О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

192                                           16.05.2017 г.                               Гр.Ямбол

 

В   И М Е ТО     Н А      Н А Р О Д А

 

 

Ямболският  окръжен съд                               V-ти  наказателен състав

На  16 май                                                                                 2017г.                                                     в  закрито  съдебно заседание,в следния състав:

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: И. ИВАНОВ

                                                     ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                                            КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

                                                                             

 

изслуша докладваното от съдия И. Иванов

ВЧНД № 129/2017г. по описа на ЯОС и за да се произнесе взе предвид следното:       

 

        Производството пред ЯОС е  по  реда на чл. 243 ал.7 от НПК и е образувано   по  постъпил протест от прокурор от Районна прокуратура - Елхово  ,  против Определение № 77/ 09.03.2017г., постановено  по ЧНД№ 118/2017г. на  Районен съд - Елхово.

        С атакуваното  определение ЕРС  е   отменил Постановлението на ЕРП  от 15.02.2017г. за частично прекратяване на наказателното производство -  ДП № 397/2016г. на РУ- Елхово в частта В.о срещу В.Л.К. и И.Л.К. за извършено престъпление по чл.195 ал.1 т.3 и т.4 вр. с чл.194 ал.1 вр. с чл.20 ал.2 вр. с чл.26 ал.3 вр. с чл.63 ал.1 т.3 от НК , както и в частта срещу Ж.Й.П. за това , че на *******. чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - срязване пантите на метална каса и чрез използване на техническо средство ъглошлайф е направил опит да отнеме чужди движими вещи на обща стойност 1 558,99лв. , собственост на "Б п" ЕАД от владението на Л.Д.П., без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои , като макар и довършено , от деянието не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца обществвеноопасни последици  , и  е върнал  делото  на ЕРП за допълнително разследване .

        В протеста се  навеждат  доводи  за незаконосъобразност и  необоснованост  на  атакувания  съдебен  акт като се твърди,че на досъдебното производство са извършени всички възможни процесуално-следствени действия.Направен е  опит да се докаже колко безсмислено е извършването на всяко процесуално следствено действие по указание на ЕРС. Настоява се да бъде отменено атакуваното Определение  на ЕРС и да се остави в сила Постановлението на ЕРП за частично прекратяване на наказателното производство – ДП 397/2016г. по описа на РУ - Елхово.

        След като се запозна с  протеста на ЕРП и след служебна проверка  ,ЯОС в настоящия  съдебен състав  намира следното :

         Протестът  е ДОПУСТИМ   като  подаден от  лице  имащо право и  интерес да протестира в законния 7-дневен срок,  а  разгледан по същество  се преценява  като НЕОСНОВАТЕЛЕН  предвид следното :

        Досъдебното  производство   № 397/2016г.  е образувано  и В.о  срещу  "НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ" , за това , че за времето около 17,00ч. на *******. до 08,00ч. на *****.е отнел чужди движими вещи - компютър марка "STEMO N 3 LEVEL" 1 бр. монитор марка "ASUS" на обща стойност около 700лв.от владението на собственика му "Б.П" ЕАД , без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои , като за извършването на деянието е разрушил преграда здраво направена за защита на имот - счупил прозорец на втория етаж на масивна монолитна постройка - пощенска станция и е деформирал метална решетка към стая - престъпление по чл.195 ал.1 т.3 вр. с чл.194 ал.1 от НК.

         За извършеното престъпление са привлечени в качеството на обвиняеми Ж.Й.П. и непълнолетните И.Л.К. и В.Л.К..

         По делото са разпитани като свидетели  Л.Д.П., Ц.К.Х., З.М.П., П.В.И., Л.И.К. А.П.П., Д.С.В., извършени са множество процесуално-следствени действия , като в хода на разследването са събрани и писмени доказателства.

         С Постановление на ЕРП  от 15.02.2017г. наказателното производство  В.о  против П.И.К. и В.К.  е частично прекратено на основание чл.243 ал.1 т.2 от НПК, в частта В.о срещу В.Л.К. и И.Л.К. за извършено престъпление по чл.195 ал.1 т.3 и т.4 вр. с чл.194 ал.1 вр. с чл.20 ал.2 вр. с чл.26 ал.3 вр. с чл.63 ал.1 т.3 от НК , както и в частта срещу Ж.Й.П. за това , че на *******. чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - срязване пантите на метална каса и чрез използване на техническо средство ъглошлайф е направил опит да отнеме чужди движими вещи на обща стойност 1 558,99лв. , собственост на "Б.П" ЕАД от владението на Л.Д.П., без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои , като макар и довършено , от деянието не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца обществвеноопасни последици. 

          Проверяващата  инстанция  след  служебна проверка на събраните  по делото  доказателства, намира  изводите  на първоинстанционния  съд за  обосновани, правилни  и законосъобразни.

         Въззивният съд в настоящия си състав приема , че правилно и законосъобразно ЕРС е възприел изцяло фактическата обстановка такава, каквато е описана в обстоятелствената част на Постановлението за частично прекратяване на ЕРП, но не и направените от наблюдавщия прокурор изводи , довели до постановяване на акта му.

         Правилно и законосъбразно ЕРС е приел че изводите на прокурора от ЕРП са неправилни , незаконосъобразни и необосновани и некореспондиращи с доказателствената съвкупност, както и че разследването по делото не е извършено пълно, обективо и всестранно.

         Настоящият състав на ЯОС също не споделя извода на прокурора  че в подкрепа на обвинителната теза за ангажиране на наказателната отговорност на обвиняемите И.К.  и В.К. са единствено показанията на свидетеля Ц.К.Х..Не е отделено достатъчно внимание на резултатите от трасологическата експертиза  , от които е видно , че освен обв.П. в пощенската станция са били и непълнолетните И.К. и В.К..Прокурора от ЕРП е пренебрегнал както направеното и от двамата обвиняеми И. и В.  К.пред баща им признание за влизане в процесната сграда чрез счупване на прозорец, така и съдържащото се такова в протокола за доброволно предаване от 25.10.2016г. в който при предаване на собствените си маратонки , обвиняемия В.К. е заявил , че с тях е влизал в ПС - с.В..

         Настоящият състав на ЯОС  също не споделя тезата на прокурора от ЕРП че са изчерпани доказателствените способи за установяване на съпричастността на обвиняемите В. и И. К.към инкриминираното престъпление ¸както и на обвиняемия П. в извършване на второто от деянията , посочени в постановлението му за привличане в качеството на обвиняем.По делото не е извършено обективно и всестранно разследване , поради което и извода на прокурора за недоказаност на тези части от обвинението , без да са изчерпани всички възможности за събиране на доказателства е необоснован.

       Следва да се изясни обстоятелството , кога свидетелят Л.К. е констатирал липсата на откраднатото техническо средство , къде го е държал и какви са техническите му спецификации и цвят.

       Правилно и законосъобразно ЕРС е дал указание да бъде разпитан в качеството на свидетел и инспектора от детска педагогическа стая Б.Д.относно обстоятелствата какво е споделил с него непълнолетния И.К..

       С оглед изяснявана на обективната истина по делото следва на двамата непълнолетни обвиняеми да бъде назначена психиатрично-психологична експертиза.

       Предвид изложеното по- горе ЯОС намира , че Определението на ЕРС е законосъобразно и обосновано , като изводите за недоказаност на обвинението , изложени в постановлението на ЕРП се явяват преждевременни ¸поради което се явяват и незаконосъобразни.   

       Предвид изложеното , настоящия  състав на ЯОС   намира   ,че   обжалваното определение на ЕРС като  законосъобразно,правилно и обосновано   следва  да  се  ПОТВЪРДИ    ,  а  протеста   като  НЕОСНОВАТЕЛЕН     -    да се  остави  БЕЗ  УВАЖЕНИЕ.

        Ето  защо  и на осн. чл. 243 ал.7  от НПК ,ЯОС

 

О    П    Р   Е    Д    Е   Л   И    :

 

        ПОТВЪРЖДАВА Определение № 77/09.03.2017г.,постановено  по ЧНД № 118/2017г. на Елховски  районен съд.

        Определението  е  окончателно.

 

 

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                             ЧЛЕНОВЕ :1.                              

 

 

 

                                                                                                        2.