О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

327                                               15.09.2017 г.                                  гр. Ямбол

 

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд,                             ІІ-ри въззивен наказателен състав

На петнадесети септември                                                             2017 година                                                                            

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                               ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                                 ГЕРГАНА КОНДОВА

 

като разгледа докладваното от съдия Кондова

ВЧНД № 305 по описа на съда за 2017 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е образувано по частна жалба на К.С.М. ***, с ЕГН ********** против разпореждане № 2289/25.08.2017 г. на Председателя на Районен съд - Ямбол, с което на осн.чл.247, ал.2 вр.чл.24, ал.4, т.2 вр.чл.81 от НПК е постановен отказ да се образува наказателно производство от частен характер по подадената от К.М. частна тъжба вх.№ 13358/24.08.2017 г.

Във въззивната частна жалба се излагат подробни доводи за неправилност и незаконосъобразност на обжалвания съдебен акт. Иска се отмяна на разпореждането на Председателя на РС-Ямбол и връщане на материалите на районния съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

Въззивната инстанция, след като се запозна с материалите по делото и с доводите на въззивницата, намира за установено от фактическа страна следното:

С тъжба, входирана под № 13358/24.08.2017 г. в РС-Ямбол, въззивницата М. е предявила искане за образуване на наказателно производство от частен характер по повод извършено срещу нея престъпление по чл.130, ал.2 от НК.

В тъжбата е посочено, че извършител на престъпното деяние е К. Х.Д. ***.

Председателят на РС-Ямбол е констатирал нередовности на частната тъжба, изразяващи се в липсата на приложен към тъжбата документ за платена дължима по Тарифа №1 държавна такса, както и на посочен единен граждански номер на лицето, срещу когото е подадена тъжбата. За отстраняването на констатираните нередовности председателят на съда не е уведомил частната тъжителка и не й е дал срок за това.

С разпореждането - предмет на въззивен контрол, Председателят на съда на осн.чл.247, ал.2 вр.чл.24, ал.4, т.2 вр.чл.81 от НПК е постановил отказ да се образува наказателно производство от частен характер по подадената от К.М. частна тъжба вх.№ 13358/24.08.2017 г.

При така установената фактическа обстановка съдът направи следните правни изводи:

Въззивната частна жалба се явява процесуално допустима, тъй като е подадена в законоустановения срок от легитимирана страна, при наличието на правен интерес и срещу подлежащ на инстанционен контрол съдебен акт.

Разгледана по същество същата се преценя като основателна.

Съгласно практиката на ВКС на Република България, изразена и в Решение № 203 от 27.06.2011 г. на ВКС по н. д. № 1077/2011 г., III н. о., НК, основано и аргументирано изцяло със съдържанието на Тълкувателно решение №34 от 3.VIII.1990 г. по н. д. № 29/90 г., ОСНК на ВС, недостатъците на подадена тъжба подлежат на отстраняване в даден от председателя на съда срок и само ако това не бъде сторено без уважителна причина, следва да бъде постановен отказ да се образува наказателно производство от частен характер, респективно образуваното такова да бъде прекратено. Застъпеното в решението на ВС разбиране изхожда включително и от един от основните принципи в наказателния процес - този на чл.13 от НПК и е последователно прилагано в ръководната практика на върховната съдебна инстанция. То е задължително за правоприлагащите органи и всяко отклонение от него води до незаконосъобразност на постановения съдебния акт - какъвто е и настоящият процесен случай. С оглед на изложеното въззивният съд приема, че атакуваното разпореждане следва да бъде отменено и делото върнато за продължаване на следващите се процесуални действия.

 

Водим от гореизложеното, Ямболски Окръжен съд                                   

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОТМЕНЯ Разпореждане № 2289/25.08.2017 г. на Председателя на Районен съд - Ямбол, с което на осн.чл.247, ал.2 вр.чл.24, ал.4, т.2 вр.чл.81 от НПК е постановен отказ да се образува наказателно производство от частен характер по подадената от К.М. частна тъжба вх.№ 13358/24.08.2017 г.

 

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                             ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                           

                                                                                                                                           

                                                                                                                                             2.