Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 50                        27.06.2017г.                  гр.Ямбол

 

  В   ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І -ви  граждански състав

На  27  юни  2017 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ И.

                                                     

Като разгледа докладваното от съдия Н.И.  ф. дело237 по описа на 1997година

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.595 и сл. ГПК, вр. чл.9 ЗНЧ.

Постъпило е заявление, вх.№3817/22.06.2017г. от Д.Д., К.И., С.И., В.В. и И.Д., в качеството на членове на Настоятелството на Народно читалище „Напредък-1927” с.Голям Манастир, община Тунджа, обл.Ямболска, с което се иска вписване на промени в обстоятелствата по партидата на читалището, гласувани на извънредно ОС, проведено на 16.06.2017г., в частност: заличаване на досегашния председател на читалището и вписване на нов.

Към заявлението са приложени – Покана за събрание от 06.06.2017г.; Списък на членовете, получили покана за събранието /с подписи на лицата и дата на която поканата е била връчена/; Протокол от общо събрание проведено на 16.06.2017г.- препис - извлечение; Нотариално заверен образец от подписа на Д.И.Д.; Декларации от Д.И.Д. за липса на родствени връзки; Свидетелства за съдимост на Д.И.Д.. 

След като се запозна с приложените документи и извърши проверка за тяхното съответствие с нормите на ЗНЧ и Устава на Читалището, съдът намира, следното:

Предмет на проверката в производството по вписване по реда на чл.602 ал.2 ГПК са допустимостта и основателността на направеното искане за вписване. Това включва проверка от формална страна за наличието на изискванията на чл.596 и чл.601 ГПК и от материална – налице ли е валидно възникнало обстоятелство, подлежащо на вписване.

Искането за вписване е допустимо – подадено е от надлежни лица , и отговаря на формалните изисквания на чл.601 ГПК.

Разгледано по същество, искането е неоснователно.

Представените със заявлението писмени доказателства не установяват редовно свикване и провеждане на извънредно Общо събрание на читалището на 16.06.2017г.

Тъй като се касае за извънредно ОС на читалището, съгл. чл.15 ал.1 ЗНЧ, такова  може да бъде свикано по решение на настоятелството, по искане на проверителната комисия или на една трета от членовете на читалището с право на глас. В случая, липсва прието решение за свикване на извънредно ОС на читалището, което да е прието от читалищното настоятелство, в което да е определен дневен ред и дата на провеждане на извънредното ОС /съгл. изискването на чл.15, ал.1 ЗНЧ/.

На следващо място на проведеното на 16.06.2017г. е било взето решение по т.1 от дневния ред за освобождаване на П.Д.П., като председател на читалището. Това лице обаче, съгл. съгл. взето решение на ОС на читалището от 29.03.2016г. е и член на читалищното настоятелство, като съгласно решение взето на същото ОС, настоятелството се състои от 5 члена: П.Д.П.- Председател; К.Д.И.; С.А.И.; В.Д.В. и И.Д.Д. /вписани с Решение №38/07.04.2016г./. Липсва надлежно взето решение обаче за освобождаването на П.Д.П., като член на читалищното настоятелство, респ. за избор на такъв член на Д.И.Д. /Д.Д. не е била член на ЧН, ОС не е гласувало решение, с което да я избере за член на ЧН/. Липсва и решение за промени в числения и персоналния състав на настоятелството /такива промени не са били част от дневния ред на ОС и не са част от подаденото заявление/, до каквито би се стигнало, в случай че се приеме, че Д. е станала член на ЧН, и при липсата решение за освобождаване на П., като член на ЧН.

При изложеното до тук съдът счита, че по заявлението,  вх.№3817/22.06.2017г. на Д.Д., К.И., С.И., В.В. и И.Д., в качеството на членове на Настоятелството на НЧ „Напредък-1927” с.Голям Манастир, община Тунджа, обл.Ямбол, с което се иска вписване на промени в обстоятелствата по партидата на читалището, гласувани на извънредно ОС, проведено на 16.06.2017г., в частност: заличаване на досегашния председател на читалището и вписване на нов, следва да бъде постановен отказ.

 Водим от горното, ЯОС

 

Р  Е  Ш  И :

 

ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при Окръжен съд гр.Ямбол, по партидата на Народно читалище „Напредък-1927” с.Голям Манастир, община Тунджа, обл.Ямболска,  по ф.д. №237/1997г. на ЯОС, на обстоятелствата по заявление вх.№3817/22.06.2017г.,  депозирано от Д.Д., К.И., С.И., В.В. и И.Д., в качеството на членове на Настоятелството на НЧ „Напредък-1927” с.Голям Манастир, община Тунджа, обл.Ямбол, с което се иска вписване на промени в обстоятелствата по партидата на читалището, гласувани на извънредно ОС, проведено на 16.06.2017г., в частност: заличаване на досегашния председател на читалището и вписване на нов председател.

Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му на заявителите.

 

 

 

                                                                 ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: