Р Е Ш Е Н И Е

 

   26/   21.04.2017 год.      гр.Ямбол

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ,      Фирмено отделение

на       21    април     2017  година

в закрито заседание в следния състав:

 

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

 

секретар   

като разгледа докладваното от съдия   Росица Стоева

фирмено дело №  299  по описа за 1997 година,

за да се произнесе взе предвид следното:     

 

Производството е по реда на чл.595 и сл. ГПК, вр. чл.9 ЗНЧ.

Постъпило е заявление, вх.№2179/06.04.2017 г. от Д С М, в качеството на Председател на Настоятелството на НЧ „Зора 1927” с.Търнава, с което се иска вписване на актуализиран устав на читалището и на промени в обстоятелствата по партидата на читалището, гласувани на ОС, проведено на 20.01.2016 г., в частност: промяна в чл.15, ал.1 от устава; заличаване на досегашните членове на ЧН и ПК, председател на читалището и на ПК и вписване на нови. Към заявлението са приложени: покана; списък, подписан от 50  лица, поканени на ОС; протокол от ОС от 20.01.2017 г., ведно със списък на присъствалите; устав; декларации; свидетелства за съдимост; образец от подпис.

След като се запозна с приложените документи и извърши проверка за тяхното съответствие с нормите на ЗНЧ и устава, съдът намери, следното:

В производството по Глава 55 от ГПК съдът проверява наличието на подлежащите на вписване обстоятелства и допустимостта на искането за вписване (чл.602, ал.2 ГПК). Тази проверка включва дали са били спазени изискванията на закона, въз основа на които се твърди, че е настъпило обстоятелство, подлежащо на вписване, дали заявлението за вписване на това обстоятелство е подадено от надлежно лице (чл.600 ГПК) и дали има съдържанието, изискуемо от закона (чл.601 ГПК).

По аргумент на чл.9, ал.3 от ЗНЧ вписване на промени в подлежащи на вписване обстоятелства следва да се поиска с писмена молба, подадена от настоятелството. В конкретния случай молбата е подадена само от един от членовете на ЧН.

На следващо място към заявлението не са представени доказателства за връчване на писмена покана за свикване и провеждане на ОС на 20.01.2017 г. до всеки един от членовете на читалището, което да е станало най-малко 7 дни преди датата на събранието така, както изисква чл.15, ал.2 ЗНЧ - от представения списък не е възможно да се установи на коя дата е връчвана поканата на всяко от подписалите се 50 лица. 

Освен това в представения протокол от проведено ОС на 20.01.2017 г., при гласуване по всяка от точките в дневния ред е отразено че са гласували общо 50 човека, от които "За" - 50 човека и "Против" - 50 човека. При такова отразяване волята на гласувалите, за съда е невъзможно да установи налице ли е прието решение по всеки един от поставените въпроси, а отразеното може да се приравни на липса на прието решение.

На следващо място предложената промяна на чл.15, ал.1 от Устава на читалището, в частта й досежно продължителността на мандата на настоятелството е в противоречие с нормата на чл.16, ал.1 от ЗНЧ. Така на членовете на читалището е предложено мандата на ЧН да е с продължителност от 4 години, а по цитирания текст от закона този срок не може да бъде по-дълъг от 3 години. Приемането на мандат на ЧН с продължителност над предвидената в закона, съставлява нарушение на императивна законова норма и такова обстоятелство, поради противоречието му със закона, не може да бъде вписано.

Следва да бъде отбелязано и че в дневния ред на обсъжданото събрание е предвидена промяна само на чл.15, ал.1 от устава, в частта й досежно числения състав на ЧН и продължителността на мандата му, а към заявлението е приложен актуализиран устав, част от чиито разпоредби се разминават с предния устав на читалището, не са гласувани на ОС, а в края на устава е отразено, че е приет на ОС, проведено на 20.01.2017 г.

При изложеното до тук, съдът счита, че по заявлението, вх.№2179/06.04.2017 г., подадено от ДС М, в качеството на Председател на Настоятелството на НЧ „Зора 1927” с.Търнава, с което се иска вписване на актуализиран устав на читалището и на промени в обстоятелствата по партидата на читалището, гласувани на ОС, проведено на 20.01.2016 г., следва да бъде постановен отказ.

 Водим от горното, ЯОС

 

Р Е Ш И :

 

ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ по партидата на НЧ „Зора 1927” с.Търнава, община Тунджа, област Ямбол, ф.д. №299/1997 г. на ЯОС, на обстоятелствата по заявление, вх.№2179/06.04.2017 г., подадено от Д С М, в качеството на Председател на Настоятелството на НЧ „Зора 1927” с.Търнава, гласувани на ОС, проведено на 20.01.2016 г.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд – Бургас в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: