РЕШЕНИЕ  56

 

гр. Ямбол, 19.07.2017 г.

 

                                            В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд,  Фирмено отделение в закрито заседание на                                   

деветнадесети юли през две хиляди и седемнадесета година,

като разгледа докладваното от

                                                      ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Г.ВЪЛЧАНОВА

 

ф.д. № 7 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.595 и сл. от ГПК.

В ЯОС е постъпило заявление от членовете на УС на учреденото Сдружение с нестопанска цел, определено за извършване на дейност в обществена полза, с наименование "ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА ГР.ЯМБОЛ ОТ КМЕТА", седалище и адрес на управление гр. Ямбол, ул. "Николай Петрини" №37, с което се иска вписването му в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението са приложени следните документи: протокол от Учредителното събрание проведено на 13.06.2017 г.; Устав на сдружението; уведомително писмо за уникалност на наименованието от "ИО"-АД; нотариално заверен образец от подпис на Председателя на УС; свидетелства за съдимост на членовете на УС; декларации за липса на родствени връзки между членовете на УС; вносна бележка за платена ДТ. Предвид тези доказателства съдът счита, че към подаденото заявление са приложени необходимите документи за вписване на учреденото сдружение с нестопанска цел.

Съдът като се запозна с искането и представените към него доказателства, намира същото за неоснователно, тъй като наименованието "ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА ГР.ЯМБОЛ ОТ КМЕТА" не отговаря на изискването на чл.7 ал.2 от ЗЮЛНЦ да не въвежда в заблуждение. За заблуждаващо наименование на сдружение може да става дума тогава, когато избраното наименование не съответства на целите на сдружението, средствата за тяхното постигане и предмета на дейност. В случая съдът счита, че има точно такова разминаване. Съгласно чл.3 от Устава целите на сдружението са:

Да развива и утвърждава европейски практики и подходи като обединява усилията на гражданите и младите хора, местните власти, организации, институции и бизнеса за устойчиво регионално развитие.

Да подпомага развитието на отделните региони в страната в сферите на: конкурентоспособността, опазването на околната среда, подобряване качеството на живот, културно-историческо наследство, образование, социална, медийна, младежка политика, спорт и туризъм.

Да подпомага, активизира и разширява транснационалното взаимодействие като участва в създаването и развитието на мрежи за сътрудничество.

Да насърчава обмена на опит между отделните местни власти, институции и структури на гражданското общество и бизнеса в страната и чужбина.

Да работи за утвърждаване на ценностите на гражданското общество, демократизация и прозрачност в дейността на централните и местни органи на управление чрез осъществяване на граждански инициативи, контрол и сътрудничество с държавни институции, местни и регионални власти, структури на гражданското общество и бизнеса.

 За постигане на целите си Сдружението ще си служи със следните средства:

 Участва в проекти и дейности свързани с осъществяването на целите му, като прилага иновационни подходи и успешни практики.

Осъществява контакти и посредничество с компетентни държавни органи в страната, както и с чуждестранни организации, за обмен на информация и осъществяване на съвместни инициативи

 Подпомага и популяризира дейността си в страната и чужбина с всички познати и разрешени в съответните законодателства способи.

Привлича изявени специалисти от страната и чужбина за подпомагане на дейността му.

ЗМСМА е законът, който урежда обществените отношения свързани с местното самоуправление и местната администрация, а в чл.38 ал.1 е посочено, че органът на изпълнителната власт в общината е кметът, който има определени правомощия съгласно чл.44. Правомощията на кмета по закон макар и да не се дублират буквално с поставените от сдружението цели би следвало да се осъществяват в духа на тези цели и средствата за постигането им по устав, т.е. същите вече съществуват. Избраното от сдружението наименование сочи на това, че същото ще защитава града от кмета с поставени цели, които са в неговите правомощия и по този начин е налице противоречие между наименованието и целите на сдружението. Кметът е орган на изпълнителната власт, избран съгласно разпоредбите на Изборния кодекс. В случай, че гражданите, обединили се в процесното сдружение считат, че следва да защитават града от неговия кмет би следвало да атакуват действията му, които считат за порочни по предвидения законов ред, а не поставяйки си за изпълнение цели включени в неговите правомощия. Законът не е въвел изискване наименованието да насочва към вида на дейността на сдружението, а само ограничението то да не въвежда в заблуждение и да не накърнява добрите нрави. Приетите от учредителите с устава цели на сдружението и средствата за постигането им действително са позитивни и насочени към цялото общество, поради което избраното наименование накърнява и добрите нрави, посочвайки, че дейността е насочена към защита на града от кмета.

На основание изложеното и чл.602 от ГПК, ЯОС

                                               

                                                   РЕШИ:

 

 ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при Окръжен съд гр.Ямбол на заявените със заявление с вх. № 3789/21.06.2017 г. по ф.д. № 7/2017 г. по описа на ЯОС, обстоятелства – учредяване на Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза с наименование „ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА гр.ЯМБОЛ ОТ КМЕТА” гр.Ямбол.

Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му на заявителите.

 

 

                                                 ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: