Р Е Ш Е Н И Е

 

 98                                               15.09.2017 г.                           гр.Ямбол

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,           I-ви въззивен наказателен състав на 15 септември                                                                2017 година   в публично заседание в следния състав:

 

                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                         

                          ЧЛЕНОВЕ: ИВАН ИВАНОВ

                                               

                                                                                                                                                     ГЕРГАНА КОНДОВА                                 

 

Секретар: Ив.Златева

Прокурор: Ж.Илиев

като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

ВЧНД № 276 по описа на ЯОС за 2017 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

С Определение № 729/13.07.2017 г., постановено по ЧНД № ***г. по описа на РС-Ямбол, на осн.чл.25, ал.1 вр.чл.23, ал.1 от НК на А.А.Ш., с ЕГН **********,  е определено едно общо наказание лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца по присъдите, постановени по НОХД № ***/2015 г., НОХД № ***/2015 г.  и НОХД № ***/2017 г., всички по описа на РС-Ямбол, което да изтърпи при първоначален строг режим.

На осн.чл.25, ал.2 от НК от така определеното общо наказание лишаване от свобода, е приспаднато времето, през което осъденият е търпял наказание лишаване от свобода по ЧНД № 368/2016 г. по описа на РС-Ямбол, считано от 06.10.2015 г. до 21.11.2016 г., както и времето, през което е търпял наказание лишаване от свобода по НОХД № ***/2017 г. на РС-Ямбол, считано от 27.06.2017 г. до привеждане на настоящото определение в изпълнение.

Срещу посоченото определение, в частта му относно определеният първоначален строг режим за изтърпяване на общото наказание лишаване от свобода, е постъпил въззивен протест от РП-Ямбол.

В останалата част определението не е обжалвано и протестирано.

В протеста се навежда довод за неправилност на определението в атакуваното му част, като постановено в нарушение на чл.57, ал.1 от ЗИНЗС. Прави се искане за изменение на определението в атакуваната част като вместо първоначален строг режим за изтърпяване на общото наказание лишаване от свобода бъде определен на осн.чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС първоначален общ такъв.

Участващият по делото прокурор от ОП-Ямбол поддържа протеста и моли съда да го уважи по изложените в него съображения.

Въззиваемият А.Ш. редовно призован се явява в съдебното заседание пред въззивния съд лично и с упълномощен защитник – адвокат от АК-София. Последният счита протеста за основателен и моли съда да го уважи.

Съдът, след като се запозна с изложеното в протеста, доводите на страните и обсъди поотделно и в тяхната съвкупност доказателствата, след цялостна проверка на атакуваният съдебен акт и в съответствие с правомощията му по чл.313 и сл.от НПК, констатира от фактическа и правна страна следното:

Протестът е с правно основание чл.306, ал.3 от НПК. Подаден е в законоустановеният 15-дневен преклузивен срок и от лице, което има интерес от протестиране на акта, поради което е процесуално допустим. Разгледан по същество подаденият протест се преценя като основателeн.

От приложените по делото бюлетини за съдимост, издадени във връзка с влезлите в сила присъди, постановени спрямо А.Ш. се установява, че същият е осъждан общо девет пъти. По присъдите, постановени по НОХД № ***/2015 г., НОХД № ***/2015 г.  и НОХД № ***/2017 г., всички по описа на РС-Ямбол - предмет на настоящата съвкупност, Ш. е осъден ефективно на лишаване от свобода съответно на една година и два месеца /по НОХД № 1191/2015 г./, на десет месеца /по НОХД № 794/2015 г. / и на една година и шест месеца /по НОХД № ***/2017 г./. С определение, постановено по ЧНД №381/2011 г. по описа на ОС-Ямбол, влязло в сила на 05.10.2011 г., на Ш. е наложено по реда на чл.451 от НПК наказание лишаване от свобода за срок от два месеца и три дни, чието изтърпяване е отложено на осн.чл.66, ал.1 от НК за изпитателен срок от три години. Наказанието по ЧНД №381/2011 г. по описа на ОС-Ямбол не е  приведено в изпълнение на осн.чл.68, ал.1 от НК. С всички останали пет присъди, постановени спрямо А. Ш., последният е осъден на наказание пробация. 

Съгласно разпоредбата на чл.57, ал.1, т.2, б.”а”, б”б” и б”в” от ЗИНЗС (в сила от 07.02.2017 г.) съдът определя първоначален строг режим за изтърпяване на наказанието на осъдените на лишаване от свобода за повече от 5 години за умишлени престъпления; за умишлени престъпления, когато не са изтекли повече от 5 години от изтърпяване на предходно наложено наказание лишаване от свобода, което не е било отложено на основание чл.66 от НК, независимо от реабилитацията и за умишлени престъпления, извършени в изпитателния срок на условно осъждане, за което е постановено отложеното наказание да се изтърпи отделно, ако сборът от двете наказания надвишава две години. За всички останали случаи се определя общ режим /арг. чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС/ .

Посоченото дотук дава основание на съда да приеме, че в конкретиката на случая не е приложима нито една от изброените в чл.57, ал.1, т.2, б.”а”, б”б” и б”в” от ЗИНЗС хипотези за определяне на първоначален строг режим за изтърпяване на общото наказание, определено на осъдения Ш.. От доказателствения материал по делото се установява по безспорен начин, че преди да бъде осъден по присъдите - предмет на процесната съвкупност, А.Ш. не е осъждан ефективно на наказание лишаване от свобода, спрямо него не е била прилагана разпоредбата на чл.68, ал.1 от НК и определеното му общо наказание лишаване от свобода е в размер на една година и шест месеца, т.е. не е повече от 5 години по смисъла на чл.57, ал.1, т.2, б"а" от ЗИНЗС.

Ето защо, настоящият въззивен състав намира, че определението на районният съд в протестираната му част е неправилно и като такова следва да бъде изменено, като на основание чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС на осъдения Ш. следва да бъде постановен първоначален общ режим за изтърпяване на определеното му общо наказание лишаване от свобода по присъдите, постановени по НОХД № ***/2015 г., НОХД № ***/2015 г.  и НОХД № ***/2017 г., всички по описа на РС-Ямбол.

Мотивиран от гореизложеното и на осн.чл.306, ал.3 вр.чл.334, т.3 от НПК Ямболският окръжен съд

 

Р  Е Ш  И :

 

ИЗМЕНЯ Определение № 729/13.07.2017 г., постановено по ЧНД № ***г. по описа на РС-Ямбол, в частта, с която на А.А.Ш., с ЕГН **********, е определен първоначален строг режим за изтърпяване на определеното му общо наказание лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца, като на осн.чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС определя на същия първоначален общ режим за изтърпяване на общото наказание.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ:1.

                                                                         

 

 

 

                                                                 2.