Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№ ...64...........   25.08.2017г., град Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 25.08.2017 година в състав:

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калина Пейчева    

 

като разгледа докладваното от съдията К.Пейчева ф.д. № 10 по описа за 2017г. на ЯОС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл.595 и сл. от ГПК вр. с чл.18 от ЗЮЛНЦ.

В ЯОС е постъпило заявление от членовете на Управителния съвет на сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза с наименование „ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКИ КЛУБ "РАДИО 999" ГР.ЯМБОЛ” със седалище и адрес на управление: гр.Ямбол, спортна зала "Диана", градски парк, с което се иска вписването му в регистъра на ЯОС за юридически лица с нестопанска цел. Към заявлението са приложени следните документи: Протокол № 1 от Учредителното събрание от 01.08.2017г.; Протокол № 1 от заседание на Управителния съвет; Устав на сдружението; списък на учредителите, приели устава; уведомително писмо за уникалност на наименованието „ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКИ КЛУБ "РАДИО 999" ГР.ЯМБОЛ” от „ИО” – АД; образец от подписа на председателя на УС и образец от подписа на зам.-председателя, нотариално заверени; свидетелства за съдимост и декларация за липса на родствени връзки на членовете на управителния съвет; вносна бележка за платена държавна такса.

Като обсъди подаденото заявление и представените доказателства, ЯОС намира следното:

Съгласно чл.602, ал.2 от ГПК, съдът проверява наличието на подлежащото на вписване обстоятелство и допустимостта на неговото вписване. При това съдът проверява спазени ли са изискванията на закона за исканото вписване, подадено ли е заявлението от надлежно лице (чл.600 от ГПК) и има ли изискуемото от чл.601 от ГПК съдържание.

ЯОС констатира, че заявлението е подадено от оправомощени лица и е допустимо. Разгледано по същество, е неоснователно.

Сдружението е учредено от 21 души, при спазване на изискванията на чл.19, ал.2 от ЗЮЛНЦ. Видно от Протокол № 1 от Учредителното събрание от 01.08.2017г., с гласуване по т.1 от дневния ред, по единственото предложение за наименование - „ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКИ КЛУБ "РАДИО 999", учредителите са приели наименованието ЛК"Радио 999". ЯОС констатира, че в текстовете на приетия на учредителното събрание Устав на сдружение с нестопанска цел „ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКИ КЛУБ "РАДИО 999" ГР.ЯМБОЛ” е налице чужда на наименованието му абревиатура: "СК". Това противоречие в текста на чл.3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 17, 26, 33, 34, 36, 37, където е вписано "СК", с приетото на учредителното събрание наименование на учреденото сдружение не би могло да се отстрани, поради което съдът не остави без движение заявлението и не даде указания. При това положение не би могло да се приеме, че представеният устав е в съответствие с изискванията на ЗЮЛНЦ като в голяма част от текстовете му очевидно не се отнася за „ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКИ КЛУБ "РАДИО 999" ГР.ЯМБОЛ”, тъй като абревиатурата "СК" не е съкращение на приетото наименование на сдружението. С оглед тези обстоятелства не може да се впишат обстоятелствата по чл.18, ал.1, т.1 от ЗЮЛНЦ, както и да се обяви устава на сдружението, съгласно чл.18, ал.2, т.2 от ЗЮЛНЦ.

Предвид изложеното съдът намира, че следва да бъде постановен отказ по заявление с вх.№ 4845/09.08.2017г. и на основание чл.602 от ГПК, ЯОС

 

Р Е Ш И:

 

ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при Окръжен съд - Ямбол на заявените със заявление с вх.№ 4845/09.08.2017г. по фирмено дело № 10/2017г. по описа на ЯОС, обстоятелства - учредяване на сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза с наименование „ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКИ КЛУБ "РАДИО 999" ГР.ЯМБОЛ”.

Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд - Бургас в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: