О  П  Р  Е  Д  Е Л  Е  Н  И  Е

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,        ІІ-ри Въззивен  граждански  състав    

На   06  юни  2017 година

В закрито заседание в следния състав:

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОБРИН КЮЧУКОВ

                                    ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                          ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

възз. гр. дело №178  по описа за 2017 година

За да се произнесе взе предвид:

 

Производството е по реда на чл. 435 от ГПК.

Постъпила е жалба от Дирекция "Социално подпомагане" гр.Ямбол чрез пълномощник юрисконсулт В. Г. А. против Разпореждане от 31.03.2017г. на ДСИ при ЯРС по и.д.№391/2017г. по описа на ДСИ при ЯРС. Твърди се, че с разпореждането ДСИ неправомерно е оставил без движение Молба вх.№ 4958/29.03.2017г. по описа на ДСИ при ЯРС и по този начин на практика е отказал извършване на поисканите с молбата изпълнителни действия по делото.

По жалбата не е постъпило възражение от другата страна.

На основание чл.436 ал.3 ГПК са постъпили мотиви по обжалваните действия, от ДСИ при ЯРС.

ЯОС, след като се запозна с оплаквания в жалбата и изп.д. №391/2017г. по описа на СИС при ЯРС, намира за установено следното:

Изп.дело №391/2017г. по описа на ДСИ при ЯРС е било образувано на 29.03.2017г. въз осн. на Молба вх.№4958/29.03.2017г. на Дирекция "Социално подпомагане" гр.Ямбол, чрез пълномощник юрисконсулт В. Г. А. и изпълнителен лист от 10.03.2008г., издаден по ч.гр.д. №389/2008г. на ЯРС, против З. Ю. А. от гр. Я. С молбата си за образуване на изп. дело, взискателя е поискал да се направи справка за регистрирани трудови договори на длъжника и евентуално налагане на запор, при наличие на такива, като в нея е посочил сумите по изпълнителния лист.

С атакуваното Разпореждане от 31.03.2017г., молбата на взискателя е била оставена без движение и са били дадени указания на същия, че следва да посочи актуален размер на дълга и датата на законната лихва, тъй като от отбелязванията по изпълнителния лист, ДСИ е констатирал, че длъжника е погасил част от задължението. /Видно от писмените обяснения на ДСИ, преди образуване на и.д.№391/2017г.  е било образувано предходно дело при ДСИ при ЯPC, което е било прекратено на осн. чл.433 ал.1 т.8 от ГПК/. Видно от съдържанието на обжалваното разпореждане, същото не съдържа отказ на ДСИ за извършване на изпълнителни дийствия, а само указания до взискателя да изправи нередовностите в молбата, в частта й касаеща размера на претендираното вземане, тъй като е установил, че длъжникът е правил плащания по ИЛ по предходно изпълнително дело.

Жалбата е процесуално недопустима.

Същата е подадена от взискателя в изпълнителното производство Дирекция "Социално подпомагане" гр.Ямбол и е против разпореждане /имащо характер на разпореждане по без движение /, с което на взискателя са били дадени указания от ДСИ: "да посочи актуален размер на дълга и датата на законната лихва, тъй като видно от отбелязванията по изпълнителния лист, длъжника е погасил част от задължението".

Съгласно разпоредбата на чл.435 ал.1 ГПК взискателят може да обжалва отказа на съдебния изпълнител да извърши искано изпълнително действие, както и спиране и прекратяване на принудителното изпълнение. С жалбата се атакува не действие на ДСИ, а разпореждане за без движение, съдържащо указания до жалбоподателя- взискател по делото. Този акт на ДСИ не е от кръга на лимитативно изброените в горецитираната разпоредба. Не може да се приеме, че се обжалва отказ на ДСИ да извърши конкретно изпълнително действие, тъй като такъв отказ с атакувания акт не е направен.

Предвид гореизложеното, ЯОС намира, че жалбоподателят няма правен интерес от обжалване, тъй като обжалваното от него разпореждане на ДСИ не е от кръга на действията на съдебния изпълнител, които подлежат на съдебен контрол в конкретния случай. 

Доколкото ДСИ в разпореждането си, в нарушение на разпоредбите на ГПК не е указал на взискателя, в какъв срок следва да изпълни указанията и какви ще са последиците от неизпълнението им, и за да се избегне неоснователно удължаване на срока за изпълнение на разпореждането, взискателят е следвало изрично да заяви позицията си пред ДСИ, че счита молбата си за редовна /с оглед становището си заявено в жалбата/ и да поиска извършване на изпълнителни действия и едва при отказ от извършване на такива, респ. при прекратяване на изп. производство, за жалбоподателя би бил налице правен интерес от обжалване в хипотезата на чл.435 ал.1 ГПК.

Ето защо, ЯОС счита, че жалбата следва да се остави без разглеждане, като недопустима и производството по делото да се прекрати.

Водим от изложеното, ЯОС

 

 О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ, като процесуално недопустима, жалбата на Дирекция "Социално подпомагане" гр.Ямбол, подадена чрез пълномощник юрисконсулт В. Г. А. против Разпореждане от 31.03.2017г. на ДСИ при ЯРС по и.д.№391/2017г. по описа на ДСИ при ЯРС /с което е оставена без движение молба на взискателя с вх.№ 4958/29.03.2017г./.

ПРЕКРАТЯВА производството по възз. гр. дело №178/2017г. по описа на Ямболски окръжен съд

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Бургас, в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ: 1.                               

 

 

 

 

                                                                                          2.