ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

 

......................   29.06.2017г., гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, IV-ти състав, в закрито заседание на 29.06.2017г. в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калина Пейчева

                            

като разгледа докладваното от съдията К. Пейчева

ч.гр. дело 211/2017г. по описа на ЯОС,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по молба от А.П.Я., ЕГН ********** *** чрез адв. И. С., вписана в ЯАК, съдебен адрес:***, к.*, тел.*********, по чл.46 от Регламент №1215/2012г. на Европейския Парламент и на Съвета от 12.12.2012г. относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по граждански и търговски дела, за отказ за изпълнение на съдебното решение на Едночленен Първоинстанционен съд на гр.Александруполи, Гърция, № 6/171/∆.П./6/2017 от дата 17.02.2017г. Молителят възразява, че са налице основанията за отказ за изпълнение (съображение 29 към Брюксел 1Б), визирани в разпоредбите на чл.45 и чл.46 от Регламент № 1215/2012г., тъй като, според него, на първо място Решението противоречи на обществения ред в България като сезирана държава-членка, и на второ място: съдебното Решение е постановено в негово отсъствие, не му е връчен документ за образуване на производството или равностоен такъв в достатъчен срок и по този начин не бил имал възможност да организира защитата си, нито имал възможност да предявя иск за оспорване на съдебното решение. Възразява, че предявеният иск пред Първоинстанционния съд на гр.Александруполи, Гърция, е насочен само срещу дружеството "АГРОМЕЛ"СД, но не и към него като физическо лице. Молителят твърди, че не участва в дружеството-ответник към момента на подаване на заявлението в съда.

Като се позовава на обстоятелството, че решението е постановено в отсъствието му, че никога не му бил връчван документ за образуване на дело или равностоен такъв, нито участвал в каквото и да било съдебно производство, че не участва в дружеството-ответник към момента на подаване на заявлението в съда, както и че има нередовности от външна страна в Удостоверението по чл.53 от Регламента, смята, че са налице основанията за отказ от изпълнение на чуждестранното съдебно решение, поради което моли съда да постановите съдебен акт, с който не допусне изпълнение на приложеното съдебно решение.

ЯОС констатира, че в същия съд е образувано ч.гр.д.№210/2017г., разпределено с протокол на същия съдия-докладчик, по молба от А.П.Я., ЕГН ********** ***, чрез адв.И. С., вписана в ЯАК, съдебен адрес:***, к.*, тел.*********, по чл.46 от Регламент №1215/2012г. на Европейския Парламент и на Съвета от 12.12.2012г. относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по граждански и търговски дела, за отказ за изпълнение на съдебното решение на Едночленен Първоинстанционен съд на гр.Александруполи, Гърция, № 6/171/∆.П./6/2017 от дата 17.02.2017г., която е идентична с настоящата. Ч.гр.д.№210/2017г. по описа на ЯОС към момента е висящо като молбата на А.П.Я. ***, чрез адв.И. С., е оставена без движение за внасяне на дължимата държавна такса.

Съгласно чл.126 от ГПК, когато в един и същ съд има висящи две дела между същите страни, на същото основание и за същото искане, по-късно заведеното дело се прекратява служебно от съда. Ето защо, съдът следва да прекрати служебно по-късно заведеното дело - ч.гр.д.№211/2017г. по описа на ЯОС.

Предвид изложеното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Прекратява, на основание чл.126, ал.1 от ГПК, производството по ч.гр.д.№211/2017г. по описа на ЯОС.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд - Бургас в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

                                      

                                       Окръжен съдия: