ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

  135                                       06.04.2017 г.                              гр. Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд,                         II-ри въззивен наказателен състав

На шести април                                                                         2017 година                                                                            

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                                 ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                                   ГЕРГАНА КОНДОВА

 

като разгледа докладваното от съдия Кондова

ВЧНД № 110 по описа на съда за 2017 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.341, ал.2 вр.чл.270, ал.4 вр. ал.1 и ал.2 от НПК.

Образувано е по частна жалба на подсъдимия Н.Н.С. по НОХД № ****/2016 г. по описа на Районен съд-Ямбол, против Определение № ***/17.03.2017 г., постановено по горепосоченото НОХД, с което е оставено без уважение искането му за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение “Задържане под стража” в по-лека такава.

В частната жалба се излага твърдение за незаконосъобразност, неправилност и необоснованост на така постановеното определение. Счита се, че взетата най-тежка мярка за неотклонение е репресивна, т.к. срокът на задържането на подс.С. е извън установения в разпоредбата на чл.234, ал.8 от НПК. Поради това се претендира отмяна на атакуваното определение и постановяване на ново такова, с което взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение Задържане под стража да бъде изменена в по-лека.

Съдът, след като се запозна с изложеното в частната жалба и обсъди поотделно и в тяхната съвкупност доказателствата, след цялостна проверка на атакуваният съдебен акт и в съответствие с правомощията му по чл.341 и сл. от НПК, констатира от фактическа и правна страна следното:  

Частната жалба е процесуално допустима, като подадена в преклузивния срок по чл.342, ал.1 от НПК, от надлежно легитимирано лице, при наличие на правен интерес от обжалването. Разгледана по същество, същата се преценя като неоснователна,  по следните съображения:

С обвинителен акт против въззивника-подсъдим С. е внесено обвинение за престъпление по чл.196, ал.1, т.2 вр.чл.195, ал.1, т.3, т.4 и т.5 вр.чл.194, ал.1 вр.чл.29, ал.1, б”б” от НК за това, че за времето от 18,20 часа на 06.04.2016 г. до 06,20 часа на 07.04.2016 г. в с.Ботево, обл.Ямбол, на ул.”Х. Б.”№45, действайки след предварителен сговор с подс.В.Б.Б. като съизвършители, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот и чрез използване на техническо средство, са отнели чужди движими вещи - сумата от 13 800лв. от владението на собственика им Кооперация”***”-с.Б с председател Й П М от с.Б, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено от С. в условията на опасен рецидив.

По досъдебното производство с определение № 685/ 18.07.2016 г.по ЧНД № 893/16г. на РС-Ямбол е взета по отношение на Н.Н.С. мярка за неотклонение „задържане под стража”. Мярката е потвърдена в последващ съдебен контрол.

От приложената по делото справка за съдимост е видно, че С. е осъждан многократно, като две от постановените спрямо него присъди са за извършени престъпления против собствеността и наложените за тях наказания лишаване от свобода са изтърпяни от подсъдимия съответно на 29.01.2013 г. /по НОХД № 291/2011 г. на РС-Севлиево/ и на 04.10.2013 г. /по НОХД № 5594/2012 г. на РС-Пловдив/.

Съгласно разпоредбата на чл.270, ал.1 и ал.2 от НПК, ново искане за промяна на мярката за неотклонение може да се прави при промяна на обстоятелствата, при които същата е била взета, като съдът се произнася по искането без да разглежда въпроса за наличието на обосновано предположение за извършено престъпление. В този смисъл, въззивният съд изцяло споделя извода на решаващия такъв, че в конкретиката на случая по делото не са налице доказателства за наличие на нови обстоятелства, довели до промяна на тези, при които на подс.С. е била взета най-тежката мярка за процесуална принуда и които са обосновали наличието на опасност същия да се укрие или да извърши престъпление. Освен това, задържането не надвишава разумните срокове според ЕКПЧ и НПК.

Ето защо съдът счита, че не са налице основания за изменение на взетата спрямо Н.С. мярка за неотклонение Задържане под стража в по-лека такава, поради което атакуваното определение се преценя като правилно и обосновано и като такова следва да бъде потвърдено.

Водим от гореизложеното, Ямболски окръжен съд

 
ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение № ***/17.03.2017 г., постановено по НОХД № ****/2016 г. по описа на Районен съд-Ямбол.

Определението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 ЧЛЕНОВЕ:1.

 

    

 

 

                                                                             2.