О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

       282                                                 31.07.2017г.                                 гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                                  І-ви въззивен   наказателен състав

На  31 юли                                                                                                  2017година

В закрито  заседание  в следния състав:

                                                Председател: Росица Стоева

                                                                              Членове:Петранка Жекова

                                                                                               Калина Пейчева

 

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Жекова

ВЧНД №  247 по описа за 2017г. за да се произнесе взе предвид следното:

              Производството е по реда на глава ХХІІ НПК и е образувано по частен протест на Районна прокуратура- Ямбол против разпореждане № 1853/ 10.07.2017г.постановено по нохд № 915/17г.по описа на РС-Ямбол.

 С процесното разпореждане на осн.чл.249 ал.1, вр.с чл.248 ал.2 т.3  НПК е прекратено производството по нохд № 915/2017г.по описа на РС- Ямбол и делото е върнато на РП-Ямбол за отстраняване на процесуални нарушения.

В частния протест се излагат доводи за неправилност на разпореждането като се сочи, че при изготвянето на обвинителния акт не са допуснати посочените от съда процесуални нарушения. На това основание се иска въззивната инстанция да отмени разпореждането и даде указание на районния съд да разгледа делото по същество.

Въззивният съд след като обсъди доводите в протеста, проверявания съдебен акт и доказателствата по делото намира следното:

Частния протест е процесуално допустим, тъй като е подаден в установения от закона срок, а разгледани по същество същия е неоснователен по следните съображения:

Съдът напълно споделя изложените съображения за допуснати процесуални нарушения при изготвянето на обвинителния акт, тъй като е налице противоречие между обстоятелствената част и диспозитива на същия. В обстоятелствената част на обвинителния акт се сочи, че против обв. Т. е предявено обвинение, затова че е предложил на посочените 13 лица имотна облага за да ги склони да гласуват за него. Докато в диспозитива на ОА е предявено обвинение и за второто изпълнително деяние на престъплението по чл.167 ал.2 от НК, затова че е дал на пет лица имотна облага, конкретно посочена сума пари. В тази насока районният съд е изложил подробни съображения, които се споделят от въззивната инстанция, тъй като с посоченото противоречие между обстоятелствена част и диспозитив се ограничава съществено правото на защита  на обвиняемия и по конкретно правото му да разбере в какво точно се обвинява и съответно да организира адекватно защитата си.

В протеста се излагат доводи за липса на противоречие относно инкриминирания период на извършване на инкриминираното  деяние, което на практика няма отношение към проверяваното разпореждане, тъй като съдът не е намерил нарушение в тази част на обвинителния акт. 

  По тези съображения въззивният съд в настоящия съдебен състав счита, че обжалваното разпореждане следва да бъде изцяло потвърдено.

Водим от горното и на осн. 249 ал.3 , вр.с чл.345 НПК ЯОС,

 

                   О  П  Р   Е   Д  Е   Л  И   :

 

  ПОТВЪРЖДАВА  разпореждане № 1853/ 10.07.2017г. постановено по нохд № 915/17г.по описа на РС-Ямбол.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

              Председател:                    Членове:1.                       2.