О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

 

                                           30.11.2017 г.       гр.Ямбол

 

   Ямболският окръжен съд, първи въззивен граждански състав

   на…тридесети…ноември…две хиляди и седемнадесета година

   в закрито заседание в следния състав:

                                                    Председател: Росица Стоева

                                                           Членове: Калина Пейчева

                                                                           Галина Вълчанова

 секретар                                              

 като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова

 възз.гр.д. № 361 по описа на 2017 г.,

 за да се произнесе взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по жалба от 25.09.2017 г. на Дирекция „Социално подпомагане“ Ямбол против разпореждане от 14.09.2017 г. на ДСИ при ЯРС по и.д.№ 1127/2017 г. за образуване на изпълнително производство за събиране на парично вземане срещу Д „СП“ Ямбол. Счита се, че атакуваното разпореждане на ДСИ е незаконосъобразно, недопустимо и постановено в грубо нарушение на изричната разпоредба на чл.519 ал.1 от ГПК. Принудително изпълнение срещу държавни учреждения не се допуска, но въпреки това ДСИ е образувал изпълнително производство, а е следвало да постанови отказ за образуването му. Иска се съдът да отмени като незаконосъобразно и недопустимо атакуваното разпореждане на ДСИ, с което неправомерно е образувано изпълнително производство за събиране на парични вземания срещу държавно учреждение – Д „СП“ Ямбол.

С жалбата е направено искане на основание чл.23 от ГПК за разглеждане и произнасяне от друг равен по степен съд, тъй като се касае за изпълнителен лист, издаден от ЯРС за събиране на сума в полза на ЯОС и последният е заинтересована страна в неправомерно образуваното изпълнително производство. Настоящият състав намира искането на жалбоподателя за разглеждане на делото от друг съд за неоснователно. Не е налице никоя от хипотезите на чл.22 от ГПК за неучастие на съдия при разглеждане на настоящия спор. Обстоятелството, че изпълнителният лист е издаден от ЯРС за събиране на ДТ в полза на ЯОС не прави окръжният съд заинтересован от изхода на депозираната жалба и направените с нея възражения за начина, по който следва да се събира вземането. В случая не подлежи на обсъждане и преценка законосъобразността на издадения изпълнителен лист и основателността на вземането предмет на същия. По тези съображения съдът счита искането за отвод на Ямболски окръжен съд за неоснователно, поради което жалбата следва да бъде разгледана.

В срока по чл.436 ал.3 от ГПК взискателят ЯРС не е депозирал писмени възражения по жалбата.

От ДСИ при ЯРС е изложено становище за това, че жалбата на длъжника е недопустима, тъй като няма извършено изпълнително действие, което да бъде обжалвано, като и че редът за събиране на вземанията на съдебната власт са възложени от ДСИ по ДОПК.

ЯОС след като се запозна с жалбата на Д „СП“ Ямбол, и.д.№ 1127/2017 г. и мотивите на ДСИ, намира същата за недопустима, поради което следва да бъде оставена без разглеждане.

И.д.№ 1127/2017 г. е образувано въз основа на възлагателно писмо от РС Ямбол, с което на основание чл.426 от ГПК и чл.264 ал.2 от ЗСВ е възложено събирането на държавни вземания срещу длъжника Д „СП“ Ямбол, който е осъден да заплати сумата 5 лв. ДТ за издаден изпълнителен лист на ЯОС, в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ЯРС. Приложен е изпълнителен лист от 7.09.2017 г., издаден по гр.д.№ 2399/2016 г. по описа на ЯРС, издаден в полза на бюджета на съдебната власт. Изпълнителното дело е образувано на 8.09.2017 г. и с разпореждане от 14.09.2017 г. ДСИ е разпоредил да се изпрати съобщение за доброволно изпълнение по ДОПК до длъжника Д „СП“ Ямбол.

Съгласно разпоредбата на чл.435 ал.2 от ГПК /в редакцията към ДВ бр.100/2010 г./ длъжникът, какъвто в случая е жалбоподателят Д „СП“ Ямбол, може да обжалва постановлението за глоба и насочването на изпълнението върху имущество, което смята за несеквестируемо, отнемането на движима вещ или отстраняването му от имот, поради това, че не е уведомен надлежно за изпълнението, както и постановлението за разноските. Сред изрично изброените от законодателя действия на съдебния изпълнител, подлежащи на обжалване от длъжника, липсва посочване на разпореждането за образуване на изпълнително производство, т.е. не подлежат на обжалване действията на съдебния изпълнител по образуване на изпълнителното дело.

Предвид изложеното съдът счита, че депозирана жалба насочена срещу разпореждането за образуване на и.д.№ 1127/2017 г. е недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                ОПРЕДЕЛИ:

 

НЕ УВАЖАВА искането на основание чл.23 от ГПК на Д „СП“ Ямбол за отвод на настоящия съдебен състав.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата от 25.09.2017 г. на Дирекция „Социално подпомагане“ Ямбол против разпореждане от 14.09.2017 г. на ДСИ при ЯРС по и.д.№ 1127/2017 г. за образуване на изпълнително производство за събиране на парично вземане срещу Д „СП“ Ямбол.

ПРЕКРАТЯВА производството по възз.гр.д.№ 361/2017 г. по описа на ЯОС.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщението на страните пред Апелативен съд Бургас.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                ЧЛЕНОВЕ: 1.                        2.