ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

              /14.11.2017 г

 

 

Ямболският окръжен съд,  въззивен граждански състав,   в закрито заседание на четиринадесети ноември 2017 година, състав:

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОБРИН КЮЧУКОВ

 ЧЛЕНОВЕ:    КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

 

като разгледа докладваното от съдия Д.Кючуков възз. ч.гр. дело № 360 по описа за 2017 година

За да се произнесе взе предвид:

На основание чл.423 ал.1 т.1 от ГПК е подадено е възражение от С.Т. ***, в качеството му на длъжник в заповедното производство по ч.гр.д. 1153/2017 г. на ЯРС, като се твърди, че е бил лишен от възможността да оспори вземането, тъй като заповедта за изпълнение не му е била надлежно връчена. Иска се ЯОС да приеме направеното възражение и да спре изпълнението на заповедта за изпълнение. Молителят твърди, че е узнал за заповедта за изпълнение едва след като е получил от ЧСИ призовка за доброволно изпълнение по образуваното срещу него изп.дело № 466/2017г. на ЧСИ. Твърди, че заповедта не му е била връчвана надлежно, поради което не е имал възможност да депозира възражение срещу нея. Съдът е допуснал нарушение на процесуалните правила при връчване на съдебните книжа, като след като длъжникът не е бил открит на адреса, посочен от заявителя, съдът не е указал на последния да представи доказателства за адресната му регистрация съгл. чл.47 ал.4 ГПК и не е изпълнил процедурата по чл.47 ал.1- 5 ГПК.

ЕВН България Електроснабдялане ЕАД в отговор на възражението е посочило, че същото е неоснователно. Спазена е процедурата по чл.47 ГПК. Длъжникът не представя доказателства относно настоящия си и постоянен адрес, за да бъде проверено спазена ли е процедурата по връчване на книжа

Ямболският окръжен съд като обсъди доводите на страните и представените по делото доказателства, приема за установено следното:

По заявление на ЕВН България Електроснабдялане ЕАД по ч.гр.д. № 1153/2017г. на ЯРС срещу С.Т. ***, е издадена заповед № 718/11.04.2017г. за изпълнение на парично задължение по чл.410 ГПК за заплащане на сумата 407,88 лв. - главница, 80,70 лв. - обещетение за забавено изпълнение и 175 лв. разноски.

Видно от заявлението за издаване на заповед за изпълнение по чл.410 ГПК заявителят е посочил за адрес на длъжника - гр.Я., к-с " З. р." ** ет.*.. Издадената заповед за изпълнение е изпратена за връчване на длъжника на същия адрес, като видно от съобщението приложено по делото, върху същото на 20.04.2017г. е отбелязано, че лицето не е било открито на адреса, а по сведения на съседи - не живее на този адрес. С оглед на това, на същата дата на входната врата на жилището в гр.Я., к-с"3. р." ** ет.* ап. *** е било залепено уведомление. От приложената Справка за предоставяне на данни по реда на Наредба № 14/2009 г. по искане вх.№ Г- 755/10.04.2017г. е видно, че постоянният и настоящ адрес на длъжника С.Т. ***, к-с"3. р." ** ет.* ап. ***

При това положение, ЯРС е приел, че след изтичане на срока по чл.47 ал.2 ГПК и срокът по чл.414 ал.2 ГПК, следва да бъде издаден ИЛ и е разпоредил издаването му.

Съгласно разпоредбата на чл. 423, ал. 1 ГПК в едномесечен срок от узнаване на заповедта за изпълнение длъжникът, който е бил лишен от възможността да оспори вземането, може да подаде възражение до въззивния съд при наличието на някоя от визираните в нормата алтернативни предпоставки, сред които и тази по т.1 : заповедта за изпълнение не му е била връчена надлежно. Касае се до издадена заповед за изпълнение на задължение по чл. 410 ГПК срещу длъжник - физическо лице, подлежаща на връчване по правилата за връчване на призовки и съобщения на физически лица по чл.43 и сл. ГПК. Съгласно чл.45 ГПК съобщенията се връчват лично на адресата. В чл.47 ал.1 вр. с ал.7 ГПК е посочено, че когато длъжникът не може да бъде намерен на адреса и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, връчителят залепва уведомление на вратата, в което се посочва /съгл. ал.2/, че книжата са оставени в канцеларията на съда, както и че могат да бъдат получени там в двуседмичен срок от залепване на уведомлението. Съгл. ал.4 на чл.47 ГПК, когато връчителят установи, че ответникът не пребивава на посочения адрес, съдът указва на ищеца да представи справка за неговата адресна регистрация, независимо от залепването на уведомлението. Съгл. ал.5 на същия член, съобщението се смята за връчено, с изтичане на срока за получаването му от канцеларията на съда. В настоящия случай, съдът счита че на са били допуснати нарушения от заповедния съд на горепосочените разпоредби, които да доведат до ненадлежно връчване на заповедта по смисъла на чл.423 ал.1 т.1 ГПК. След като длъжникът не е бил открит на адреса посочен в заявлението - гр.Я., к-с"3. р." ** ет. * и връчителят е установил от съседи, че не живее на адреса, на входната врата е било залепено уведомление. Видно от приложената по искане вх.№ Г-755/10.04.2017 г. Справка за предоставяне на данни по реда на Наредба №14/2009 г. постоянният и настоящ адрес ***, к-с"3. р." .** ет.* ап.***. Този факт не се оспорва и от самия длъжник. При това положение заповедният съд правилно е приел за редовно връчването на заповедта за изпълнение, след изтичане на двуседмичния срок от залепване на уведомлението.

От изложеното следва,че не са налице обстоятелствата по чл. 423 ал.1, т.1 от ГПК, посочени във възражението, за да бъде прието. Водим от гореизложеното съдът

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

НЕ ПРИЕМА възражението на С.П.Т. ***, ЕГН ********** против заповед № 718/11.04.2017г. за изпълнение на парично задължение по чл.410 ГПК, издадена по ч.гр.д. № 1153/2017г. на ЯРС за сумата 407,88 лв. - главница, 80,70 лв - обещетение за забавено изпълнение и 175 лв. - разноски

 

Определението не подлежи на касационно обжалване

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:1.

                     2.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

и