О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

      283                                      02.08.2017год.                               гр.Ямбол

 

В   И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Окръжен съд                                                      V- ти  наказателен състав

На 02 август 2017 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН ИВАНОВ     

 

Секретар

Прокурор

Сложи на разглеждане докладваното от съдия Иван Иванов

ЧНД № 242 по описа за 2017 година

И ЗА ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ВЗЕ ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

 

         Производството пред ЯОС е образувано по реда на чл.243 ал.3 от НПК по жалба  Ж.Т.Ж. - Председател на ПК "Зора - Ханово община Тунджа обл.Ямбол , против Постановление на ЯОП за прекратяване на наказателно производство от 30.12.2016г. по ДП 115/2011г.по описа на ОД на МВР Ямбол.

         С обжалваното Постановление ЯОП на основание чл.243 ал.1 т.2 от НПК  е прекратила досъдебното производство № 115/2011г. по описа на ОД на МВР гр.Ямбол , водено срещу Т.П.Т за престъпление по чл.220 ал.1 вр. с чл.26 ал.1 от НК.

         В жалбата се навеждат доводи за незаконосъобразност и необоснованост на атакуваното постановление.Твърди се , че не са извършени всички необходими и възможни процесуални действия за да се изясни фактическата обстановка и съответно участието на лицата съпричастни към извършеното престъпление.Настоява се да бъде отмененото атакуваното Постановление на ЯОП и да продължат процесуално следствените действия по досъдебното производство.

        Жалбата е допустима , като подадени в срок и от лице имащо интерес , а разгледана по същество жалбата се преценява като неоснователна , предвид следното:

        ДП № 115/2011г. по описа на ОД на МВР– гр.Ямбол е било образувано срещу Т.Т за престъпление по чл.220 ал.1 от НК.

        С Постановление от 29.09.2014г. Т. задочно е привлечена в качеството на обвиняема за престъпление по чл.220 ал.1 вр. с чл.26 ал.1 от НК , за това , че в периода 31.01.2006г. до 03.02.2006г. в гр.Ямбол в качеството си на длъжностно лице - председател на ПК "Зора- Ханово" с.Ханово и председател на УС на кооперацията съзнателно е сключила неизгодни сделки с А.Х.А,И.Г.Д, в качеството му на управител на "Диа Текс" ООД гр.Ямбол , продавайки им недвижими имоти , собственост на кооперацията и от това са произлезли значителни вреди за представляваната от нея кооперация.

       Законосъобразен и обоснован е извода на прокурора от ЯОП  , че от събраните доказателствени материали към този момент не са налице достатъчно безспорни и убедителни такива , които да обосновават виновността на лицето Т.П.Т и да се ангажира наказателна отговорност спрямо нея.Обвинението не е доказано по безспорен и убедителен начин.

        Преди настоящото прекратяване на досъдебното производство № 115/20011г. по описа на ОД на МВР - Ямбол  ,производството по делото два път и е прекратявано на основание чл.243 ал.1 т.2 от НПК , като и в двата случая с Определение на ЯОС Постановленията на ЯОП са били отменяни и делото връщано на ЯОП за продължаване на процесуално следствените действия ,като са дадени и конкретни указания за изпълнение.

        Видно от материалите по делото указанията , дадени и в двете определения за отмяна на Постановленията на ЯОП за прекратяване на ДП са изпълнени изцяло,но това по никакъв начин не е променило установената фактическа обстановка , подробно изложена в постановлението на ЯОП от 30.12.2016г. за прекратяване на ДП 115/2011г., която фактическа обстановка изцяло се поддържа от настоящия състав на ЯОС и не намира за нужно да я преповтаря.

         Правилно и законосъобразно ЯОП е приела ,че не може да се направи обоснования извод , че при осъществяване на процесните продажби не са спазени предвидените законови изисквания.

         Решение за продажбите е взето от Общото събрание на член кооператорите на 19.11.2005г. на което са присъствали общо 31 член кооператори /видно от повторния разпит на св.М.Д./т.е налице е бил нужния кворум и в тази връзка решенията на Общото събрание са законосъобразни.Цената е била определена от Управителния съвет на кооперацията с която стриктно се  е съобразила Т.П.Т в качеството си на председател на ПК Зора- Ханово".В този смисъл след като е действала изцяло в изпълнения на решенията на управителните органи на кооперацията и в съответствие с тях , като е била длъжна да стори това не може да се говори за виновно предприети действия от страна на председателката Т..

        Правилно и законосъобразно ЯОП с Постановлението си от 30.12.2016г. е прекратила наказателното производство , водено срещу обв.Т.Т за престъпление по чл.220 ал.1 вр. с чл.26 ал.1 от НК поради недоказаност на обвинението.

       Ето защо и на основание чл.243 ал.5 т.1 от НПК , Ямболският окръжен съд ,

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

          ПОТВЪРЖДАВА Постановление на ЯОП от 30.12.2016г.  за прекратяване на наказателното производство по ДП № 115/2011г. по описа на ОД на МВР - Ямбол , водено срещу Т.П.Т от с.Ханово обл.Ямбол за престъпление по чл.220 ал.1 вр. с чл.26 ал.1 от НК.

          Определението подлежи на обжалване и протестиране в 7 дневен срок от съобщаването му  пред Апелативен съд - Бургас.

 

 

                                                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: