О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                             19.04.2017 г.              гр.Ямбол

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ,        ІІІ-ти  граждански състав

на          19     април      2017  година

в разпоредително заседание в следния състав:

 

 

                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА С.

                                                                                                                

секретар

като разгледа докладваното от съдия Р.С.

частно търговско дело №11 по описа на ЯОС за 2017 г.,

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.626 ГПК, вр. с Регламент (ЕО) №1896/2006 г. на Европейския парламент и на Съвета.

Като разгледа материалите по делото, съдът констатира, че от длъжника „ГМВ Груп Фууд Полимерс Индъстри” ЕООД със седалище в гр.Ямбол на 12.04.2017 г. е постъпило възражение, вх.№2291/12.04.2017 г. срещу издадената европейска заповед за плащане. Възражението е депозирано в 30-дневния срок по чл.16, ал.2 от Регламента, тъй като видно от данните по делото европейската заповед за плащане е връчена на длъжника на 16.03.2017 г.

При това положение и по арг. на чл.17, ал.3 от Регламента ищеца следва да се уведоми за така подаденото възражение и че са налице предпоставките за евентуалното прехвърляне на делото към редовно гражданско производство, в случай че не поиска прекратяване, което трябва писмено да заяви в едноседмичен срок от връчване на настоящото определение.

С оглед нормата на  чл.626 ГПК настоящия съд следва да обезпечи сезирането на местно и родово компетентния съд. В тази връзка и с оглед изискванията на чл.626 ГПК, към който препраща чл.17, ал.2 от Регламента, на ищеца е наложително да се укаже да довнесе по сметка на родово и местнокомпетентния съд дължимата държавна такса. Изхождайки от общите правила за определяне на държавна такса по осъдителните искове, какъвто според горния Регламент се явява евентуално предявеният бъдещ такъв от ищеца и т.1 от Тарифата за ДТ, след приспадане на вече платените такси в заповедното производство, ищеца остава задължен за сумата от 561,89 лв., която следва да внесе по сметка на ЯОС. Тъй като последния се явява родово компетентния да разгледа евентуалния спор, именно на ЯОС ще следва да се изпратят материалите по делото, след като заповедното производство се прекрати.

Водим от горното ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

УВЕДОМЯВА Дружество M. Зайед ГмбХ – Австрия, че от длъжника „ГМВ Груп Фууд Полимерс Индъстри” ЕООД със седалище в гр.Ямбол на 12.04.2017 г. е постъпило възражение, вх.№2291/12.04.2017 г. срещу издадената европейска заповед за плащане.

 

УКАЗВА на Дружество M. Зайед ГмбХ – Австрия, че в едноседмичен срок, считано от получаването на настоящото определение следва да уведоми писмено ЯОС дали иска прекратяване на производството или желае продължаване на производството пред компетентния съд в съответствие с правилата на исковия процес.

 

УКАЗВА Дружество M. Зайед ГмбХ – Австрия, че в същия срок следва да довнесе по сметка на компетентния да разгледа евентуалното исково производство ЯОС дължимата държавна такса в размер на 561,89 лв.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по ч.търг.д.№11/2017 г. по описа на ЯОС.

 

Определението е окончателно.

 

Делото да се докладва за образуване на исково производство при условията на  чл.626 ГПК.

 

Препис от определението да се връчи на страните. На молителя да се връчи и препис от възражението на длъжника - Формуляр Е.

Връчването на молителя да се извърши на посочените по делото факс и електронен адрес на упълномощения му представител.

Връчването на длъжника да се извърши по реда за връчване книжа на търговци и ЮЛ, уреден в чл.50 ГПК.

 

 

 

                                         ОКРЪЖЕН СЪДИЯ :