Р Е Ш Е Н И Е

 

   52/03.07.2017г.                  гр.Ямбол

 

  В   ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І –ви  граждански състав

На 03  юли  2017 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                     

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов  ф. дело5 по описа на 2017 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е образувано по Заявление вх.№3207/26.05.2017г. подадено от П.А.Х. ***, в качеството му на Председател на "ДВИЖЕНИЕ ЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИТЕ И ДЪРЖАВАТА" и Обществен Навигатор, чрез Т Б Б /видно от направеното отбелязване върху заявлението/. Със същото се претендира да се впише в регистъра за юридически лица с нестопанска цел при ЯОС, следните обстоятелства: 1. Т Б Б ЕГН ********** ***. 2. Граждански Трибунат на Община Тополовград в състав: а.Д К К ЕГН ********** -Заместник Граждански Трибун на Община Тополовград; б.С П Я ЕГН **********- Заместник Граждански Трибун на Община Тополовград. 3.Пълномощия на Гражданския Трибунат на Община Тополовград /посочени в заявлението/. 4. Утвърдените и приложени: Правилник за работата на Гражданския Трибунат и Етичният кодекс на Гражданския Трибунат. 5. че Общото събрание за решенията на населението реши: Възлага на Общинския съвет на Община Тополовград: - да осигури безплатни офиси на Гражданския Трибунат на Тополовград; - да актуализира правилника за функционирането на Общинския съвет с цел да осигури финансирането на Гражданския Трибунат, съгласно чл. 59 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Заявлението е оставено без движение, като нередовно и не отговарящо на изискванията на чл.601 ГПК: Към заявлението не са били представени доказателства, кой представлява Сдружението - не е приложено, решение за регистрация, респ. удост. за актуално състояния, нито цитираното в заявлението решение №6/01.12.2016г. на СГС, респ. визирания Устав на Сдружението. От същото освен това не става ясно какво се иска от съда: регистрация на клон на вече учреденото Сдружение с нестопанска цел или регистриране на ново такова със седалище в гр.Тополовград /доколкото в цитирания в Заявлението, Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и в Конституцията на РБ, липсва предвидена възможност за вписване на сочените в заявлението обстоятелства, в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при ЯОС/. На заявителят е бил даден срок да отстрани допуснатите нередовности, в т.ч. да посочи изрично: регистрация на клон на вече учреденото Сдружение с нестопанска цел ли претендира, или претендира регистриране на ново ЮЛНЦ със седалище в гр.Тополовград, както и да допълни заявлението си и представи необходимите писмени доказателства /подробно указани в разпореждане от 01.06.2017г./.

Разпореждането е било връчено на заявителя на 21.06.2017г., като в указания от съда срок, същият е депозирал Молба вх.№3874/26.06.2017г., с която е посочил, че желае да бъде регистриран клон на Сдружение "ДВИЖЕНИЕ ЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИТЕ И ДЪРЖАВАТА" гр.София, с ЕИК-176548203, в гр.Тополовград, с наименование "ГРАЖДАНСКИ ТРИБУНАТ НА ОБЩИНА ТОПОЛОВГРАД" /Ръководство на Общите събрания за решенията на населението, съгласно чл.139 ал.2 във вр. с чл.135 ал.1 и чл.5 ал.2 от Конституцията/, със седалище гр.Тополовград и адрес: ул."Отец Паисий" №2 вх.А ет.2 ап.7, дейност: в обществена полза, управител на клона- Т Б Б и правомощия посочени в молбата.

Към молбата са представени: Решение №6/01.12.2016г. по ф.д.№501/2013г. на СГС за вписване на промени по партидата на Сдружение "ДВИЖЕНИЕ ЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИТЕ И ДЪРЖАВАТА" гр.София, Удостоверение от 20.06.2017г. за АПС на сдружението; незаверено копие от Устав на Сдружението; копие от Покана за Общо събрание на Сдружението; Протокол от общо събрание на Сдружение "ДВИЖЕНИЕ ЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИТЕ И ДЪРЖАВАТА" гр.София от 13.05.2017г.; Списъци на лицата присъствали на ОС на 13.05.2017г. /видно от които са присъствали общо 36 лица/; Свидетелство за съдимост на Т Б Б; Декларация с нот. заверка на подпис от 20.06.2017г. на Т Б Б, че е съгласен да представлява и управлява Гражданският трибунат на Тополовград; Декларация без дата на Т Б Б; уведомително писмо /за запазване на наименование/ от 26.06.2017г.; Пълномощно от 21.06.2017г. от П.А.Х. ***, в качеството му на Председател на "ДВИЖЕНИЕ ЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИТЕ И ДЪРЖАВАТА", предоставящо права на Т Б Б да го представлява по делото.

След като се запозна с приложените документи и извърши проверка за тяхното съответствие с нормите на ЗЮЛНЦ, съдът намира, следното:

В производството по глава 55 ГПК съдът проверява наличието на подлежащите на вписване обстоятелства и допустимостта на това вписване /чл.602 ал.2 ГПК/. Тази проверка включва дали са били спазени изискванията на закона, въз основа на които се твърди, че е настъпило обстоятелство, подлежащо на вписване, дали заявлението за вписване на това обстоятелство е подадено от надлежно лице /по реда на чл.600 ГПК/ и дали има съдържанието, изискуемо от закона /по реда на чл.601 ал.1 ГПК/.

В настоящият казус съдът намира, че следва да откаже вписване по направеното искане в постъпилото заявление, коригирано с молба от 26.06.2017г., по следните съображения:

При извършване на проверката по чл.602, ал.2 ГПК съдът не установи наличието на подлежащо на вписване обстоятелство. Юридическото лице с нестопанска цел може да има клонове, съгласно нормата на чл.11, ал.2 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел /ЗЮЛНЦ/ и чл.7 ал.1 от Устава на сдружението. Съгл. чл.25 ал.1 т.5 ЗЮЛНЦ Общото събрание на сдружението взема решения за откриване и закриване на клонове на сдружението, а съгл. чл.7 ал.2 от Устава - учредяването и дейността на клоновете се определят с Правилник, приет от УС на сдружението.

В настоящия случай, по делото не е представен Правилник по см. на чл.7 ал.2 от Устава, приет от управителния съвет, предвиждащ възможност за учредяване на клон на Сдружението в гр.Тополовград. /такъв Правилник не е представения с първоначалното Заявление /л.6-10/, тъй като видно от последния, същия не е приет от Управителния съвет на сдружението, а е "утвърден от общото събрание за решенията на населението, проведено на 20.05.2017г."/.

Представените от заявителя писмени доказателства, не установяват и редовно свикване и провеждане на Общото събрание на Сдружението на 13.05.2017г., на което да са били взети надлежни решения за откриване на клон на сдружението в гр.Тополовград, при спазване изискванията на закона и устава на сдружението и избор на негов управител.

Съгласно Устава, ОС се свиква от Функционалната Камара /част от УС/ по собствена инициатива или по искане на 1/3 от членовете /чл.17. ал.1/, като съгл. чл.17 ал.3, поканата се поставя на видно място в сградата, в която се намира управлението на движението или обявява в интернет, най-малко две седмици преди ОС. Също се така се праща на електронната поща на членовете на сдружението.

В случая липсва решение на УС за учредяване на клон на Сдружението в гр.Тополовград, което да предхожда поканата за свикване на Общо събрание на същото, на което да бъде утвърдено решението на Управителния съвет относно вписването на клон.

Освен това от представената с доп. молба, Покана за свикване на ОС на 13.05.2017г. от 10ч., не може да се направи извод че са били спазени изискванията на чл.17 ал.3 от Устава. Липсват каквито и да са били доказателства поканата да е била поставена на видно място в сградата, в която се намира управлението на движението или обявена в интернет, най-малко две седмици преди ОС. Не са представени и доказателства за връчване на писмена покана за свикване на Общото събрание до всеки един от членовете на сдружението по ел. поща. От съдържанието на поканата /без дата/ е видно, че същата на 07.04.2017г. е била изпратена по ел. поща на 64 ел. адреса /от които 5 изрично посочени и 59 непосочени/, но от една страна не е ясно дали получателите на поканата са членове на сдружението, а от друга не е ясно дали това са единствените такива членове, с оглед липсата на списъчен състав на членовете на сдружението /индиция за по-голям брой членове, е вписаното в съдържанието на Протокола от ОС от 13.05.2017г./.

Освен това нито в поканата, нито в дневния ред на свиканото общо събрание на сдружението на 13.05.2017г. посочен в началото на протокола,  е включена точка - вземане на решения за откриването на клонове на сдружението, в т.ч. откриване на клон в гр.Тополовград, а съгласно чл.29, ал.3 ЗЮЛНЦ - ”по въпроси, които не са включени в обявения в поканата дневен ред, не може да се вземат решения”. Като такава точка не може да бъде определена т.2б - "Изграждане на общинските граждански трибунати", тъй като същата формулирана по този начин, не води до категоричен извод, че се касае за вземане на решение за учредяване на клонове на СНЦ, а освен това видно от протокола липсва взето решение по т.2б.  Решение за изграждане и вписване в Окръжните съдилища на всичките 263 общини на страната на "Гражданските трибунати/Общите събрания за решенията на населението по чл.139 ал.2 вр. с чл.136 ал.1 от Конституцията и чл.6 ал.2 т.15 от Устава на Движението/" е било взето по т.3б, каквато точка липсва в дневния ред на ОС. Освен това общото събрание на сдружението не е взело решение по всички обстоятелства, които подлежат на вписване при учредяването на клон на сдружението, определени в чл.18, ал.2 от ЗЮЛНЦ, в т.ч. наименование, седалище, адрес и управител на клона.

Следва да се посочи, че заявеното за вписване наименование на клона в гр.Тополовград, формулирано като: "ГРАЖДАНСКИ ТРИБУНАТ НА ОБЩИНА ТОПОЛОВГРАД" /Ръководство на Общите събрания за решенията на населението, съгласно чл.139 ал.2 във вр. с чл.135 ал.1 и чл.5 ал.2 от Конституцията/", не отговаря на изискванията на чл.7 ЗЮЛНЦ и въвежда в заблуждение относно вида на регистрирания субект и предмета и целите на същия. От същото не може да се направи извод, че се касае за клон на Сдружение "ДВИЖЕНИЕ ЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИТЕ И ДЪРЖАВАТА" гр.София, доколкото наименованието на клона се формира от наименованието на Сдружението, към което се добавя "клон" и населеното място, където ще бъде седалището му.

По делото липсва и договор за възлагане управлението на клон на сдружение.

Предвид изложеното, и тъй като при учредяването на клона на сдружението са нарушени императивни разпоредби на закона и устава, това налага да се откаже вписване на заявените обстоятелства. Представените документи с молбата не установяват наличието на подлежащо на вписване обстоятелство, поради което съдът следва да откаже вписване.

Водим от горното и на основание чл.602 ГПК,  ЯОС

 

Р  Е  Ш  И:

 

ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при Окръжен съд гр.Ямбол на заявените, по фирмено дело №5/2017г по описа на ЯОС, обстоятелства – вписване на клон на Сдружение "ДВИЖЕНИЕ ЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИТЕ И ДЪРЖАВАТА" гр.София, с ЕИК-176548203 за осъществяване на дейност в обществена полза, с наименование на клона: "ГРАЖДАНСКИ ТРИБУНАТ НА ОБЩИНА ТОПОЛОВГРАД" /Ръководство на Общите събрания за решенията на населението, съгласно чл.139 ал.2 във вр. с чл.135 ал.1 и чл.5 ал.2 от Конституцията/"; седалище и адрес на управление на клона: гр.Тополовград, ул."Отец Паисий" №2 вх.А ет.2 ап.7 и Управител на клона- Т Б Б.

Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му на заявителя.

 

 

                                                                 ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: