Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е   №69

 

                                     гр. Ямбол,  18.09.2017   

 

                                В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд, Фирмено отделение в закрито заседание на
осемнадесети септември през две хиляди и седемнадесета година година, като разгледа докладваното фирмено дело  №15 по описа за 2017 г. от        

                                                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Г. ВЪЛЧАНОВА

за да се произнесе взе предвид следното:

В ЯОС е постъпило е заявление от Управителния съвет на новоучреденото сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза с наименование "ФУТБОЛЕН КЛУБ АПРИЛЕЦ БОЯДЖИК-2017" със седалище и адрес на управление: с. Бояджик, ул. "Георги Дражев" №6, с което се иска вписването му в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението са приложени следните документи: протокол от Учредителното събрание проведено на 11.08.2017 г.; Устав на сдружението ведно със списък на учредителите; свидетелства за съдимост на членовете на УС; декларации за родствени връзки от членовете на УС; нотариално заверен образец от подписа на Председателя; уведомително писмо за уникалност на наименованието от "ИО"-АД; вносна бележка за платена ДТ.

Искането е основателно, поради което и на основание чл. 18, ал. 1 ЗЮЛНЦ, чл. 595 и сл. ГПК, ЯОС

                                                     РЕШИ:

 ВПИСВА в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при ЯОС, Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност с наименование "ФУТБОЛЕН КЛУБ АПРИЛЕЦ БОЯДЖИК-2017"

Седалище и адрес на управление: с. Бояджик, ул. "Георги Дражев" №6

Сружението се учредява за неопределен срок от време.

Сдружението ще осъществява общественополезна дейност дейност

ЦЕЛИ

Основни цели на сдружението са: Развитие на футбола и футболната култура в България.

Увеличаване броя на занимаващите се с футбол - професионално и любителски. Да обединява усилията на желаещите да се занимават с футбол за постигане на високо състезателно майсторство и спортна култура. Да спомага за популяризиране на футбола и превръщането му в средство за физическо и духовно израстване на занимаващите се с футбол, да координира и подпомага развитието, практикуването и администрирането му, както и да представя членовете си пред държавни органи и обществени организации в страната и чужбина. Да възпитава в младите хора любов и познание към футбола, а също към физическата култура, хигиена и опазване на здравето. Да сближава хора с различни професии, интереси, възраст и социална ориентация, да спомага бягството от градския стрес и вредните (за живота, здравето и духовността) предизвикателства на модерната цивилизация. Да спомага сближаването на граждани на България и тези на други страни, да реализира културен и спортен обмен, да спомага по - лесното интегриране в общия европейски дом, като подържа връзки с клубове и организации от чужбина, развиващи сродни по същността си дейности и имащи сродни цели.

Да издига авторитета на футбола и този на сдружението в община Тунджа, в страната и в чужбина, да популяризира успехите му, да стимулира възможно най-добрите инициативи и резултати в общината и в страната с цел да се издигне по-високо авторитета и интереса към футбола. Да възпитава у хората от всички възрасти висока култура и да се бори срещу всички прояви на хулиганството и лошото възпитание, които се наблюдават по време на спортни прояви. Да създава условия за занимание с футбол на членовете си и на заинтересованите покрай тях. Да създава условия за повишаване на професионализма у футболисти и треньори, чрез работа със собствени футболисти, възпитание на младежи и юноши, привличане на достойни за сдружението други футболисти и треньори от други футболни клубове от страната и чужбина. Да работи за превръщането и утвърждаването си като авторитет и достоен пример от международна величина

     Да работи и създава условия, за отстраняването на всякакви негативните явления, петнящи футбола, спорта и футболния клуб,

    Да спомага развитието и авторитета на футбола в България, БФС и всички останали асоциации, съюзи или организации, които имат сходни цели и средства за постигането им с тези на сдружението.

     Специфични цели на сдружението са: Да стимулира интерес към по-редки, модерни или неспецифични разновидности на футбола, които: изискват по-висока концентрация; протичат при по-висока динамика; изискват по-високо спортно майсторство и техника;  изискват по-висок интелект и бързина у състезателите; изискват по-висока етика у  състезателите, другите участници и/или публиката; предизвикват по голям интерес или имат по-голяма атрактивност.

Да стимулира и спомага под различни форми интереса и развитието на различни
форми на футбола за жени и футбола за деца и юноши.

   СРЕДСТВА ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИТЕ

    При спазване принципите на доброволност, спомоществователство и инициативност. Сдружението има за цел да се спомогнат действащите институции, инстанции, съюзи, асоциации, организации и други лица, когато преследват сродни цели и използват сродни средства с тези на сдружението  - на местно, регионално, национално, европейско и международно ниво.

   Общите средства за постигане на целите на сдружението  включват:

   Подпомагане спортните занимания на гражданите и организирането им в
практикуване на физически упражнения и спортни дейности, чрез практикуване на
различни разновидности на футбола,

   Организиране на школи и курсове за тренировъчна и спортносъстезателна дейност за практикуване на различни разновидности на футбола.

   Организиране и администриране на спортни състезания по различни разновидности на футбола.

    Изграждане и стопанисване на спортни обекти и съоръжения, спомагащи практикуването на различни разновидности на футбола.

   Извършване на подготовка на състезатели, практикуващи различни разновидности на футбола.

   Осъществяване на други дейности, свързани с развитие и насърчаване на различни разновидности на футбола.

   Специфичните средства за постигане на целите на сдружението включват:

   Провеждане на учебно-образователни, учебно-възпитателни и квалификационни курсове, културно-просветни дейности и научни програми, провеждани по съответния законов ред и в съответствие с целите на сдружението.

   Изготвяне и реализация на програми и проекти, провеждане и организиране на курсове,обучения,семинари,срещи,събеседвания, проучвания, тренировки, демонстрации, изложби, концерти, писмени, медийни, публични, рекламни, тематични и други прояви, непротиворечащи на обществения и законовия ред, които са способни да окажат необходимото въздействие за постигане целите на сдружението.

   Организиране и провеждане на състезания и различни видове турнири, в квалификации на страната по футбол и други спортове. Организиране на регулярни спортни и предимно футболни прояви.

 Организиране и извършване на други стопански или нестопански дейности, с цел осигуряване на средствата за финансиране на гореописаните мероприятия, включително влизане в договорни взаимоотношения с български или чуждестранни физически и юридически лица, както и търговци по смисъла на Търговския Закон.

 За постигане на целите си сдружението може да използва и някои специфични средства за постигането им:

Членство в БФС и негови асоциации, подразделения, органи или звена.

Членство в други футболни съюзи, асоциации, техни подразделения, органи или звена, доколкото не противоречат на Устава и на текущото членство на сдружението в такива организации.

ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ

Организация на спортно-състезателна и тренировъчна дейност с цел популяризиране на футбола и постигане на високо спортно майсторство.

Организация на турнири, състезания, контролни срещи и други мероприятия между футболни отбори, в които сдружението да участва активно като участник и/или организатор - на регионално, държавно или международно ниво.

Организиране и участие в различни обучения, курсове и семинари с цел повишаване квалификацията на състезатели, спортисти, треньори и членове.

Провеждане на възпитателна работа сред занимаващите се с футбол, с цел защита и развитие на моралните и етични основи на футбола.

Организиране и осъществяване на клубна дейност - срещи, семинари, обсъждания, турнири, лагери, излети и други подобни мероприятия за любителите на футбола в страната и чужбина

Придобиване и предоставяне на състезателни права на членове на сдружението, участващи в състезания както в страната, така и в чужбина, управление и упражняване на тези права. Приемане на издателска, рекламна и спонсорска дейност в полза на производители и търговци по смисъла на Търговския Закон.

Участие в обществени, държавни и местни програми и програми на Европейския Съюз, които стимулират дейности, съвпадащи с целите и дейностите на сдружението

Участие във всички възможни подобни мероприятия, организирани от БФС или сродни организации, включително от асоциации към тях, или техни партньори.

Развитие и насърчаване на футбола, като се осигуряват възможности и подходящи условия на гражданите да спортуват за здраве и дълголетие.

Изграждане и стопанисване на собствена материална база за целите на сдружението.

Сдружението може да извършва допълнителна стопанска дейност, свързана с основната му дейност, като използва приходите от нея за постигане на определените в Устава цели.

Допълнителната стопанска дейност може да бъде в следните направления:

Обучение на футболисти и спортно-технически специалисти.

Предоставяне, използване и управление на материална и нематериална собственост и средства, маркетинг, информационни и консултантски услуги и други свързани с предмета на дейност на сдружението. Възмездно осигуряване на материално-техническа база спортно-технически специалисти и други условия за подготовка и възстановяване на състезателни отбори в страната и чужбина.

Осъществяване на рекламни дейности, търговия със спортни и футболни артикули, сувенири и други предмети, свързани с целите и предмета на дейност на сдружението.

Организиране и участие в частни турнири и първенства.

СДРУЖЕНИЕТО е сформирано с нестопанска цел и не разпределя печалба.

ЧЛЕНСТВО

Членуването в сдружението е доброволно.

Членуването в сдружението може да бъде само индивидуално - на физически лица, които са дееспособни граждани, желаещи да допринесат за постигане целите на сдружението. Членовете в сдружението могат да бъдат: Извънредни - под 16-годишна възраст. Редовни - над 16-годишна възраст. Почетни - записани в специална книга.

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ЧЛЕНСТВО

Членството се прекратява при: Едностранно волеизявление до Общото събрание на сдружението. Със смъртта или поставянето под пълно запрещение на някой член. При отпадане поради не внасянето на членски внос или установените имуществени вноски. При системно неучастие в дейностите на сдружението. При прекратяване на сдружението. При изключване поради: нарушаване на Устава и или други вътрешни писмени правила на сдружението; виновно неизпълнение на законови решения на Общото събрание; виновно неизпълнение на законови решения на Управителния съвет; виновно неизпълнение на законово поети от члена задължения към сдружението; при поведение, което уронва авторитета или престижа на сдружението или на неговите членове, и прави по нататъшното членство несъвместимо;

Изключването на член от сдружението става само с решение на Общото събрание.

ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ

Ръководни органи на сдружението са: Общото събрание; Управителен съвет(УС); Председател на УС(Председател); Контролен съвет (КС)

Върховен орган на сдружението е Общото събрание.

Управителен орган на сдружението е Управителния съвет.

Представителни функции на сдружението има Председателя, а при невъзможността му да ги изпълнява - писмено упълномощен от него за конкретната ситуация член на Управителния съвет.

Контролен орган на сдружението е Контролния съвет.

ОБЩО СЪБРАНИЕ

Общото събрание е върховен орган на управление на сдружението и се състои от всички членове на сдружението.

Правомощията на Общото събрание са:  Да изменя и допълва Устава; Да приема други вътрешни актове на Сдружението; Да избира и освобождава членове на Управителния съвет и Контролния съвет; Да приема и изключва членове; Да взема решения относно откриване и закриване на клонове/секции на сдружението; Да взема решения за участие в други организации; Да взема решения за преобразуване или прекратяване на сдружението;

Да приема основните насоки и програма за дейността на сдружението; Да приема бюджета на сдружението;  Да взема ежегодно решения относно вида, размера и срока на внасяне на имуществени вноски или членския внос; Да приема отчета за дейността на Управителния съвет; Да определя разпоредителните права и задължения на Управителния съвет;

  Да определя разпоредителните права и задължения на Председателя на Управителния съвет съвет; да отменя решения на другите органи на сдружението, които противоречат на законите на Р. България, Устава или други вътрешни актове, регламентиращи дейността на Сдружението; Да се разпорежда с интелектуалната собственост и ноу-хау на Сдружението; Да приема символите на Сдружението; Да избира почетен Председател, като знак на признателност.

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ

Управителния съвет е изпълнителен орган на сдружението

Управителния съвет се състои от пет физически лица, които са членове на сдружението.Членовете на Управителния съвет  се избират за срок от три години.

Управителния съвет  избира Председател от своя състав.

Управителния съвет управлява сдружението съобразно правомощията си, в изпълнение на поставените в Устава и решенията на Общото събрание като:

Представлява сдружението, както и определя обема на представителната власт на неговите членове;Осигурява изпълнението на решенията на Общото събрание;

Разпорежда се с имуществото на сдружението, при спазване на изискванията на УСТАВА;

Подготвя и внася в Общото събрание проект за бюджет;

Подготвя и внася в Общото събрание отчет за дейността на сдружението;

Определя реда и организира извършването на дейността на сдружението, включително и тази в обща полза, и носи отговорност за това;

Осъществява надзор върху финансовата отчетност;

Изготвя и внася за гласуване проекти на вътрешни актове в Общото събрание;

Определя възнагражденията и договорните условия на наетите лица;

Разпорежда се с финансовите средства;

 Взема решения по всички въпроси, които по закон или съгласно Устава не спадат в правата на друг орган.

 КОНТРОЛЕН СЪВЕТ

 Контролния съвет на сдружението се избира от Общото събрание.

 Избраният Контролен съвет се състои от три члена, които се избират за срок от три години.

 КОНТРОЛНИЯ СЪВЕТ:

 Проверява дейността на клуба и отчита своята работа пред Общото събрание.

 ФИНАНСИРАНЕ И ИМУЩЕСТВО

 Сдружението  има свое имущество и бюджет, собствена финансова и счетоводна дейност, както и банкови сметки.

 Имуществото на сдружението  се състои от:

 Право на собственост вьрху недвижими и движими вещи, ограничени вещни
права, парични средства, ценни книжа, права върху акции и др.

 Право върху интелектуална собственост, ноу-хау и други имуществени права,
които законодателството на Р.България допуска да бъдат собственост на юридическо лице с
нестопаска цел.

 ПРЕКРАТЯВАНЕ

 Сружението се прекратява: С решение на Общото събрание. В случаите на чл.13, ал.1, т.З от ЗЮЛНЦ и действащото българско законодателство.

 ПРЕОБРАЗУВАНЕ, ЛИКВИДАЦИЯ

 Сдружението с нестопанска цел не може да се преобразува в юридическо лице със стопанска цел, съобразно нормативните изисквания на действащото българско законодателство.

 Имуществото, останало след удоволетворяване на кредиторите, се предоставя по решение на съда на подобно юридическо лице с нестопанска цел, имащо подобни цели и практикуващо подобна дейност.

  Ако имуществото не бъде предоставено по реда на чл.56  от Устава, то се предава на Общината, в която е седалището на прекратеното сдружението. Общината е длъжна да предоставя имуществото за извършване на дейност, възможно най-близка до целите на прекратеното юридическо лице с нестопанска цел.

 ВПИСВА УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ  в състав:

 Д.К.М., ЕГН ********** - Председател

 К.А.П., ЕГН **********

 А.И.Т., ЕГН **********

 П.Д.Ч., ЕГН **********

 Б.К.И., ЕГН **********

"ФУТБОЛЕН КЛУБ АПРИЛЕЦ БОЯДЖИК-2017", ще се представлява от Председателя на УС - Д.К.М., ЕГН **********

 Решението не подлежи на обжалване.

 

  

                                                                   ОКРЪЖЕН СЪ ДИЯ: