П  Р  И  С Ъ  Д  А

 

 

             84                                    14.09.2017 година                        град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

 

Ямболският окръжен съд                                                III-ти     Наказателен състав

На четиринадесети септември                                                                      2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                   СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. К.С.

2. Д.Н.

 

 

Секретар М. Коматарова

Прокурор Т. Стаматов

Като разгледа докладваното от съдия ЖЕКОВА

НОХД № 244 по описа на 2017 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

                    ПРИЗНАВА подсъдимия С. К Р., роден на ***г. в гр. Марвдашт, Ислямска Република Иран, живущ в гр.Шираз, Ислямска Република Иран, ирански гражданин, с основно образование, шофьор на камион, женен, неосъждан, паспорт № ****, издаден на *******

                    ЗА ВИНОВЕН в това, че на 07.02.2017г., около 09.00ч. през ГКПП - Лесово с товарен автомобил с влекач марка „Волво FH12" с ирански рег. № ****8 и ремарке към него с рег. № *******, без надлежно разрешително е пренесъл през границата на страната /от Република Турция в Република България/ 2 921,160 гр. високорисково наркотично вещество - опиум на обща стойност 21 733,43 лв., съдържащ основно активни наркотично действащи компоненти - морфин и кодеин, с концентрация на активния наркотично действащ компонент - морфин - 9,3% тегловни, с неустановена концентрация на активния наркотично действащ компонент - кодеин, поради което и на основание чл.242 ал.2 пр.1 вр. чл.54 и чл.58а ал.1 от НК ГО ОСЪЖДА на ШЕСТ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ режим и ГЛОБА в размер на 100 000 /сто хиляди/ лева.

                    На основание чл.59 ал.1 и ал.2 от НК ЗАЧИТА времето, през което подсъдимият Р. е задържан с мярка за неотклонение Задържане под стража, с Постановление на Окръжна прокуратура - Ямбол и по реда на Закона за МВР, считано от 07.02.2017г. до привеждане на присъдата в изпълнение.

                    На основание чл.242 ал.7 от НК ОТНЕМА в полза на Държавата предмета на контрабандата - 2 921,160 гр. опиум, съхраняван в ЦМУ - отдел "НОП-ЦМУ" - София, предадени с приемателно-предавателни протоколи № 48562/13.07.2017г. и № 48561/13.07.2017г.

                    На основание чл.242 ал.8 от НК ОТНЕМА в полза на Държавата превозното средство, послужило за пренасяне на предмета на контрабандата - товарен автомобил с влекач марка „Волво FH12" с ирански рег.№ ***** и ремарке към него с ирански рег. № ****** ведно с ключовете и свидетелствата за регистрация на МПС /съхранявани на склад в Митница-Бургас/.

                    Веществените доказателства - мобилен телефон „Самсунг Галакси S4" с ИМЕЙ: **** с една СИМ-карта - ****** и мобилен телефон „Нокия 1800"с ИМЕЙ: ***** без СИМ-карта да се върнат на подсъдимия Р. след влизане на присъдата в сила.

                    ОСЪЖДА подсъдимия Р. да заплати направените по делото разноски в размер на 862,40 лева по сметка на Митница - Бургас.

 

                    ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Бургас.

 

 

                                                        

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                       СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                       2.