Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 71                         29.09.2017г.                  гр.Ямбол

 

  В   ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І -ви  граждански състав

На  29  септември  2017 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                     

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов  ф. дело394 по описа на 1984 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.595 и сл. ГПК, вр. с чл.8 ал.2 и ал.3 от ЗЖСК .

Постъпило е заявление, вх.№5677/21.09.2017г. от М.Н.Н., С.И.К. и А.К.И., в качеството на ченове на Управителния съвет на ЖСК„ПЛИСКА" гр.Ямбол, с което се иска вписване на промени в обстоятелствата по партидата на ЖСК, гласувани на ОС проведено на 15.08.2017г., в частност: освобождаването на Н.Д.Н., като член и Председател на Управителния съвет на ЖСК „ПЛИСКА" гр. Ямбол и В.С.В. като член на УС, вписване на нови членове на Управителния съвет: М.Н.Н. и С.И.К. и вписване на М.Н.Н. за Председател на УС на ЖСК „ПЛИСКА" гр. Ямбол, който ще представлява кооперацията.

Към заявлението са приложени: покана за провеждане на Общо събрание на 15.08.2017г; списък на член-кооператорите, получили поканата срещу подпис; Протокол от 15.08.2017г. от проведеното Общо събрание; Удостоверение за наследници на починалия Председател на УС; Свидетелства за съдимост на новоизбраните членове на УС; съгласие и спесимен на председателя на ЖСК; вносна бележка за ДТ.

След като се запозна с приложените документи и извърши проверка за тяхното съответствие с нормите на ЗЖСК и Устава на кооперацията, съдът намира, следното:

Предмет на проверката в производството по вписване по реда на чл.602 ал.2 ГПК са допустимостта и основателността на направеното искане за вписване. Това включва проверка от формална страна за наличието на изискванията на чл.596 и чл.601 ГПК и от материална – налице ли е валидно възникнало обстоятелство, подлежащо на вписване.

Искането за вписване е допустимо – подадено е от надлежни лица, и отговаря на формалните изисквания на чл.601 ГПК.

Разгледано по същество, искането е неоснователно.

Представените със заявлението писмени доказателства не установяват редовно свикване и провеждане на ОС на ЖСК проведено на 15.08.2017г.

Тъй като се касае за извънредно ОС на ЖСК, съгл. чл.17 от Устава, такова  може да бъде свикано от УС. То може да се свика и от контролния съвет, ако управителният съвет не стори това, след като е бил поканен от него. ОС може да бъде свикано и по искане на една трета от членовете на жилищностроителната кооперация. Искането се отправя писмено до управителния съвет. Ако управителният съвет не свика събранието в двуседмичен срок от поискването, то се свиква от контролния съвет в нов двуседмичен срок /чл.26 ЗЖСК/. В случая, липсва прието решение за свикване на извънредно ОС на ЖСК, което да е прието от УС, в което да е определен дневен ред и дата на провеждане на извънредното ОС /съгл. изискването на чл.17 от Устава и чл.26 ЗЖСК/.

Съгл. чл.26 ал.4 ЗЖСК, ОС се свиква с писмена покана, връчена на всички членове най-малко седем дни преди събранието. Поканата трябва да съдържа дневния ред, датата и мястото на събранието. Същото е посочено и в чл.19 от Устава, като съгл. чл.19 от Устава на отсъстващите кооператори поканата се връчва, чрез залепването й на тяхното жилище. В същия член е посочено, че така направените съобщения се удостоверяват с подписа на Председателя на УС или натоварен от него член на съвета. В случая видно от представената със заявлението Покана, съдържаща дневния ред на ОС на ЖСК насрочено за 15.08.2017г. от 18 ч., в нарушение на горепосочените разпоредби, не е посочено изрично мястото, където ще бъде проведено събранието. Освен това, видно от представения списък на членове на ЖСК, поканени на ОС, списъка е подписан от 5-ма член-кооператори, а срещу името на Васил Стоянов Василев под №6 от списъка е посочено "отказва", без да е посочено кой е направил отбелязването, и без това отбелязване да е удостоверено по начина предвиден в чл.19 от Устава, поради което е невъзможно да се установи, бил ли е В. редовно уведомен за ОС.

На следващо място на проведеното на 15.08.2017г. ОС на ЖСК е било взето решение по т.1 от дневния ред за приемане за член-кооператор на ЖСК„ПЛИСКА" гр.Ямбол на лицето М.Н.Н., и за заличаване, като член кооператори на лицата Н.Д.Н. и В.С.В.. Следва да се посочи, че в обявения с поканата дневен ред на ОС, липсва предвидена точка, включваща заличаване, като член кооператор на В.С.В., т.е. ОС е взело решение по въпрос невключен в дневния ред.  По отношение на решението за приемане на нов член кооператор: По делото са налице доказателства, че член-кооператора Н.Д.Н. е починал на 15.10.1998г. /Удост. за наследници №ГС/02-007854/07.08.2017г. на л.54 от делото/. В чл.23 ЗЖСК обаче е предвиден начин за продължаване на членството от неговите наследници. Разпоредбата предвижда, че при смърт на кооператор членствените му права и задължения преминават върху членовете на неговото семейство, които имат право да придобият имота. Когато членовете на семейството се откажат от членуване в жилищностроителната кооперация или когато няма такива, в членствените му права могат да встъпят неговите низходящи по права линия, а когато няма низходящи - възходящите му по права линия до първа степен, ако в едномесечен срок от смъртта на наследодателя, съответно от отказа на членовете на семейството му, уведомят писмено управителния съвет. В чл.12 от Устава е посочено, че уведомяването на УС следва да стане с нотариално заверена молба. В случая по делото липсват доказателства в посочения законов срок, наследниците на Н.Д.Н.- синовете му: М.Н.Н. и Д.Н.Н. /поч. на 26.03.2017г. и оставил за свой наследник- Г.Д.Н.- дъщеря/ да са отправили заявление до УС на ЖСК, че желаят да продължат членството в ЖСК. Т.е. решението за приемане на нов член -кооператор, на мястото на починалия такъв, е било взето без наличието на предвидените в закона предпоставки, поради което се явява незаконосъобразно.

По т.2 от дневния ред на ОС, видно от съставения протокол, макар и да е било направено обсъждане за заличаване /освобождаване/ на членовете на УС - Н.Д.Н. и В.С.В. и избор на двама нови членове на УС- М.Н.Н. и С.И.К., е било взето единодушно решение за избор на нови двама членове на УС: М.Н.Н. и С.И.К., но липсва такова за освобождавене на Н.Д.Н. и В.С.В., като членове на УС. /липсва и решение за промени в числения състав на УС, като такива промени не са били и част от дневния ред на ОС/. Освен това с оглед изложените мотиви към решението по т.1 на ОС, съдът счита, че М.Н.Н. не е придобил качеството на член кооператор на ЖСК„ПЛИСКА" гр.Ямбол, респ. не може да бъде избран за член на УС, както и за Председател на същия, каквото решение е било взето по т.3 от дневния ред на ОС.

При изложеното до тук съдът счита, че по заявлението,  вх.№5677/21.09.2017г., депозирано от М.Н.Н., С.И.К. и А.К.И., в качеството на ченове на Управителния съвет на ЖСК„ПЛИСКА" гр.Ямбол, с което се иска вписване на промени в обстоятелствата по партидата на ЖСК, гласувани на ОС проведено на 15.08.2017г., следва да бъде постановен отказ.

 Водим от горното, ЯОС

 

Р  Е  Ш  И :

 

ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при Окръжен съд гр.Ямбол, по партидата на ЖСК„ПЛИСКА" гр.Ямбол,  по ф.д. №394/1984г. на ЯОС, на обстоятелствата по заявление вх.№5677/21.09.2017г., депозирано от М.Н.Н., С.И.К. и А.К.И., в качеството на ченове на Управителния съвет на ЖСК„ПЛИСКА" гр.Ямбол, с което се иска вписване на промени в обстоятелствата по партидата на ЖСК, гласувани на ОС проведено на 15.08.2017г., в частност: освобождаването на Н.Д.Н., като член и Председател на Управителния съвет на ЖСК „ПЛИСКА" гр. Ямбол и В.С.В., като член на УС, вписване на нови членове на Управителния съвет: М.Н.Н. и С.И.К. и вписване на М.Н.Н. за Председател на УС на ЖСК „ПЛИСКА" гр. Ямбол, който ще представлява кооперацията.

Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му на заявителите.

 

 

                                                         ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: