РЕШЕНИЕ  73

гр. Ямбол,  09 .10. 2017 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд, Фирмено отделение в закрито заседание на      девети    октомври   през две хиляди и седемнадесета година, като разгледа докладваното ф.д. № 9 по описа за 2017 г. от

                                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Р. Стоева

 за да се произнесе взе предвид следното:

В ЯОС е постъпило заявление от членовете на Управителния Съвет на новоучреденото Сдружение с нестопанска цел, определено като организация за извършване на обществено полезна дейност, с наименование "СТРЕЛКОВИ КЛУБ - KNIGHTS/ РИЦАРИ при ОБЩИНА ЕЛХОВО, с което се иска вписването му в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението са приложени следните документи: протокол от Учредителното събрание проведено на 27.06.2017г.; списък на учредителите;  Устав на сдружението; уведомително писмо за уникалност на наименованието от "ИО"-АД; нотариално заверен спесимен/образец от подпис на Председателя на УС; свидетелства за съдимост на членовете на УС; декларация за липса на родствени връзки между членовете на УС; вносна бележка за платена ДТ; адв. пълномощно.

Искането е основателно, поради което и на основание чл. 18, ал. 1 ЗЮЛНЦ, чл. 595 и сл. ГПК, ЯОС

РЕШИ:

            ВПИСВА в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при ЯОС, Сдружение с нестопанска цел за извършване на обществено полезна дейност с наименование "СТРЕЛКОВИ КЛУБ - KNIGHTS/ РИЦАРИ", при ОБЩИНА ЕЛХОВО, което на латиница се изписва по следния начин „Shooting Club -KNIGHTS" rp.ELHOVO.

Седалище и адрес на управление: с. Маломирово, общ.Елхово , обл. Ямбол, ул. "Капитан Петко Войвода"№26.

Сдружението не е ограничено със срок или друго прекратително условие.

Сдружението ще осъществява дейност в обществена полза, изразяващо се в разпространението, усвояването, боравенето и практикуването стрелкови дисциплини сред своите членове и симпатизанти в страната и подлежи на вписване в Министерството на Правосъдието в съответствие с действащото законодателство в страната .

Основни цели на Сдружението са :

-осигуряване на условия за спортуване по практичните стрелкови дисциплини : динамична стрелба, бенчрест, ловна, практическа и други видове стрелба при интерес на членовете си и наличие на необходимите ресурси, като средство за физическото и духовното развитие

-познаване и внедряване на достиженията на горните стрелкови дисциплини, на правилата за практическа стрелба и нормите за развитието им

-създаване на контакти със сродни организации и сдружения в страната и чужбина с цел повишаване нивото на подготовката на своите състезатели в рамките на Сдружението, на национално и международно равнище .

-осъществяване на членство в Международната Конфедерация за Практическа Стрелба IPSC както и участие в структурите и мероприятията на IPSC, включително и представителство в Асамблеята на IPSC .

-организира и финансово подпомага участието на състезателите на Сдружението в първенствата от вътрешния и международен календар по развиваните дисциплини

-подпомага членовете със спортни пособия и съоръжения, необходими за пълноценното провеждане на тренировъчен процес, подготовка на състезатели и провеждане на други прояви

-участва активно в дейността на националните спортни сдружения по горните дисциплини, в които членува, като защитава пред тях интересите на своите членове

-издава информационни бюлетини и материали, популяризиращи по горните дисциплини и дейността на Сдружението

-организира повишаване квалификацията и преквалификацията на спортисти и треньори и теоретичната и практическа подготовка на своите членове

Средствата, с които Сдружението ще постига своите цели са :

С общите усилия на членовете на Сдружението, по тяхна инициатива и съответно прието решение на Общото Събрание /ОС/, изявено пред надлежните държавни органи и организации като средства за постигане на целите са всякакви услуги, членски внос, дарения, субсидии, реклама по време на спортни мероприятия чрез своите състезатели, както и на такава на територията на своята или наета от Сдружението спортна база, организиране на курсове по горните дисциплини за начинаещи и напреднали, при спазване на разпоредбите на нормативните актове за това, издава и разпространява печатни материали, литература и други информационни продукти с цел популяризирането на горните дисциплини, възмездно преостъпване на трети лица за ползване на собствена или преотстъпване на наета спортна база и на пособия за практикуване на горните дисциплини, финансиране от програми по линия на спорта както и други разрешени от Закона свързани с предмета на дейност и идеалните цели на Сдружението .

Членуването в Сдружението е доброволно. Членове могат да бъдат физически и юридически лица.

Член на Сдружението може да бъде всяко юридическо лице или пълнолетно лице, което споделя целите на Сдружението и средствата за тяхното постигане, изпълнява неговия Устав и плаща редовно членския си внос.

Членовете на Сдружението се приемат от ОС. Кандидатите отправят писмена молба до Управителния Съвет /УС/, който разглежда молбата задължително в едномесечен срок и внася кандидатурата в ОС. Приемането на членовете става с явно гласуване и обикновено мнозинство .

Членството се прекратява :

с едностранно волеизявление до Сдружението

със смъртта или поставянето под пълно запрещение

с изключване

с прекратяването на юридическото лице- член на Сдружението

при отпадане

При прекратяване на членството, имуществените отношения между бившия член или правоприемниците му и Сдружението се уреждат след приемане на годишния финансов отчет от ОС. В случай на непогасени задължения на бившия член към Сдружението се извършва прихващане от вземанията му от Сдружението. Определяне размера на вземането се извършва по реда на  Устава .

Решението за изключване се взема от УС на Сдружението при наличие на виновно поведение, което прави по-нататъшното членство несъвместимо. Решението за изключване може да се обжалва пред ОС на Сдружението .

Отпадането на членство е налице, когато има системно невнасяне на членски внос и неучастие в дейността на Сдружението. Отпадането се констатира от УС по документи и с надлежно решение, с което се прекратява членството .

Имуществото на Сдружението се състои от правото на собственост и други вещни права върху основни и оборотни средства, имуществени вноски от членовете, вземания и други права в зависимост от действащите нормативни актове.

Органите на Сдружението са Общо Събрание /ОС/ и Управителен Съвет /УС/.               ОБЩО СЪБРАНИЕ

В ОС участвуват всички членове на Сдружението. Членовете на Сдружението участват в ОС лично или чрез представител.

Общото Събрание: изменя и допълва Устава на Сдружението; приема други вътрешни актове; преобразува и прекратява Сдружението; приема и изключва членовете; избира и освобождава членовете на УС и определя възнагражденията им; назначава и освобождава регистрирани одитори; одобрява годишния финансов отчет; назначава ликвидатори при прекратяване на Сдружението, освен в случай на несъстоятелност; разглежда жалби срещу решения на УС за прекратяване на членство; взема решение за откриване и закриване на клонове; взема решение за участие в други организации; приема основни насоки и програми за дейността на Сдружението; приема бюджета на Сдружението; взема решения относно дължимостта и размера на членския внос; приема отчета за дейността на УС; отменя решения на УС,когато противоречат на закона и Устава на Сдружението; Освобождава от отговорност членовете на УС.

ОС се провежда най-малко веднъж годишно-редовно ОС. Първото ОС може да се проведе най-късно 3 /три/ месеца след учредяване на Сдружението.

ОС може да бъде свикано по всяко време от УС- извънредно ОС.

ОС се свиква от УС. То може да се свиква по искане на една трета от членовете на Сдружението. Ако в срок от един месец от искането за свикване на ОС, Управителния Съвет не отправи писмена покана за свикване на ОС, то се свиква от Съда по седалище на Сдружението по писмено искане на заинтересованите членове или натоварено от тях лице.

Свикването се извършва чрез покана, обнародвана в „Държавен вестник" или чрез писмо с обратна разписка, както и обява поставена на мястото за обявление в сградата в която се намира управлението на Сдружението .

Поканата съдържа дневен ред на въпросите, предложени за обсъждане предложенията за решения, датата, часа и мястото за провеждане на ОС и по чия инициатива то се свиква. Времето от публикуване на съобщението до откриването на ОС не може да бъде по-малко от 30 дни.

Решението на ОС се приема с мнозинство от присъстващите .

За решенията по чл.21,т.1 и т.З от Устава се изисква мнозинство 2/3 от присъстващите.

Сдружението се управлява и представлява от Управителен Съвет.

Членовете на УС се избират от ОС за три години. УС е в състав от 5 /пет/ члена, които са членове на Сдружението. Член на УС може да бъде юридическо лице - член на Сдружението, като на заседанията на УС то се представлява от своя законен представител или изрично упълномощено физическо лице .

Управителният Съвет:  осигурява стопанисването и опазването на имуществото на Сдружението; приема организационно- управленската структура, реда за назначаване и освобождаване на персонала, правилата за работна заплата и други вътрешни правила на Сдружението;  взема решения за придобиване, отчуждаване и обременяване на недвижими имоти и учредяване на вещни права върху тях, както и отдаването им под наем за срок от една година; определя реда и организира извършването дейността на Сдружението; подготвя и внася в ОС отчет за дейността на Сдружението;  подготвя и внася в ОС проект за бюджет;  осигурява изпълнението на решенията на ОС; УС обсъжда и решава всички други въпроси, освен тези които са от компетентността на ОС.

УС възлага управлението на Председателя на Сдружението. Председателят има право да извършва всички действия и сделки, които са свързани с дейността на Сдружението, да представлява и да упълномощава други лица за извършване на определени действия. Председателят няма право да отчуждава и да обременява с тежести недвижими имоти на Сдружението, освен ако е упълномощен изрично за това от УС.

 Председателят: организира изпълнението на решенията на УС; организира дейността на Сдружението; осъществява оперативното му ръководство, осигурява стопанисването и опазването на неговото имущество; сключва трудови договори със служителите на Сдружението, освен тези, които се назначават от УС; представлява Сдружението и изпълнява функциите, които са му възложени от УС; докладва незабавно на УС за съществени обстоятелства, касаещи дейността на Сдружението; Председателят на УС от името на Сдружението сключва договор с изпълнителния директор, в който се уговарят конкретни права и задължения, текущото възнаграждение обезщетението за предсрочно освобождаване от изпълнителните функции, осигуровките и други условия след вземане на решение от ОС за назначаване на изпълнителен директор.

Сдружението не разпределя печалба.

Сдружението се прекратява :

-no решение на Общото Събрание

-при обявяването му в несъстоятелност

-с решение на окръжния съд по седалището на Сдружението в определените от ЗЮЛНЦ случай.

При прекратяване на Сдружението се извършва ликвидация, освен в случаите на преобразуване на Сдружението .

Ликвидацията се извършва от УС на Сдружението. Той извършва в предвидените от ТЗ действия по ликвидация на Сдружението, осребрява неговото имущество и удовлетворяването на кредиторите на сдружението .

Останалото след удовлетворяване на кредиторите имущество се разпределя при спазване на следните правила: по равно между членовете. Лицата, придобили имущество по този ред отговарят за задълженията на Сдружението до размера на придобитото.

ВПИСВА УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ на „СТРЕЛКОВИ КЛУБ - KNIGHTS/ РИЦАРИ в състав: Д.У.Б., ЛНЧ **********, роден на ***г. -Председател на УС, и членове: Р.Р.И., ЕГН **********; Д.С. ЛНЧ **********, родена на ***г.; А.Б. ЛНЧ **********, роден на ***г.; Д.Б.Б., ЛНЧ **********, роден на ***г.

СДРУЖЕНИЕ „СТРЕЛКОВИ КЛУБ - KNIGHTS/ РИЦАРИ при ОБЩИНА ЕЛХОВО, се представлява от Председателя на УС- Д.У.Б., ЛНЧ **********.

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

                                                         

                                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: