деяния в съучастие с М.А.В. ***, поради което и на основание чл.304 от НПК го е ОПРАВДАЛ по обвиненията в тази им част - за престъпления във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

ПРИЗНАЛ е подсъдимия Й. за НЕВИНОВЕН и в това противозаконно да е унищожил чужди движими вещи на л.а. „ОПЕЛ АСТРА" с per. № ****, собственост на ОД на МВР - гр. Ямбол, поради което и на основание чл.304 от НПК го ОПРАВДАВА по обвинението в тази му част.

ПРИЗНАЛ е подсъдимия М.А.В., роден на *** г. в гр. Сливен, постоянен адрес:***, живущ ***, българин, български гражданин, неграмотен, работи като пастир в с. Лозенец, обл. Ямбол, неженен, неосъждан, ЕГН: **********

ЗА НЕВИНОВЕН в това, че на 14.04.2016 г., около 00.30 ч., в гр.Стралджа, в близост до кръстовището на ул. П.Х.с ул. Х.Д., действайки в съучастие като извършител с Й.Г.Й. с ЕГН ********** ***, противозаконно е унищожил чужди движими вещи на л.а. „ОПЕЛ АСТРА" с per. № ****, собственост на ОД на МВР - гр. Ямбол с директор Г.И., като размера на причинената щета е 588,40 лв., поради което и на основание чл.304 от НПК го е ОПРАВДАЛ по обвинението за престъпление по чл.216, ал.1 вр. чл.20, ал.^ отНК.

ПРИЗНАЛ е подсъдимия М.А.В., с посочена по-горе самоличност, ЗА НЕВИНОВЕН и в това, че на 14.04.2016 г., около 00.30 ч., в гр. Стралджа, в близост до кръстовището на ул. П.Х.с ул. Х.Д., действайки в съучастие като извършител с Й.Г.Й. с ЕГН ********** ***, употребил сила и заплашване спрямо органи на властта - младши инспектор Г.И.И. -„полицай (ВПА)" в група „Охранителна полиция" към РУ - Стралджа при ОД на МВР - Ямбол и младши инспектор Г.В.С.- „мл. автоконтрольор I ст." в група „Охранителна полиция" към РУ - Стралджа при ОД на МВР - Ямбол, с цел да ги принуди да пропуснат нещо по служба - да осъществят действия по задържане на Й. и В. като лица, за които е имало данни, че са извършили престъпление, поради което и на основание чл.304 от НПК го е ОПРАВДАЛ и по обвинението за престъпление по чл.269, ал.1 вр. чл.20, ал.2 от НК.

На основание чл.189, ал.З от НПК е ОСЪДИЛ подсъдимия Й. да заплати направените по делото разноски общо в размер на 209.73 лв., от които 149.73 лв. вносими в приход на Републиканския бюджет и по сметката на ОД на МВР-Ямбол, и 60 лв. вносими в приход на бюджета на съдебната власт и по сметката на ЯРС.

Срещу Присъдата в законоустановения срок е постъпила въззивна жалба от адвокат М.Г. *** в качеството си на служебен защитник на подсъдимите Й.Г. Й М.А.В..Твърди се , че атакуваната присъда е несправедлива по отношение на подсъдимия Й. , като наказанието не отговаря на общесдтвената опасност на деянието и дееца.Настоява се да бъде изменена присъдата на ЯРС като бъде намалено наказанието на подсъдимия Й.Г.Й..

В съдебно заседание въззивникът Й. ,редовно призован се явава лично и със служебен защитник - адвокат Г..Твърди се , че наложеното на Й наказание е явно несправедливо , като не са били отчетени многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства.Неправилно е  приложена разпоредбата на чл.24 от НК.Настоява се да бъде изменена присъдата на ЯРС , като се намали наказанието на Й. в размер колкото е изтърпял към настоящия момент.

В съдебно заседание въззиваемият М.А.В. се явява лично и със служебен защитник - адвокат Г..Чрез защитата си твърди , че в частта си присъдата на ЯРС с която е оправдан В. е законосъобразна , обоснована и доказаната и настоява да се потвърди.

В съдебно заседание представителят на ЯОП ,намира атакуваната присъда на ЯРС за правилна и законосъобразна и настоява да бъде потвърдена.

    Въззивният съд, наказателно отделение, като се запозна с изложеното в   жалбата и доводите на страните, обсъди доказателствата по делото поотделно и в тяхната съвкупност, и извърши цялостна проверка на атакувания съдебен акт в пределите по 313 и сл. от НПК , установи следното:

          Въззивната жалба е допустима, подадена в процесуалните срокове, а разгледана по същество се явява неоснователна.

          Съдът като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установена следната фактическа обстановка:

Със Заповед № 3-50/14.01.2014т. на Директора на ОД па МВР - Ямбол свидетелят Г.И. бил назначен на длъжността „полицай - ВПА" в група „Охранителна полиция" към РУ - Стралджа при ОД на МВР - Ямбол. Функционалните му задължения, произтичащи от длъжността, съгласно длъжностната му характеристика, включвали работа по осигуряване обществения ред, предотвратяване и оказване па съдействие при разкриване на престъпления и нарушения на обслужваната територия.

Свидетелят Г. С. бил назначен па длъжността „младши автоконтрольор I ст.", също в група „Охранителна полиция" към РУ - Стралджа при ОД на МВР-Ямбол, със Заповед № з-1180/06.11.2012г. на Директора на ОД па МВР - Ямбол. Функционалните му задължения, произтичащи от длъжността, съгласно длъжностната му характеристика, включвали участие в борбата срещу престъпността, охрана па обществения ред и разследване на ПТП.

На 13.04.2016т. свидетелите И и С били на работа за времето от 19,00 часа до 07,00 часа па следващия ден - 14.04.2016г., и изпълнявали но график дежурство като автопатрул III1Д при РУ - Стралджа. Около 00,25 часа па 14.04.201 6г. двамата били изпратени от ОДЧ на РУ - Стралджа на ул. „Ф.Т." до дом № 3 за извършване на проверка във връзка е подаден сигнал за спряло до имота ППС е животинска тяга и за две липа, които влезли в имота. Двамата полицейски служители се отправили незабавно към указаното място със служебния автомобил „Опел Астра" per. № ****, собственост на ОД па МВР Ямбол, управляван от е в. И.. При движението им по ул. „Х.Д." в гр. Стралджа, прел тях от ул. „Ф.Т." с висока скорост излязла каруца, теглена от кон и управлявана от поде. Й., която се насочила па север към ромската махала. В каруцата бил и поде. В.. Със служебния автомобил свидетеля И. последвал каруцата, изпреварил я и около 00.30 часа па 14.04.2016г. спрял на около 5 метра пред нея, в близост до кръстовището на улиците „Х.Д." и „П Х" в гр. Стралджа. След това св. И. слязъл от автомобила и разпоредил на подсъдимите да спрат движението си. Свидетелят С. също предприел слизане от автомобила и отворил предната му дясна врата. Подсъдимият Й. не изпълнил разпореждането, а насочил каруцата към спрелия полицейския автомобил, при което го ударил в задната и страничната дясна част, като огънал и предната дясна врата. Вследствие па удара били счупени пантата, обтегача и пасването на предна дясна врата на полицейския автомобил, задната лява светлина, облицовката на задната броня, и задния ляв калник, като били причинени и деформации по купето. След удара каруцата преустановила движението си, при което поде. В. скочил от пея и побягнал към ромската махала. Подсъдимият Й., държейки в едната си ръка нож, а в другата камшик със закрепена в края му метална верига, скочил от каруцата и се насочил към полицаите, като същевременно започнал да ги псува и да ги заплашва с думите : „Вашата майка да еба, ще се откажете да се занимавате с мен!", „Ще ви избия!", „Ще ви изколя!". Полицаите на няколко пъти му разпоредили да хвърли ножа и камшика, но Й. станал още по-агресивен. Замахнал с камшика към свидетеля И. и го ударил в областта па гърба, след което замахнал с него и към свидетеля С., по не успял да го засегне. В този момент на мястото се върнал подсъдимия В., който се качил на каруцата и потеглил е нея към ромската махала. Подсъдимият Й. го настигнал, качил се при него и двамата се отдалечили в същата посока.

По-късно същия ден двамата били установени и задържани, а е Определение № 393/15.04.2016г. тю ЧПД № 502/2016г. па ЯРС, потвърдено е Определение № 70/20.04.2016г. по ВЧНД № 126/2()16г. па ЯОС, им е била взета мярка за неотклонение „задържане под стража".

Видно от заключението и показанията на вещото лице, изготвило назначената автотехническа оценителна експертиза, вследствие удара на каруцата в полицейския автомобил по него били причинени материални щети общо в размер на 588,40 лева, от които 80 лева - стойността на новите части панта за 20 лв., обтегач за 10 лв. и задна лява светлина за 50 лева, 34 лв. - труд за демонтаж и монтаж, 98 лв. - труд за възстановяване, 182 лв. - труд за боядисване и 194, 40 лева              стойност на бои и материали за три основни детайла облицовка задна броня, заден ляв калник и купе.

Съгласно постановеното от друг състав на ЯРС и влязло в сила Определение № 34/23.02.201 7г. по настоящото дело, преди извършване на горното деяние - на 14.04.2016г. за времето от 00.10 часа до 00.25 часа двамата подсъдими, действайки в съучастие помежду си, като съизвършители, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, са отнели от стопанската постройка па ул. „Ф.Т." № 3 в гр. Стралджа, чужди движими вещи -едно 36-килограмово агне местна порода и два чувала с по 25 кг пшенични трици, на обща стойност 230 лева, от владението па собственика им - М С от гр. Стралджа, без нейно съгласие, е намерение противозаконно да ги присвоя!', като поде. Й. е действал в условията на повторност, а поде. В. - в условията па опасен рецидив.

Към момента на извършване на деянието подсъдимият Й. е бил осъждан пет пъти за престъпления от общ характер е присъдите по НОХД № 40/1993г. па ЯОС, по НОХД № 909/2005г. на ЯРС, по НОХД № 744/2008г. на СлРС, по НОХД № 1689/2008г. на ЯРС и по НОХД № 1396/2012г. на ЯРС.

Към момента на извършване на деянието поде. В. е осъждан четирииайсет пъти с влезли в сила присъди за престъпления от общ характер -по НОХД №№****. па ЯРС,****. па ЯРС, ****г. па ЯРС, ****г. на ЯРС, ****г. па ЯРС,****. па ЯРС,****. на ЯРС,****. на ЯРС, ****„ 76/2()()8г. на ЯРС,****. па ЯРС,****. па ЯРС, ****на ЯРС и****. на ЯРС, като е присъдата по последното от изброените по-горе дела е осъден ефективно па ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за престъпление по чл.196, ал.1, т.2 вр. чл.195, ал.1, т.З вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл.29, ал. 1, б. „б" от 11К.

Горната фактическа обстановка и настоящия състав на ЯОС прие за установена от обясненията па подсъдимите, от показанията на свидетелите С., И. и Н., от обективните находки, отразени в протокола за оглед па веществени доказателства от 14.04.2016г. и приложения към него фотоалбум, от заключението и показанията па вещото лице, изготвило назначената автотехническа оценителна, както и от писмените доказателства по делото, които, прецени поотделно и в тяхната съвкупност, са последователни, безпротиворечиви и взаимнодопълващи се, поради което се кредитират изпяло.

От така изложената фактическа обстановка е видно, че подсъдимият Й.Г.Й. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.216 ал.1 от НК , тъй като на 14.04.2016 г., около 00.30 ч., в гр. Стралджа, в близост до кръстовището на ул. П.Х.с ул. Х.Д., противозаконно е повредил чужда движима вещ - л.а. „ОПЕЛ АСТРА" с per. № ****, собственост на ОД на МВР - гр. Ямбол, представлявана от Директора Г.И., като размерът на причинената щета е 588,40 лв.

Същият осъществил от обективна и субективна страна и престъпния състав на чл.269 ал.1 от НК , тъй като на 14.04.2016 г., около 00.30 ч., в гр. Стралджа, в близост до кръстовището на ул. П.Х.с ул. Х.Д., е употребил сила и заплашване спрямо органи на властта - младши инспектор Г.И.И. - „полицай (ВПА)" в група „Охранителна полиция" към РУ-Стралджа при ОД на МВР-Ямбол и младши инспектор Г.В.С.- „мл. автоконтрольор I ст." в група „Охранителна полиция" към РУ-Стралджа при ОД на МВР-Ямбол, с цел да ги принуди да пропуснат нещо по служба - да осъществят действия по задържане на Й. и В., като лица, за които е имало данни, че са извършили престъпление.

Безспорно установено е по делото , че автор на деянията е подсъдимият Й.Г.Й. , което се установява от обясненията му и показанията на свидетелите И. и С..

От обективна страна подсъдимият Й. е осъществил всички признаци от фактическия състав на чл.216 ал.1 от НК тъй като чрез действията си по насочване и нанасяне удар с управляваната от него каруца по полицейския автомобил е въздействал по такъв начин върху вещта , че същата временно е станала негодна да се използва по предназначение.

От субективна страна подсъдимият е действал с евентуален умисъл Съзнавал че действията по насочване на каруцата към автомобила  и нанасяне удар с нея по автомобила ще доведат временно до невъзможност същият да се ползва по предназначение , предвиждал е този резултат , но се е примирил с него , като  е целял да избяга от мястото и да осуети задържането си.

От обективна страна подсъдимият Й. е осъществил и признаците от състава на чл.269 ал.1 от НК.Същият е извършил действия по упражняване на принуда спрямо "орган на власт по смисъла на чл.чл.93 т.2 от НК.Принудата е била насочена към това да бъдат принудени полицейските органи да пропуснат да извършат действия , влизащи в кръга на службата им - да изпълнят задълженията си по задържане на подсъдимия , за когото са били налице данни , че е извършил престъпление.С упражнената спрямо свидетелите И. и С. принуда , изразена в нанасяне на удари и отправяне на закани с убийство , подсъдимият е осуетил извършването на полицейска проверка и задържането си.

От субективна страна подсъдимият е действал с пряк умисъл.Съзнавал е настъпването на общественоопасните последици и е искал и целял настъпването на същите.

Относно наложените на подсъдимия Й. наказания:

За престъплението по чл.216 ал.1 от НК , ЯРС е взел от една страна като смекчаващи отговорността обстоятелства - сравнително невисоката стойност на причинените щети - 588,40лв., признанието на вината, дадените обяснения с които е спомогнал за разкриване на обективната истина , а от друга е взел предвид завишената степен на обществена опасност на личността на подсъдимия , както и високата степен на обществена опасност на деянието, като правилно и законосъобразно е определил при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства "лишаване от свобода" в размер на една година.

Правилно и законосъобразно първоинстанционния съд е приел , че посочените смекчаващи отговорността обстоятелства не са нито многобройни  нито изключителни, поради което не е приложил разпоредбата на чл.55 от НК.

При определяне на вида и  размера на наложеното наказание за престъплението по чл.269 ал.1 от НК , ЯРС е взел предвид от една страна като смекчаващи отговорността обстоятелства - признанието на вината, дадените обяснения и приносът за разкриването на обективната истина , а от друга страна е взел предвид високата степен на обществена опасност на личността на подсъдимия и високата степен на обществена опасност на деянието и правилно и законосъобразно е определил наказание на подсъдимия Й. от две години и шест месеца "лишаване от свобода".Посочените смекчаващи отговорността обстоятелства по своя характер не са нито многобройни , нито изключителни за да се приложи разпоредбата на чл.55 от НК.

Правилно и законосъобразно ЯРС , на основание чл.23 от НК е определил едно общо наказание - по - голямото от тях в размер на две години и шест месеца.Правилно и законосъобразно съдът е приложил разпоредбата н ачл.25 ал.1 от НК предвид наличието на законовите предпоставки за това.

Преценявайки цялата престъпна дейност на подсъдимия Й. , правилно ЯРС е приложил разпоредбата на чл.24 от НК , като е завишил размера на наказанието от две години и шест месеца на три години "лишаване от свобода", което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален общ режим..Първоинстанционният съд е взел предвид високата степен на обществена опасност на личността на подсъдимия, факта , че само в рамките на половин час от 00,10ч. на 14.04.2016г. до 00,30ч. на същата дата същият е извършил четири умишлени престъпления от общ характер , две от които тежки по смисъла на чл.93,т.7 от НК , като е проявил упорита престъпна воля , включително и по отношение на полицейските служители.

Правилен и обоснован е извода на първоинстанционият съд , е че целите на наказанието по чл.36 от НК са постижими единствено и само при ефективно изтърпяване на наложеното му наказание от три години "лишаване от свобода".

Предвид изложеното и на основание 334 т.6 вр. с чл.338  от НПК,Ямболският окръжен съд ,

 

 

 

             

Р    Е    Ш    И  :

 

 

             ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 64/02.05.2017г., постановена по НОХД № ****. по описа на  Ямболски районен съд.

             Решението не подлежи на обжалване и протестиране. 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

 

                                                                                            2.