Р Е Ш Е Н И Е

 

                                   19.06.2017 год.              гр.Ямбол

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,      IІІ-ти   граждански състав

На       07     юни     2017  година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

 

 

секретар    П.У.

като разгледа докладваното от съдия   Росица Стоева

търговско дело №  40  по описа за 2017 година,

за да се произнесе взе предвид следното:      

 

Производството пред ЯОС образувано по молба на "ИНЕКСПРЕС" ООД - гр.Ямбол с ЕИК 128522133 /в ликвидация/, представлявано от ликвидатора Н.Д.Н., с която се иска откриване на производство  по несъстоятелност по отношение на дружеството. Претенцията се мотивира с обстоятелството, че дружеството е прекратено и обявено в ликвидация с решение на ЯОС от 19.04.2012 г. по т.д.№4/2012 г. на ЯОС. Твърди се, че дружеството е неплатежоспособно, не развива дейност, не притежава имущество, с което да покрие задълженията си и е спряло плащанията към кредиторите си - последното извършено плащане е на 12.08.2013 г.. Към молбата са приложени изискуемите по чл.628 от ТЗ доказателства.

В с.з. молителя не се явява, но чрез процесуалния си представител адв.П.П. от ЯАК поддържа молбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

След извършена служебна справка в Търговския регистър се установи, че "ИНЕКСПРЕС" ООД - гр.Ямбол е с ЕИК 128522133 и се представлява от ликвидатора Н.Д.Н.. Дружеството е обявено в ликвидация.

След извършена служебна справка в деловодната система на ЯОС, настоящия съд констатира, че с влязло в законна сила на 22.05.2012 г.  решение, постановено по т.д.№4/2012 г. по описа на ЯОС „ИНЕКСПРЕС”ООД гр.Ямбол с ЕИК 128552133 е прекратено, на осн. чл.517 ал.3, изр.четвърто ГПК, по отношение на дружеството е открито производство по ликвидация и на осн. чл.156, ал.2 ТЗ е назначен за ликвидатор съдружникът- управител Н.Д.Н..

По делото са представени Баланс на дружеството за периода 01.01.2013 г. - 12.08.2013 г. и Баланс към 16.05.2017 г., данните от които сочат на тежко икономическо състояние на последното. От представеният списък на кредиторите се установява, че дружеството има двама кредитори, задълженията към които са в общ размер на 8069,76 лв.

По делото молителят е представил доказателства, от които се установява, че за депозираната молба, образувана в настоящото дело, е уведомена НАП, съгласно изискванията на чл.78 от ДОПК.  

По делото е назначена и изслушана съдебно – икономическа експертиза, която като обективна, компетентна и неоспорена, се възприе от съда. Видно от заключението на вещото лице задълженията на длъжника към кредиторите му са в размер на 8069,76 лв., които са към двама кредитори - А. Е. М. и "Маркет скрийн вижън" ЕООД, посочени в списък на кредиторите, изготвен от вещото лице. Задълженията към тези кредитори не са осчетоводени в счетоводните регистри на дружеството. Към 16.05.2017 г. (датата на подаване на молбата) длъжника не разполага с никакво имущество, в т.ч. дълготрайни материални активи, материални запаси, вземания, парични средства в банкова сметка. ***0 лв. Вещото лице е установило, че срещу длъжника няма образувани изпълнителни дела. Наложен е запор върху дружествените дялове на А. Е. М. в полза на "Маркет скрийн вижън" ЕООД. Вещото лице е изчислило показатели за финансовото състояние на длъжника, въз основа на които е направило извод за тежкото му финансово състояние, за превишение на задълженията спрямо капитала, за бързо растящата зависимост от външни източници на средства. Изследвайки съотношението между активите и пасивите на дружеството и неговата тенденция, сравнено с предходни периоди, в.л. е посочило, че за периода 31.12.2013 г. - 16.05.2017 г. дружеството не разполага с активи и пасиви, а с оглед преустановената му дейност не се и очаква да генерира приходи от търговска дейност. Вещото лице е констатирало, че длъжника е спрял плащанията на 12.08.2013 г. Датата, на която е извършено последно плащане на задължения е 12.08.2013 г., когато от банковата сметка на дружеството са извършени плащания на задължения към бюджета и към доставчици в размер на 15698,72 лв.,  като след тази дата плащания не са правени. В о.с.з. вещото лице уточни, че към 2013 г. е продаден последния недвижим имот на дружеството и са осребрени последните му активи, след което е извършено погасяване на задължения. Към 31.12.2013 г. балансът на дружеството е нулев.

С Определение, постановено в з.с.з на 07.06.2017 г., на основание чл.629б, вр. чл.632, ал.1 от ТЗ, съдът указа на лицата по чл.625 от ТЗ, т.ч. длъжника "ИНЕКСПРЕС" ООД - гр.Ямбол с ЕИК 128522133 /в ликвидация/ и установените по делото негови кредитори: А. Е. М. и "Маркет Скрийн Вижън" ЕООД гр.София с ЕИК 175385116, както и на всички други кредитори, че в едноседмичен срок, считано от датата на обявяване на определението в ТР, следва да предплатят сумата 5000 лв., необходима за покриване началните разноски по производството по несъстоятелност, за което в същия срок да представят доказателства по делото. Уведомяването на посочените лица се извърши чрез обявяване на определението на съда в Търговския регистър, като бе посочен срока за предплащане на определената от съда сума, както и бяха изрично указани последиците по чл.632, ал.1 от ТЗ, в случай че сумата не бъде предплатена в определения срок. В определения от съда срок и по посочената банкова сметка суми за покриване началните разноски по производството не постъпиха.

Въз основа на така установената фактическа обстановка, съдът прави следните правни изводи:

Предвид обстоятелствата, наведени в депозираната молба, съдът е сезиран с искане за откриване производство по несъстоятелност на "ИНЕКСПРЕС" ООД с ЕИК 128522133 /в ликвидация/. Молбата е с правно основание чл.625 и сл., вр. чл.611, ал.3 от ТЗ. Същата е основателна в хипотезата на чл.632, ал.1 от ТЗ.  Съображенията са следните:

Съобразно нормата на чл.632, ал.1 от ТЗ, когато наличното имущество е недостатъчно за покриване на началните разноски и ако разноските не са платени по реда на чл.629б от ТЗ, съдът обявява неплатежоспособността, определя началната й дата, открива производство по несъстоятелност, допуска обезпечение чрез налагане на запор, възбрана или други обезпечителни мерки, постановява прекратяване дейността на предприятието, обявява длъжника в несъстоятелност и спира производството. От анализа на правната норма е видно, че съдът на първо място е длъжен да изследва налице ли е релевантния факт на неплатежоспособността на молителя.

Легалното определение на понятието “неплатежоспособност” е изведено в нормата на чл.608, ал.1 от ТЗ, съобразно която неплатежоспособен е търговец, който не е в състояние да изпълни изискуемо: 1. парично задължение, породено от или отнасящо се до търговска сделка, включително нейната действителност, изпълнение, неизпълнение, прекратяване, унищожаване и разваляне, или последиците от прекратяването й, или 2. публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност, или 3. задължение по частно държавно вземане. Според чл.608, ал.3 ТЗ неплатежоспособността се предполага, когато длъжникът е спрял плащанията, като спиране на плащанията е налице и когато длъжникът е платил изцяло или частично вземания на определени кредитори.

По делото, при отделяне на спорното от безспорното, съдът приема за безспорно установени следните правно релевантни факти: молителят е ООД, редовно вписано в ТР при АВп, т.е. притежава качеството “юридическо лице”, което осъществява търговска дейност и съответно има качеството на търговец по смисъла на чл.1 от ТЗ. С влязло в законна сила на 22.05.2012 г.  съдебно решение дружеството е прекратено, на осн. чл.517 ал.3, изр.четвърто ГПК и по отношение на него е открито производство по ликвидация. Поради тази причина оттогава и понастоящем дружеството не упражнява търговска дейност и не е в състояние да изплати задълженията си, които са изискуеми, като общият размер на същите (съобразно заключението на СИЕ)  възлиза на сума в размер на 8069,76 лв. Длъжникът не е в състояние да се разплати по посочените задължения, поради което може да се приеме обоснован извод, че е изпаднал в състояние на неплатежоспособност. Пак съобразно заключението на СИЕ, в резултат на извършената ликвидация, към 2013 г. е продаден последния недвижим имот на дружеството и са осребрени последните му активи, след което е извършено погасяване на задължения. Към 31.12.2013 г. балансът на дружеството е нулев.

Съдът приема за доказан и факта, че длъжникът е спрял плащанията (с оглед заключението на ВЛ), което налага извода, че е неплатежоспособен (законовата презумпция на чл.608, ал.3 от ТЗ). Като дата, на която са спрени плащанията съдът счита, че следва да се приеме установената от вещото лице дата - 12.08.2013 г.

С оглед задължението си да обсъди и състоянието на имуществото на длъжника, съдът намира следното: видно от приложените от молителя доказателства, а и от заключението на вещото лице се установява, че към 16.05.2017 г. (датата на подаване на молбата) длъжника не разполага с никакво имущество, в т.ч. дълготрайни материални активи, материални запаси, вземания, парични средства в банкова сметка, ***00 лв. При това положение следва извод, че дружеството не разполага с имущество за покриване не само на задълженията му, но и за покриване на началните разноски в настоящото производство. Длъжника не разполага и с парични средства по банкови сметки, а сумата в наличност е минимална. От друга страна по делото е безспорен факта, че длъжникът не упражнява търговска дейност, от която да реализира приходи.

При обсъждане на финансово-икономическото състояние на длъжника, размера на задълженията му, прежде обявената ликвидация и след установяване липсата на притежавано от него имущество, за съдът се налага извода, че не е налице и хипотезата на чл.631 от ТЗ – затрудненията на длъжника не са временни, а са трайни по своя характер.

С оглед на изложеното до тук, решаващия съд намира за основателна депозираната молба, като следва да бъде постановено решение за откриване на производство по несъстоятелност, като за начална дата на неплатежоспособността бъде приета установената в хода на процеса дата на спиране на плащанията – 12.08.2013 г. Производството по несъстоятелност следва да бъда открито в хипотезата на чл.632, ал.1 от ТЗ, тъй като длъжникът – молител не разполага с имущество - дълготрайни и краткотрайни активи, което да е достатъчно дори за покриване на разноските в производството по несъстоятелност. От друга страна по делото е безспорен факта, че длъжникът не упражнява търговска дейност, от която да реализира приходи. Предвид на изложеното за решаващият съд следва извода, че длъжникът не разполага с достатъчно имущество не само за покриване на задълженията му, но дори за покриване на разноските по несъстоятелността, поради което и решението следва да бъде постановено в хипотезата на чл.632, ал.1 от ТЗ. Видно от цитираната правна норма, за да е налице тази хипотеза, следва наличното имущество на длъжника да е недостатъчно за покриване на разноските по несъстоятелността, които законодателят изчерпателно е изброил в чл.723 от ТЗ. Като начални разноски следва да се третират тези по т.1 и 2 – държавна такса, разноски и възнаграждение на синдика. Както вече се посочи по-горе, молителя не упражнява търговска дейност, от която да реализира приходи. По твърдения в молбата, а и от заключението на вещото лице, се установява, че не разполага с активи, след осребряване на които да бъдат покрити необходимите разноски по несъстоятелността. Ето защо, съдът приема, че е налице недостатъчност на имуществото по см. на закона и тя е в такава степен, че не е в състояние да покрие началните разноски по производството.

Както вече бе посочено по-горе с Определение, постановено в з.с.з на 07.06.2017 г., на основание чл.629б, вр. чл.632, ал.1 от ТЗ, съдът указа на лицата по чл.625 от ТЗ, т.ч. длъжника "ИНЕКСПРЕС" ООД с ЕИК 128522133 /в ликвидация/ и установените по делото негови кредитори: А. Е. М. и "Маркет Скрийн Вижън" ЕООД гр.София с ЕИК 175385116, както и на всички други кредитори, че в едноседмичен срок, считано от датата на обявяване на определението в ТР, следва да предплатят сумата 5000 лв., необходима за покриване началните разноски по производството по несъстоятелност. Уведомяването на посочените лица се извърши чрез обявяване на определението на съда в Търговския регистър, като бе посочен срока за предплащане на определената от съда сума, както и бяха изрично указани последиците по чл.632, ал.1 от ТЗ, в случай че сумата не бъде предплатена в определения срок. В определения от съда срок и по посочената банкова сметка суми за покриване началните разноски по производството не постъпиха.

Ето защо съдът преценя депозираната молба за основателна, в хипотезата на чл.632, ал.1 ТЗ. Следва да бъде обявена неплатежоспособността на молителя, с начална дата 12.08.2013 г., да се открие производство по несъстоятелност, да се допусне обезпечение чрез налагане на запор и възбрана върху имуществото, да се обяви длъжника в несъстоятелност и се спре производството по делото.

Тъй като се касае за дружество, което е в процедура по ликвидация, на основание чл.272а от ТЗ следва да бъде постановено спиране на производството по ликвидация на "ИНЕКСПРЕС" ООД с ЕИК 128522133.

Водим от изложеното и на основание чл.632, ал.1 от ТЗ, Ямболският окръжен съд

 

Р   Е   Ш   И   :

 

 

ОБЯВЯВА неплатежоспособността на "ИНЕКСПРЕС" ООД - гр.Ямбол с ЕИК 128522133 /в ликвидация/, с начална дата – 12.08.2013 г.

 

ОТКРИВА производство по несъстоятелност по отношение на "ИНЕКСПРЕС" ООД - гр.Ямбол с ЕИК 128522133 /в ликвидация/.

 

ДОПУСКА обезпечение чрез налагането на запор и възбрана върху имуществото на "ИНЕКСПРЕС" ООД - гр.Ямбол с ЕИК 128522133 /в ликвидация/.

 

ПОСТАНОВЯВА прекратяване дейността на предприятието на "ИНЕКСПРЕС" ООД - гр.Ямбол с ЕИК 128522133 /в ликвидация/.

 

ОБЯВЯВА "ИНЕКСПРЕС" ООД - гр.Ямбол с ЕИК 128522133 /в ликвидация/  в несъстоятелност.

 

СПИРА производството по ликвидация на "ИНЕКСПРЕС" ООД - гр.Ямбол с ЕИК 128522133 /в ликвидация/.

 

СПИРА производството по несъстоятелност на "ИНЕКСПРЕС" ООД - гр.Ямбол с ЕИК 128522133 /в ликвидация/ по търговско дело №40/2017 г. по описа на Ямболски окръжен съд.

 

УКАЗВА на кредиторите, че ако в едногодишния срок по чл.632 ал.2 от ТЗ от вписване на решението в Търговския регистър сумата от 5000 лева не бъде депозирана за предплащане на началните разноски или не се удостовери, че е налице достатъчно имущество, производството по несъстоятелност на "ИНЕКСПРЕС" ООД - гр.Ямбол с ЕИК 128522133, ще бъде прекратено и постановено заличаване на длъжника от търговския регистър.

 

Препис от решението, на основание чл.622 от ТЗ, да се изпрати за вписването му в Търговския регистър.

 

Решението да се впише и в книгата по чл.634в от ТЗ.

 

Решението, на осн. чл.633, ал.1 от ТЗ, подлежи на обжалване пред АС гр.Бургас, в 7-дневен срок от вписването му в Търговския регистър.

 

 

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: