Р Е Ш Е Н И Е

 

     82/  30.11.2017г.                  гр.Ямбол

 

  В   ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І –ви  граждански състав

На  30   ноември  2017 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: Н.И.

                                                     

Като разгледа докладваното от съдия Н.И.  ф. дело17 по описа на 2017 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е образувано въз основа на постъпило заявление с вх. №7197/28.11.2017г., подадено от С.П.И., с ЕГН-********** ***, Н.С.С., с ЕГН-********** ***, М.Д.Д., с ЕГН-********** ***, К.И.И., с ЕГН-********** *** и Т.Д.П., с ЕГН-********** ***, действащи в качеството си на членове на УС на Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза с наименование „Младежки клуб "Ново начало с.Окоп".

В заявлението се прави искане за регистриране на посоченото Сдружение, като са пресъздени части от устава на същото.

Към заявлението са приложени – Протокол от учредително събрание от 15.10.2017г., Списък на присъствалите на учредителното събрание, Устав на сдружението, подписан от учредителите, образец от подпис на председателя на сдружението, свидетелства за съдимост на членовете на УС и декларации, подписани от същите, уведомително писмо /за запазване на името като уникално/ от 02.11.2017г. и квитанция за платена ДТ.

След като се запозна с приложените документи и извърши проверка за тяхното съответствие с нормите на ЗЮЛНЦ, съдът намира, следното:

В производството по глава 55 ГПК съдът проверява наличието на подлежащите на вписване обстоятелства и допустимостта на това вписване /чл.602 ал.2 ГПК/. Тази проверка включва дали са били спазени изискванията на закона, въз основа на които се твърди, че е настъпило обстоятелство, подлежащо на вписване, дали заявлението за вписване на това обстоятелство е подадено от надлежно лице /по реда на чл.600 ГПК/ и дали има съдържанието, изискуемо от закона /по реда на чл.601 ал.1 ГПК/.

В настоящият казус съдът намира, че следва да откаже вписване по направеното искане в постъпилото заявление по следните съображения:

За да се образува сдружение в обществена полза следва да са спазени както общите изисквания на чл.5 и чл.19- 32 от ЗЮЛНЦ, така и специалните такива в глава ІІІ от закона, касаещи конкретни изисквания за сдружения в обществена полза.

С протокол от 15.10.2017г. се удостоверява провеждането на учредително събрание на сдружението, на което е взето единодушно решение за учредяване на юридическо лице с нестопанска цел - Сдружение за осъществяване на дейност в обществена полза и за приемане на Устав, в който отново е посочено, че сдружението се самоопределя, като сдружение в обществена полза - чл.1 ал.1 от Устава. Установява се и от уведомително писмо от 02.11.2017г. на Информационно обслужване - Ямбол, че вида на сдружението е с обществено полезна дейност. Т.е. съгл. чл.39 ал.1 ЗЮЛНЦ, такова ЮЛ следва да има колективен върховен орган и управителен орган.

Видно е от представените по делото доказателства, че учредителите на сдружението са 41 физически лица, като същите са подписали както протокола за учредяване на сдружението, така и устава на същото. В нарушение на чл.5 от ЗЮЛНЦ сред лицата учредители на сдружението са 14 недееспособни физически лица /видно от посочените в списъка ЕГН, същите са непълнолетни/, в т.ч. и трима от избраните членове на УС на Сдружението: Н.С.С., с ЕГН-**********, М.Д.Д., с ЕГН-********** и К.И.И., с ЕГН-**********. Съгласно чл.5 от ЗЮЛНЦ,  учредител на ЮЛ с нестопанска цел, могат да бъдат само български или чуждестранно юридически или дееспособни физически лица. Непълнолетно лице не може да бъде учредител на СНЦ, тъй като е недееспособно.  Налице е начална невъзможност за възникване на членствено правоотношение /като учредители/ по отношение на тези лица, предвид забраната на чл.5 от ЗЮЛНЦ.

Видно от чл.49 от приетия Устав на сдружението, УС се състои от 5 лица- членове на Сдружението, избрани и утвърдени от ОС /в чл.30  ал.1 ЗЮЛНЦ също е поставено изискване, членовете на УС да са минимум три лица, които да са членове на сдружението/. В настоящия случай, за членове на УС са били избрани лицата: Н.С.С., с ЕГН-**********, М.Д.Д., с ЕГН-********** и К.И.И., с ЕГН-**********, същите обаче са непълнолетни и предвид посоченото по-горе в мотивите, не са придобили качеството на членове Сдружението, респ. изборът им в управителните органи на ЮЛ е извършен в нарушение на Устава и императивните разпоредби на ЗЮЛНЦ. Т.е. в случая не е налице и надлежно извършен избор на Управителен съвет, като орган на управление на Сдружението. Порокът е неотстраним, поради което е безпредметно оставяне на заявлението без движение.

Предвид изложеното, и тъй като при учредяването на сдружението са нарушени императивни законови норми и Устава, и нарушенията са неотстраними, това налага да се откаже вписване на заявените обстоятелства.

Водим от горното и на основание чл.602 ГПК,  ЯОС

 

Р  Е  Ш  И:

 

ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при Окръжен съд гр.Ямбол на заявените, със Заявление с вх. №7197/28.11.2017г. по фирмено дело №17/2017г по описа на ЯОС, обстоятелства – учредяване на Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза с наименование „Младежки клуб "Ново начало с.Окоп" с Окоп обл.Ямболска.

Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му на заявителите.

 

 

                                                                 ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: