О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

 

                                           8.06.2017 г.       гр.Ямбол

 

   Ямболският окръжен съд, първи въззивен граждански състав

   на..…осми…юни..………...две хиляди и седемнадесета година

   в закрито заседание в следния състав:

                                                    Председател: Росица Стоева

                                                           Членове: Калина Пейчева

                                                                           Галина Вълчанова

 секретар                                              

 като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова

 възз.ч.гр.д. № 182 по описа на 2017 г.,

 за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274 и сл. от ГПК.

Пред ЯОС е депозирана частна жалба от Т.С.Т. – ищец по гр.д.№ 3650/2016 г. по описа на ЯРС против определение № 900/4.05.2017 г., постановено по делото, с което се прекратява производството. Излагат се оплаквания за това, че съдът неправилно е изчислил изтичането на срока даден за отстраняване на нередовности, както и този за удължаването му и е приел, че ищецът е отстранил тези нередовности извън дадения срок. Твърди се, че едноседмичният срок, даден в с.з. на 19.04.2017 г. следва да е изтекъл на 26.04.2017 г., а след удължаването му от съда до 3.05.2017 г. следва да се приеме, че новият срок е изтекъл на 4.05.2017 г., когато е и изпратена чрез куриер молбата за отстраняване на нередовностите. Иска се отмяна на определението като незаконосъобразно и неправилно, тъй като прегражда пътя за развитие на делото и връщането му за продължаване на съдопроизводствените правила.

В срока по чл.276 от ГПК другите страни не са депозирали отговор по частната жалба.

Съдът след като се запозна с възраженията по частната жалба и материалите по делото, намира същата за допустима, но разгледана по същество за НЕОСНОВАТЕЛНА по следните съображения:

В съдебно заседание на 19.04.2017 г. районният съд след като е констатирал нередовно призоваване на ответницата Н.С.М., е оставил производството без движение и указал на ищеца, че в едноседмичен срок от заседанието следва да представи справка за постоянен и настоящ адрес като при неизпълнение на указанията исковата молба ще бъде върната, а производството за делба – прекратено. Срокът за изпълнение на това указание е изтекъл на 26.04.2017 г. На 27.04.2017 г. ищецът е поискал удължаване на срока за представяне на адресната справка и на 28.04.2017 г. съдът е постановил определение, с което продължава срока за отстраняване нередовностите по исковата молба с 1 седмица, считано от 26.06.2017 г., т.е. до 3.05.2017 г., включително. Това определение е било окончателно и съответно не е съобщено на ищеца. На 4.05.2017 г. съдът е постановил определение за прекратяване на производството и връщане на исковата молба поради неотстраняване в срок на нередовностите по нея, което се атакува в настоящото производство.

Съдът намира атакуваното определение за правилно. В разпоредбата на чл.63 от ГПК е уреден редът за продължаване на срок по молба на заинтересованат страна като в ал.2 е посочено и как следва да бъде продължен този срок – новоопределният срок не може да бъде по-кратък от първоначалния /в случая 1 седмица/ и продължаването на срока тече от изтичане на първоначалния. Именно след извършване на тази преценка районният съд е постановил определението си за продължаване на срока с 1 седмица, считано от 26.04.2017 г. до 3.05.2017 г. включително. Съдът не споделя възраженията на частния жалбоподател за неправилно изчисляване на срока от съда, тъй като в случая срокът е седмичен, а съгласно чл.60 ал.4 от ГПК срокът, който се брои на седмици, изтича в съответния ден на последната седмица, а не както се твърди, че изчисляването следва да бъде съгласно чл.60 ал.5 от ГПК, регламентиращ изчисляване на срока в дни.

Постановеното от съда определение за продължаване на срока не подлежи на обжалване, респ. съдът не е длъжен да съобщи акта на страната – определение № 158/18.03.2011 г. по к.ч.гр.д.№ 145/2011 г. III ГО на ВКС. При изричното посочване в чл.63 ал.2 от ГПК за начина, по който се продължава този срок, в неин интерес е да следи за отговора на съда по молбата й за удължаване на срока, за да се съобрази с неговото изпълнение.

При изрично постановеното от съда изтичане на срока на 3.05.2017 г. включително е без значение пускането на молбата за отстраняване на нередовностите по куриер на 4.05.2017 г., тъй като вече това е сторено след изтичане на срока.

С оглед изложеното и след като страната не е отстранила нередовностите в рамките на удължения срок, връщането на исковата молба и прекратяване на делото е правилно и атакуваното определение следва да бъде оставено в сила.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                              ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА определение № 900/4.05.2017 г., постановено по гр.д.№ 3650/2016 г. по описа на ЯРС.

Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от връчването му на страните пред ВКС.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 ЧЛЕНОВЕ: 1.                            2.