РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

 

 

            /30. 06.2017 г. гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд, търговско отделение, в закрито съдебно заседание на 30.06.2017 г., в състав:

 

СЪДИЯ: Добрин Кючуков

 

като разгледа докладваното от съдията частно търговско дело № 51 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.405, ал.З от ГПК.

Подадена е молба от „ПРОФИ КРЕДИТ БЪЛГАРИЯ" ЕООД със седалище гр. София за издаване на изпълнителен лист срещу Д.Д.М.,***, ЕГН **********, въз основа на решение № 1008/13.07.2016г., постановено по арбитражно дело № 3942 /2016 г. на Арбитражен съд към "Център за алтернативно разрешаване на спорове СНЦ" гр. София, за сумата 2611,50 лева, ведно със законната лихва, считано от постановяване на арбитражното решение до окончателното й плащане, както и за сумата 412, 81 лева - присъдени разноски по делото.

От данните по делото се установява, че длъжникът Д.Д.М.,*** е с постоянен настоящ адрес ***

С оглед на това и предвид разпоредбите на чл.405, ал.З ГПК (ред., ДВ, бр.8/2017г.) и чл. 51 от ЗМТА (ред., ДВ, бр.8/2017г.) обосновано следва да се приеме, че е сезиран родово и местно компетентният за разглеждане на молбата съд.

Молбата е подадена от заинтересована страна чрез надлежно упълномощено лице и е редовна от външна страна. С молбата са представени изискваните от закона (чл.51, ал.1 от ЗМТА) приложения, представено е и доказателство за предварителното внасяне (чл.73, ал.З от ГПК) на следващата се държавна такса.

При тези фактически констатации съдът приема производството по чл.405 от ГПК за допустимо.

За да се произнесе по същество на искането, съдът взе предвид следното:

Съгласно разпоредбата на чл.406, ал.1 от ГПК изпълнителният лист се издава след като съдът провери дали актът е редовен от външна страна и удостоверява подлежащото на изпълнение вземане срещу длъжника.

В настоящия случай предмет на разгледания от Арбитражния съд към "Център за алтернативно разрешаване на спорове СНЦ" гр. София, спор произтича от действието на сключен между страните - кредитора „ПРОФИ КРЕДИТ БЪЛГАРИЯ" ЕООД и длъжника Д.Д.М. договор за потребителски кредит № 5014262590 от 04.05.2015 г., и касае претенция на кредитора за плащане на задължения по него от страна на длъжника.

Ответникът по този спор - кредитополучателят Д.Д.М. е физическо лице, на което по силата на процесния договор е предоставен потребителски кредит, който не е предназначен за извършването на търговска или професионална дейност, поради което същият има качеството на потребител по смисъла на § 13, т.1 от Допълнителните разпоредби на Закона за защита на потребителите (ЗЗП). Ищецът „ПРОФИ КРЕДИТ БЪЛГАРИЯ" ЕООД - финансова институция по смисъла на чл.З, ал.1, т.З от Закона за кредитните институции, е търговец по смисъла на § 13, т.2 от ДР на ЗЗП.

Съгласно разпоредбата на чл.19 ал.1 от ГПК страните по един имуществен спор не могат да уговарят той да бъде разрешен от арбитражен съд, ако една от страните е потребител по смисъла на § 13, т.2 от ДР на ЗЗП. Арбитражните решения, постановени по спорове, предметът на които не подлежи на решаване от арбитраж, са нищожни- чл.47 ал.2 от Закона за международния търговски арбитраж

С оглед на това и като съобразява разпоредбите на чл.З, ал.4 от ЗЗП и чл.19, ал.1 от ГПК, съдът намира, че този спор е неарбитрируем. Ето защо и на основание чл.47, ал.2 от Закона за международния търговски арбитраж (ЗМТА) представеното като изпълнително основание по чл.404 т.1 от ГПК решение на местен арбитражен съд е нищожно, поради което въз основа на него не може да бъде издаден искания изпълнителен лист.

По изложените съображения съдът приема подадената молба за издаване на изпълнителен лист за неоснователна и я оставя без уважение.

Водим от горното съдът

 

 

РАЗ П О Р Е Д И :

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молба вх. № 7120/20.01.2017 г. на „ПРОФИ КРЕДИТ БЪЛГАРИЯ" ЕООД, ЕИК 175074752, със седалище гр. София, за издаване на изпълнителен лист срещу Д.Д.М.,***, ЕГН ********** , за сумата 2611,50 лева, ведно със законната лихва, считано от постановяване на арбитражното решение до окончателното й плащане, както и за сумата 412, 81 лева - разноски по делото, присъдени с решение № 3942/20.10.2016 г., постановено по арбитражно дело № 3942/2016 г. на Арбитражен съд към "Център за алтернативно разрешаване на спорове СНЦ" гр. София

Разпореждането може да бъде обжалвано пред Апелативен съд Бургас с частна жалба, подадена в двуседмичен срок, считано от датата на връчване на препис от настоящото разпореждане на молителя.

 

 

 

 

 

СЪДИЯ