О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

    31                                                    21.03.2017г.                                 гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                                  І-ви въззивен   наказателен състав

На  15 март                                                                                                2017година

В открито  заседание  в следния състав:

                                                Председател: Диана Фарфарова

                                                                              Членове: Петранка Жекова

                                                                                                Иван Иванов

                                                                                               

Секретар Ив.З.

Прокурор Димитър Люцканов

Като разгледа докладваното от съдия Жекова

ВЧНД №  71 по описа за 2017г. за да се произнесе взе предвид следното:

              Производството е по реда на глава ХХІІ НПК и е образувано по частна жалба на Ц. Петков К., депозирана чрез повереника му адв. Д.Т.  против определение № 42/ 17.01.2017г. постановено по чнд № 24/2017г.по описа на РС-Ямбол.

 С процесното разпореждане са оставени без разглеждане подадените две жалби от Ц.К. против постановление на РП-Ямбол  от 20.12.2016г.за прекратяване на наказателното производство по ДП № 620/16г.по описа на РУ МВР Ямбол. Прекратено е и производството по чнд № 24/2017г.по описа на РС-Ямбол.

В частната жалба се излагат доводи за неправилност на определението. Твърди се, че районният съд не е взел предвид обстоятелството, че жалбата против постановлението за прекратяване е депозирана по пощата в законния 7 дневен срок, поради което е същата се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. На това основание се иска въззивната инстанция да отмени определението и да даде указания на районния съд да разгледа жалбата по същество.

В съдебно заседание участващия по делото прокурор от ОП Ямбол пледира за основателност на частната жалба и като такава се иска същата да бъде уважена по изложените в нея съображения.

Въззивникът К. също пледира за уважаване на депозираната от него частна жалба.  

Въззивният съд като взе предвид становищата на прокурора и въввизника и след като обсъди доводите в частната жалба  и доказателствата по делото намира следното:

Частната жалба е процесуално допустима, тъй като е подадена в установения от закона срок, а разгледана по същество същата е основателна по следните съображения:

За да остави без разглеждане жалбата на въззивника К. първоинстанционният съд е приел, че същата е подадена след законово определения 7 дневен срок за обжалване. Този извод е направен, тъй като К. е уведомен за изготвеното постановление за прекратяване на производството по  ДП № 620/ 16г.по описа на РУМВР Ямбол на 27.12.2016г., а жалбата против постановлението е депозирана на 4.01.2017г., т.е. един ден след срока. Изводът обаче е неправилен, тъй като на въззивното производство се установи, че К. е изпратил жалбата си по пощата на 3.01.2017г. и същата е пристигнала в канцеларията на РП Ямбол на 4.01.2017г. Горното е видно от приложената по делото разписка № *******  от 3.01.2017г.и справка изх.№ 2317/ 2016/ 13.03.2017г.на РП Ямбол.

От изложеното съдът счита, че въззивникът К. е депозирал жалбата си в срок, тъй като съгласно чл.184 от НПК следва да се приеме, че същата е подадена на 3.01.2017г., а не на следващия ден когато е заведена в канцеларията на РП Ямбол.

По тези съображения въззивният съд в настоящия съдебен състав счита, че обжалваното определение следва да бъде отменено и делото да се върне на ЯРС на същия съдия докладчик за разглеждане на жалбата по  същество.

Водим от горното ОС- Ямбол,

 

                   О  П  Р   Е   Д  Е   Л  И   :

 

               ОТМЕНЯ определение № 42/17.01.2017г. постановено по чнд № 24/2017г.по описа на РС-Ямбол и връща делото на Районен съд – Ямбол  за разглеждане жалбата на Ц.П.К.  против постановление на РП-Ямбол  от 20.12.2016г.за прекратяване на наказателното производство по ДП № 620/16г.по описа на РУ МВР Ямбол по същество.

Определението е окончателно.

 

 

              Председател:           

 

 

 

 

                                                   Членове:1.                       2.